Έντυπη Έκδοση

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΑΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ ΕΧΕΙ Η HUMAN RIGHTS WATCH

«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»

Αποδείξεις για το βασανισμό κρατουμένων στο αρχηγείο των συριακών δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Ράκα ανακάλυψε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW), καλώντας τους αντάρτες που ελέγχουν σήμερα την πόλη να προστατέψουν τα στοιχεία που παραπέμπουν σε συστηματική πρακτική του συριακού καθεστώτος.

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προετοιμάζει διεθνή διάσκεψη για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, ο ξεριζωμός των Σύρων συνεχίζεται. Δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται καθημερινά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων έχει ξεπεράσει, κατά τον ΟΗΕ, το 1,5 εκατ. Την ώρα που η διεθνής κοινότητα προετοιμάζει διεθνή διάσκεψη για μια πολιτική λύση στη συριακή κρίση, ο ξεριζωμός των Σύρων συνεχίζεται. Δεκάδες οικογένειες αναγκάζονται καθημερινά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ ο επίσημος αριθμός των καταγεγραμμένων Σύρων προσφύγων έχει ξεπεράσει, κατά τον ΟΗΕ, το 1,5 εκατ. «Τα έγγραφα, τα κελιά, οι αίθουσες ανακρίσεων και τα εργαλεία βασανισμού που είδαμε στις εγκαταστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια που έκαναν πρώην κρατούμενοι από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία» δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι, εκπρόσωπος της HRW, επισημαίνοντας την ανάγκη προστασίας των τεκμηρίων από τους αντάρτες προκειμένου να οδηγηθούν κάποτε οι υπεύθυνοι στη Δικαιοσύνη: «Η αποκάλυψη της αλήθειας για το ρόλο των υπηρεσιών ασφαλείας στην κατασκοπία και τρομοκράτηση των Σύρων θα επιτρέψει ίσως στο λαό αυτό ν' αποφύγει ανάλογες παραβιάσεις στο μέλλον».

Μεταξύ των εργαλείων βασανισμού που βρέθηκαν στη Ράκα είναι και τα διαβόητα «bsad al-reeh» σε σχήμα σταυρού, που όπως περιγράφουν πρώην κρατούμενοι, χρησιμοποιούνται για την ακινητοποίηση, το τέντωμα και τη συστροφή των άκρων. Τα ευρήματα της Ράκα προστίθενται σε πλήθος άλλων στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η HRW, η οποία καταγράφει τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης. Τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηρίσει σε έκθεσή της τη Συρία «Αρχιπέλαγος των Βασανιστηρίων», κάνοντας λόγο για κακομεταχείριση ή βασανισμό δεκάδων χιλιάδων κρατουμένων.

Συνεχίζονται εν τω μεταξύ οι επαφές εν όψει μιας διεθνούς συνάντησης για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκαν χθες, έπειτα από συνάντησή τους στο Σότσι, υπέρ της σύγκλησης αυτής της συνάντησης το συντομότερο δυνατόν. Ο κ. Μπαν κάλεσε και πάλι τη Δαμασκό να επιτρέψει την είσοδο των επιθεωρητών του ΟΗΕ που θα ερευνήσουν εάν έχει γίνει χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση.

Είχε προηγηθεί, την προηγουμένη, η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ότι οι ΗΠΑ έχουν δει στοιχεία που παραπέμπουν σε χρήση χημικών, αλλά επιθυμούν περισσότερες και πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις καταγγελλόμενες επιθέσεις. Σε μια άλλη διάσταση της κρίσης, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους περίπου 700 Ευρωπαίους τζιχαντιστές που μάχονται στη Συρία και, σε ένα διάβημα με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, προτίθεται να ζητήσει την προσωρινή απαγόρευση της επιστροφής τους στην Ε.Ε.

(ΠΗΓΕΣ: REUTERS-AFP-WWW.GUARDIAN.CO.UK)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Για το ίδιο θέμα
Συρία: Ο στρατός επιχειρεί την ανακατάληψη του άξονα που συνδέει τη Δαμασκό με τα παράλια
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων