Έντυπη Έκδοση

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΩΝ

Μίσος για το διαφορετικό

Σοβαρές διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εναντίον της Ομοφοβίας, η οποία προφανώς δεν είναι αρκετή για να ξορκίσει το ρατσισμό των πολλών Ευρωπαίων πολιτών, με αποτέλεσμα το ένα τέταρτο εκείνων που απάντησαν να έχουν πέσει θύματα επίθεσης ή να έχουν δεχθεί απειλές μέσα στην τελευταία πενταετία.

Η έρευνα διενεργήθηκε διαδικτυακά από την Υπηρεσία Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε δείγμα 93.000 ατόμων στις 27 χώρες-μέλη και στην Κροατία. Στόχος ήταν να καταγραφούν τυχόν διακρίσεις που υφίστανται ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες, αμφιφυλόφιλοι και διαφυλικοί, λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή του φύλου τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, παραπάνω από το ένα τέταρτο (26%) απάντησαν ότι είχαν δεχτεί κάποιου τύπου προσβολή, φυσική ή λεκτική, στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών, ενώ το 47% (δηλαδή περίπου οι μισοί) υπέστησαν κάποιου τύπου παρενόχληση μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες. Περίπου το 80% δήλωσαν ότι δεν απευθύνθηκαν στην αστυνομία μετά την επίθεση ή φοβήθηκαν τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιζόταν η περίπτωσή τους.

Οι νεότεροι και οι φτωχότεροι ήταν, όπως έδειξε η έρευνα, πιο επιρρεπείς στην αντιμετώπιση διακρίσεων εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, ενώ οι περισσότερες επιθέσεις έγιναν σε δημόσιους χώρους, κυρίως από άνδρες και από άνω του ενός ατόμου. Τα γυμναστήρια, τα νοσοκομεία, οι χώροι διασκέδασης, οι τράπεζες ή τα καταστήματα κτηματομεσιτικών συναλλαγών «προσφέρονται» για την άσκηση τέτοιου είδους βίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ακόμη και σε χώρες που παραδοσιακά δείχνουν μεγαλύτερη ανοχή εναντίον ομάδων που αποτελούν «κοινωνικές μειονότητες», η κατάσταση έχει στην πραγματικότητα επιδεινωθεί.

Στην Ολλανδία, την πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων το 2001, περίπου το 20% όσων πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ότι βιώνουν διακρίσεις σε βάρος τους. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ερυώπη είναι 32%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στη Λιθουανία (42%), στην Κροατία (41%), στη Βουλγαρία (40%) και στη Ρουμανία (39%). Για τη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 34%.

Ενδεικτικός της κατάστασης είναι επίσης ο φόβος ατόμων που έχουν δεχτεί κάποια επίθεση να απευθυνθούν στις αρχές, ακόμη και στη Γαλλία.

(Πηγές: BBC, AFP, www.dw.de)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρατσισμός
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων