Ελευθεροτυπία - 18/05/2013
Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 18 Μαΐου 2013
Φυσιολογικός τοκετός έπειτα από καισαρική;
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ πως οι γέννες που ακολουθούν έναν τοκετό με καισαρική τομή πρέπει να γίνουν και εκείνες με καισαρική. Τα δεδομένα, όμως, έχουν αλλάξει ακόμη και αυτόν τον απαράβατο «κανόνα», και είναι πλέον γεγονός πως μια μητέρα που απέκτησε το πρώτο της παιδί με καισαρική μπορεί να επιλέξει το φυσιολογικό τοκετό για το δεύτερο και το τρίτο της παιδί.
Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχούς φυσιολογικού τοκετού ύστερα από προηγούμενη γέννα με καισαρική ανέρχεται σε 70%-80%, με το ποσοστό να φθάνει ακόμη και το 90%, εάν πριν από την καισαρική τομή είχε ήδη προηγηθεί ένας φυσιολογικός τοκετός.
Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζει ο διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας και τ. επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London, Στέφανος Χανδακάς, «οι γυναίκες πλέον ύστερα από καισαρική τομή μπορούν να γεννούν φυσιολογικά υπό ορισμένες προϋποθέσεις». Μεταξύ αυτών των προϋποθέσεων είναι η πάροδος τουλάχιστον ενός χρόνου από την τελευταία καισαρική τομή, οι συχνοί υπέρηχοι, από τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης έως και τον τελευταίο μήνα, καθώς και τακτικά καρδιοτοκογραφήματα του εμβρύου από την 32η εβδομάδα της κύησης, ενώ θα πρέπει να αποφευχθεί η πρόκληση τοκετού με προσταγλανδίνες ή οξυτοκίνη, διότι ενισχύεται σημαντικά ο κίνδυνος για ρήξη της μήτρας.
Επιπλέον, ο μαιευτήρας πρέπει να έχει πείρα σε ανάλογα περιστατικά και το μαιευτήριο να είναι πλήρως εξοπλισμένο για την πιθανότητα πραγματοποίησης άμεσης καισαρικής τομής.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αν ο λόγος της προηγούμενης καισαρικής τομής ήταν η δυσαναλογία θέσεων ή ισχιακής προβολής, μπορεί η γυναίκα να δοκιμάσει το φυσιολογικό τοκετό και μάλιστα να έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας.
Αρχικά η διάνοιξη της μήτρας γινόταν με μια κάθετη τομή, αλλά από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η τομή γίνεται οριζόντια, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα ρήξης.