Ελευθεροτυπία - 18/05/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Δύο αλφαβητάρια της νιτσεϊκής σκέψης
Το βιβλίο των Ρόμπερτ Κ. Σόλομον και Κάθλιν Χίγκινς «Τι είπε στα αλήθεια ο Νίτσε» απαντά στα ερωτήματα που έχουν τεθεί εδώ και πολλά χρόνια και είναι ακόμη επίκαιρα, σε όλες τις φιλοσοφικές και κοινωνικές-πολιτικές συζητήσεις. Στον πρόλογό τους οι συγγραφείς, κατανοώντας τη μεγάλη ευθύνη της ερμηνείας του έργου του Νίτσε, σημειώνουν:
«...δεν θα επιχειρήσουμε στο παρόν βιβλίο να στριμώξουμε τον Νίτσε μέσα σ' ένα κοστούμι που δεν του ταιριάζει. Επιθυμούμε να διασκεδάσουμε τους μύθους και τις φήμες, να προσφέρουμε χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις για την ανάγνωση του έργου του (...) θέλουμε να υπαινιχθούμε, το λιγότερο τη σύνθετη, ευαίσθητη και μερικές φορές γνήσια αμφίθυμη φύση των ποικίλων εκστρατειών που εξαπέλυσε ο Νίτσε ενάντια στις μνημειώδης δυνάμεις του χριστιανισμού και της ηθικής, και τις ποικίλες επιθέσεις του σε προσωπικότητες (...)
»Αλλά το σημαντικότερο απ' όλα, θέλουμε να δώσουμε έμφαση στον καταφατικό χαρακτήρα της φιλοσοφίας του Νίτσε, στις θετικές του προτάσεις, τις διάσημες παρεξηγημένες αρχές και μανίες του. Να αντιμετωπίζουμε τον Νίτσε ως μια κατεξοχήν αρνητική προσωπικότητα, ως τον "μέγα καταστροφέα", σημαίνει ότι έχουμε παρανοήσει πλήρως τι ήθελε να πει...».
Μέσα από το βιβλίο των Σόλομον και Χίγκινς, ο αναγνώστης παίρνει απαντήσεις και στα σημερινά ερωτήματα, όπως, ήταν πραγματικά άθεος, αντισημίτης, ρατσιστής, μισογύνης, ή ο φιλόσοφος που επηρέασε τον Χίτλερ, και κατά πόσο μπορεί αυτό να είναι κατηγορία εις βάρος τής φιλοσοφικής του σκέψης; Είναι ένα εγχειρίδιο για την προσέγγιση της φιλοσοφικής σκέψης του Νίτσε.
**Η Κατερίνα Σχινά με το δικό της βιβλίο, «Ο Νίτσε από το Αλφα ώς το Ωμέγα», με καθαρά νιτσεϊκό ιδίωμα γραφής (το αποσπασματικό και αφοριστικό που ταιριάζει περισσότερο στη γραφή του φιλοσόφου), μας βάζει μέσα στο σύνολο του έργου τού στοχαστή, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το βάθος της σκέψης του και τη συνεχή ανατρεπτική εξέλιξη της φιλοσοφίας του. Ανετα μπορεί να ονομαστεί το φιλοσοφικό αλφαβητάρι της νιτσεϊκής φιλοσοφίας.