Έντυπη Έκδοση

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ

Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες

Τη στιγμή που η Γερμανία ανακοίνωνε ότι μέσα στο 2012 κατεγράφη ρεκόρ εικοσαετίας στην υποδοχή μεταναστών και τα στοιχεία δείχνουν μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα Νοτιοευρωπαίων, αντί να σημάνει συναγερμός, σχολιαστές των γερμανικών εφημερίδων καλωσόριζαν τη νέα τάση.

Καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους ντόπιους και πιο κοντά πολιτισμικά είναι οι σημερινοί μετανάστες στη Γερμανία, σύμφωνα με την «Die Welt» Καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους ντόπιους και πιο κοντά πολιτισμικά είναι οι σημερινοί μετανάστες στη Γερμανία, σύμφωνα με την «Die Welt» Η εξήγηση είναι απλή: «Ολες οι πλευρές έχουν να επωφεληθούν από την εισροή αυτή, επειδή στο καινούργιο κύμα οι μετανάστες είναι νεότεροι και με καλύτερο μορφωτικό επίπεδο από το μέσο όρο του ντόπιου πληθυσμού», όπως παραδέχθηκε η ίδια η Γερμανίδα υπουργός Εργασίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγιεν στη «Frankfurter Allgemaine Zeitung».

Το κύμα φουσκώνει εδώ και κάποιο καιρό. Καθώς η νότια Ευρώπη δοκιμάζεται σκληρά από την ύφεση, όλο και περισσότεροι άνθρωποι κατευθύνονται βόρεια -με τη Γερμανία να αποτελεί κεντρικό πόλο έλξης- προς αναζήτηση εργασίας. Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ξένοι (1.081.000) έφθασαν στη Γερμανία εντός του 2012, ο μεγαλύτερος μεταναστευτικός όγκος μέσα σε ένα χρόνο, από το 1995. Επίσης κατεγράφη 15% αύξηση των μεταναστών σε σχέση με το 2011, ποσοστό που ανεβαίνει αυτόματα στο 50% ειδικά για τους Νοτιοευρωπαίους.

«Μαγνήτης»

Η προηγούμενη φορά που σημειώθηκαν τόσο μεγάλα κύματα μετανάστευσης ήταν στα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν τα Βαλκάνια δοκιμάζονταν από τις συγκρούσεις στις πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες, όπως και νωρίτερα στη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 που εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκοι, Ελληνες, Ισπανοί και Ιταλοί κατέκλυσαν τις γερμανικές πόλεις.

Από τις χώρες της Ευρωζώνης παρατηρήθηκε αύξηση κατά 12.000 των προερχόμενων από την Ιταλία (40%), σχεδόν 10.000 από την Ελλάδα (43%), 9.000 από την Ισπανία (45%) και 4.000 από την Πορτογαλία (43%).

Επιπλέον, εισροή υπήρξε και από άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας (68.100), της Ρουμανίας (45.700), της Ουγγαρίας (26.200) και της Βουλγαρίας (25.000).

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία έχει ένα καθαρό κέρδος πληθυσμού 370.000 ανθρώπων, που εν δυνάμει μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως σημαντικό, με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχουν εκφράσει γερμανικές εταιρείες για καταρτισμένους εργαζομένους.

«Η Γερμανία εξελίσσεται σε μαγνήτη νέων μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με καλά προσόντα», δήλωσε η Κριστίν Λάνγκενφελντ, πρόεδρος του συμβουλίου ειδικών του γερμανικού Ιδρύματος Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης (SVR), τονίζοντας ότι οι νεοεισερχόμενοι είναι ευλογία για τη Γερμανία, που έχει έλλειψη ειδικευμένων εργατών.

«Ολοι κερδίζουν»

Η ίδια τόνισε ότι όλοι έχουν να κερδίσουν από το ρεύμα αυτό, αφού και οι μετανάστες από την πλευρά τους μπορούν να βρουν δουλειά και οι εργαζόμενοι να αυξήσουν τα προσόντα τους. Επίσης με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουν από ένα μεγάλο φορτίο τα κοινωνικά συστήματα των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

Ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα «Die Welt» έγραψε ότι «ο χαρακτήρας της μετανάστευσης στη Γερμανία έχει αλλάξει. Για μεγάλο διάστημα η χώρα προσέλκυε μετανάστες με χαμηλά προσόντα, που διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν κάποια στιγμή την εργασία τους και να γίνουν ένα δυσβάσταχτο φορτίο για το κράτος. Η σύγχρονη πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Κατά μέσο όρο οι μετανάστες που φθάνουν σήμερα στη Γερμανία είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι από τους ντόπιους, ενώ πλέον βρίσκονται και πολύ πιο κοντά πολιτισμικά στους Γερμανούς, σε σχέση με το παρελθόν».

Σύμφωνα επίσης με την αριστερή «Die Tageszeitung», «η αύξηση των μεταναστών από τις χώρες της ευρωπαϊκής κρίσης ενέχει σε κάποιο βαθμό μια αντισταθμιστική δικαιοσύνη: ενώ οι χώρες αυτές καθ' υπαγόρευσιν της τρόικας και υπό τις ισχυρές πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης οδηγούνται μέχρι του σημείου της καταστροφής, το ελάχιστο που μπορεί στη συνέχεια η Γερμανία να προσφέρει στους ανθρώπους τους είναι τουλάχιστον τη δυνατότητα να αναζητήσουν ένα νέο μέλλον εδώ».

(Πηγή: www.spiegel.de)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων