Έντυπη Έκδοση

Πώς και σε ποιες περιπτώσεις γίνεται άμεση αποκατάσταση με ογκοπλαστική επέμβαση

Οταν η μαστεκτομή μπορεί να... εξαφανιστεί!

«Κάθε μορφή αποκατάστασης είναι ένα δώρο ζωής που οφείλει κάθε χειρουργός μαστού να προσφέρει στις ασθενείς του με σύνεση, συνέπεια και σεβόμενος τις αντενδείξεις»

Η πρόσφατη ανακοίνωση της Αντζελίνας Τζολί, ότι υπεβλήθη σε διπλή προληπτική μαστεκτομή, προκειμένου να μην εμφανίσει καρκίνο στο στήθος, σόκαρε το γυναικείο πληθυσμό και όχι μόνο.

ρ Φιορίτα Πουλακάκη, PhD. EBSQ, χειρουργός μαστού ρ Φιορίτα Πουλακάκη, PhD. EBSQ, χειρουργός μαστού Ωστόσο, χιλιάδες γυναίκες και στη χώρα μας αναγκάζονται κάθε χρόνο να υποβληθούν σε μαστεκτομή έπειτα από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού, με συνέπεια να χάνουν την ψυχική τους ισορροπία. Αλλωστε η απώλεια ενός τόσο προσωπικού και γυναικείου στοιχείου δεν είναι σίγουρα εύκολη υπόθεση. Οι ειδικοί όμως σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις σύγχρονες μεθόδους της ιατρικής επιστήμης και να προχωρήσουν σε ταυτόχρονη αποκατάσταση με ογκοπλαστική επέμβαση, τακτική που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής της ασθενούς.

Η δρ Φιορίτα Πουλακάκη PhD. EBSQ, χειρουργός μαστού, εξηγεί αναλυτικά τις ογκοπλαστικές επεμβάσεις για την ταυτόχρονη αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή:

«*Η σύγχρονη χειρουργική του μαστού επιβάλλει την εφαρμογή τεχνικών που να διασφαλίζουν αποδεκτό αισθητικό αποτέλεσμα. Στις ογκοπλαστικές επεμβάσεις πρωτίστως εξασφαλίζεται η ασθενής ογκολογικά, με την επίτευξη ελεύθερων χειρουργικών ορίων, λαμβάνοντας πάντα υπ' όψιν οι χειρουργικές τομές να γίνονται σε σημεία που να είναι λιγότερο ορατά (γύρω από τη θηλή ή στην υπομαστική πτυχή). Επιπλέον, προκειμένου να διατηρηθεί το σχήμα του μαστού, απαιτείται συχνά η κινητοποίηση μεγάλων τμημάτων του μαστού ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα από την εκτομή του όγκου. Τέλος, για να επιτευχθεί συμμετρία ανάμεσα στους δύο μαστούς, ενδεχομένως να απαιτείται επέμβαση και στον υγιή μαστό (συνήθως μείωση και ανόρθωση).

Μαστεκτομή και ταυτόχρονη αποκατάσταση

* Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της χειρουργικής του μαστού της τελευταίας δεκαετίας είναι και η αύξηση της συχνότητας των ασθενών που υποβάλλονται σε άμεση αποκατάσταση έπειτα από μαστεκτομή.

* Τα πλεονεκτήματα της άμεσης αποκατάστασης είναι σαφή: καλύτερη ψυχολογία των ασθενών, που δεν βιώνουν την τραυματική εμπειρία της μαστεκτομής, επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος σε μία επέμβαση αντί σε δύο, γενικότερη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

»Δεν είναι όλες οι γυναίκες όμως κατάλληλες για τη συγκεκριμένη τεχνική.

Αντενδείξεις άμεσης αποκατάστασης αποτελούν:

* Η ηλικία άνω των 65 ετών, το κάπνισμα, διαταραχές τής μικροκυκλοφορίας των αγγείων (σε ασθενείς με ιστορικό αγγειοπαθειών, αρτηριακής υπέρτασης, παθήσεις του κολλαγόνου), συνύπαρξη σακχαρώδους διαβήτη και παρουσία μεταστατικής νόσου κατά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

* Σχετική αντένδειξη άμεσης αποκατάστασης αποτελεί η διενέργεια ακτινοθεραπείας, καθώς συχνά ο συνδυασμός χειρουργικής αποκατάστασης και επακόλουθης ακτινοθεραπείας δίνει χειρότερο αισθητικό αποτέλεσμα, ενώ επιπλέον όλες οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές αυξάνουν σε συχνότητα, όταν την άμεση αποκατάσταση ακολουθεί και ακτινοθεραπεία. Δεν αποκλείεται όμως ορισμένες γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία να έχουν ένδειξη για άμεση αποκατάσταση, καθώς κάθε ασθενής είναι μοναδικός και κάθε θεραπευτική πρόταση εξατομικευμένη.

* Οι πιθανές επιπλοκές μπορούν να εμφανιστούν τόσο στην άμεση όσο και στην απώτερη αποκατάσταση και αφορούν πιθανή φλεγμονή του τραύματος, περιορισμένης έκτασης νέκρωση του δέρματος (απώλεια τμήματος του δέρματος λόγω κακής αιμάτωσης), δημιουργία κάψας (δύσμορφη ουλή γύρω από το ένθεμα), αν πρόκειται για αποκατάσταση με ένθεμα σιλικόνης, ή νέκρωση του κρημνού (τμήματος ή ολόκληρου του μυοδερματικού κρημνού που χρησιμοποιήθηκε), αν πρόκειται για αυτόλογη αποκατάσταση, αποκατάσταση δηλαδή όπου χρησιμοποιείται ιστός από το σώμα για να καλυφθεί το έλλειμμα της μαστεκτομής.

* Πρακτικά η άμεση αποκατάσταση δεν δυσχεραίνει τις συμπληρωματικές θεραπείες ούτε τις διαγνωστικές εξετάσεις, οι οποίες μπορούν να ολοκληρωθούν κανονικά και μέσα στο προγραμματισμένο τους χρονικό πλαίσιο.

* Επιπλέον, με τις σύγχρονες μεθόδους απεικόνισης (μαγνητική τομογραφία, ψηφιακή μαστογραφία, υπέρηχος 3D-4D) και σε συνδυασμό πάντα με σωστή κλινική εξέταση, η άμεση αποκατάσταση δεν δυσχεραίνει καθόλου την παρακολούθηση της ασθενούς σε όλη τη διάρκεια των 5 πρώτων κρίσιμων ετών ύστερα από το χειρουργείο.

»Στην περίπτωση που η ασθενής δεν κριθεί κατάλληλη υποψήφια για άμεση αποκατάσταση, μπορεί πάντα να υποβληθεί σε αποκατάσταση μετά το τέλος των θεραπειών της (ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία), περίπου ένα έτος μετά την αρχική χειρουργική επέμβαση, με εξίσου καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Κάθε μορφή αποκατάστασης είναι ένα δώρο ζωής που οφείλει κάθε χειρουργός μαστού να προσφέρει στις ασθενείς του με σύνεση, συνέπεια και σεβόμενος τις αντενδείξεις».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Γυναικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Αρχαιολογία
Φορούσε χρυσοκέντητο φόρεμα η αυλητρίδα
Βιβλίο
Η Γενιά του '30 στην Αντίσταση
Κωστής Στεφανόπουλος, ο μοναχικός πρόεδρος
Το βιβλίο κερδίζει αβίαστα τον αναγνώστη
Γυναικολογία
Οταν η μαστεκτομή μπορεί να... εξαφανιστεί!
Εικαστικά
Εσκασε η φούσκα στην αγορά τέχνης
«Η τέχνη, ασφαλής μετοχή»
«Δεν γνωρίζω φτωχό γκαλερίστα»
«Μειώθηκε ο τζίρος»
Εκθέσεις
«Το Βερολίνο της Φώφης Ακριθάκη» στην Αθήνα
Ερευνες
Τι προτιμά μια γυναίκα, σεξ ή ψώνια;
Ερευνες & μελέτες
Ξυρισμένους ή αξύριστους προτιμούν οι γυναίκες τους άνδρες;
Ιατρικές έρευνες
Αναμνήσεις στο καλάθι των αχρήστων!
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Σκηνοθέτησαν το θάνατό τους
Λογοτεχνία
Αμφισβητίας και παρεξηγημένος
Δύο αλφαβητάρια της νιτσεϊκής σκέψης
Ο Νίτσε και οι γυναίκες
Φιλόσοφος χωρίς ηθική
Χριστιανισμός, η «μεταφυσική του δήμιου»
Υγεία
Η περιπέτεια της τουαλέτας
Τα συμπτώματα της οζώδους σκλήρυνσης στα παιδιά !
Φυσιολογικός τοκετός έπειτα από καισαρική;
Πετάξτε τη γάτα από την κρεβατοκάμαρα!
Ψυχολογία
Οταν η τεχνολογία αλλάζει την ψυχολογία!