Έντυπη Έκδοση

«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν

«Αντισυνταγματική» έκρινε την υποψηφιότητα γυναικών στις προεδρικές εκλογές θεσμικό όργανο των Φρουρών της Επαναστάσης, αποκλείοντας τη συμμετοχή τους στη διεκδίκηση του ανώτατου αξιώματος στο Ιράν. Οι 30 Ιρανές που είχαν θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές της 14ης Ιουνίου γνώριζαν εξαρχής πως οι πιθανότητες να τους επιτραπεί η συμμετοχή ήταν ελάχιστες, αλλά ήλπιζαν πως υπέρ τους θα λειτουργούσε μία ασάφεια στο ιρανικό σύνταγμα.

 «Δεν υπάρχει ασάφεια, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των γυναικών στις προεδρικές εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοχάμεντ Γιαζντί, μέλος του αρμόδιου για τις εκλογικές διαδικασίες θεσμικού οργάνου, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μία πιο «χαλαρή» ερμηνεία των διατάξεων. Σημειώνεται πάντως ότι οι γυναίκες μπορούν να συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές και ορισμένες έχουν καθίσει στα έδρανα της ιρανικής εθνοσυνέλευσης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα, γιατί έχει συμπληρώσει δύο τετραετίες διακυβέρνησης, ενώ 686 είναι οι υποψήφιοι που έχουν υποβάλει αίτηση καταλληλότητας για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος. Η τελική λίστα θα ανακοινωθεί την Τρίτη.

(Πηγές: BBC, www.independent.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιράν
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων