Ελευθεροτυπία - 18/05/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Η περιπέτεια της τουαλέτας
Μια στενότερη «σχέση» με την... τουαλέτα τους είναι αυτό που επιθυμούν όσοι υποφέρουν από δυσκοιλιότητα, μια πάθηση που κάθε άλλο παρά ασήμαντη ή σπάνια είναι. Σπανιότερες είναι για τις γυναίκες οι «επισκέψεις» στα... ιδιαίτερα, οι οποίες πλήττονται σε ποσοστό 67%, αλλά και οι ηλικιωμένοι με ποσοστό 47%. Μάλιστα η μεσαία τάξη φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας σε ποσοστό 60%.
Και η απελευθέρωση που νιώθουν πολλοί όταν βρίσκονται στη φύση φαίνεται ότι παίζει το ρόλο της, καθώς από δυσκοιλιότητα υποφέρουν σε μεγαλύτερο βαθμό όσοι κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα (54%), και λιγότερο όσοι ζουν σε πιο φυσικό περιβάλλον.
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η κακή διατροφή, το άγχος και η παντελής έλλειψη σωματικής δραστηριότητας έχουν κάνει τη δυσκοιλιότητα το πιο συχνό και ενοχλητικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Με αφορμή την Ημέρα Ευαισθητοποίησης του κοινού για τη Δυσκοιλιότητα (10/5), το Ελληνικό Ιδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής επισημαίνει πως η ποιότητα ζωής των πασχόντων δέχεται σοβαρό πλήγμα, ενώ και οι επιπλοκές μπορεί να είναι σημαντικές.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, πάνω από το 70% όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζουν μια σειρά από συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κ.λπ. Αλλά οι επιπτώσεις της πάθησης, δυστυχώς, δεν σταματούν εκεί. Αλλα σωματικά συμπτώματα είναι πιθανόν να αφήνουν στους πάσχοντες μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους, οδηγώντας μερικούς σε «αντιδραστική μελαγχολία», μία μορφή κατάθλιψης.
Αν και πρόκειται για ένα σχετικά συχνό πρόβλημα, για αρκετούς αποτελεί «ταμπού» και δυσκολεύονται να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν συνειδητοποιούν ότι πάσχουν από δυσκοιλιότητα.
Η διάγνωση και αντιμετώπιση του προβλήματος, όμως, κρίνεται απαραίτητη από τους γιατρούς, είτε με την επιλογή φυσικών μεθόδων είτε με φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα στην περίπτωση της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Αλλωστε, σχεδόν όλοι έχουν βιώσει μια περίοδο δυσκοιλιότητας κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα σημάδια που θα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γαστρεντερολόγο είναι:
* Ανεξήγητη απώλεια βάρους.
* Νυχτερινός πόνος.
* Αίμα στα κόπρανα.
* Πρόσφατη αλλαγή στις εντερικές συνήθειες.
* Αλγος πρωκτού κατά την αφόδευση.
* Ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών.
* Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου παχέος εντέρου.
* Ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.
* Ευρήματα στη φυσική εξέταση.
* Αναιμία, λευκοκυττάρωση, αυξημένη ΤΚΕ.
* Αυξημένο ασβέστιο.
* Αυξημένη TSH.
Η «συνταγή» για την πρόληψη του προβλήματος αλλά και την αποκατάσταση των σχέσεων με την «τουαλέτα» περιλαμβάνει ισορροπημένη -πλούσια σε φυτικές ίνες- διατροφή, με πρότυπο τη μεσογειακή, κατανάλωση άφθονης ποσότητας υγρών, κυρίως νερού, καθημερινά και ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, τακτική σωματική άσκηση και μείωση του στρες.