Έντυπη Έκδοση

Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη

Πολιτική αποκαθήλωση του Γερμανού εικαστικού μέσα από τη νέα βιογραφία του

Ηταν ένας από τους σημαντικότερους -και σίγουρα ο πιο διάσημος- Γερμανούς εικαστικούς καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής, από τα ιδρυτικά μέλη του κόμματος των Πρασίνων. Χαρισματικός, αντικομφορμιστής, πρωτοποριακός και προκλητικός. Οπως όμως αποκαλύπτει μια νέα βιογραφία του, που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, ο Γιόζεφ Μπόις (1921-1986) είχε εξαιρετικά στενούς δεσμούς με ηλικιωμένους ναζιστές και πρώην ναζί, με τους οποίους μοιραζόταν πολλές αντιλήψεις.

Δεν ήταν άγνωστο ότι ο Μπόις στην ηλικία των 15 ετών είχε γίνει μέλος της χιτλερικής νεολαίας. Ούτε θα μπορούσε κανείς να του προσάψει στα σοβαρά αυτή του την πράξη, δηλαδή να στρατευτεί («σαν ηλίθιος νέος», όπως είπε για τη δική του συμμετοχή στη ναζιστική μηχανή ο νομπελίστας συγγραφέας Γκίντερ Γκρας) στις τάξεις της νεολαίας του ψυχοπαθούς δικτάτορα της χώρας του.

Πλήθος στοιχείων για τη μετέπειτα πολιτική πορεία και τις πεποιθήσεις του Μπόις περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Χανς Πέτερ Ρίγκελ -βοηθός του επίσης σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Γεργκ Ιμεντορφ-, αποσπάσματα του οποίου παρουσίασε σε προδημοσίευση το περιοδικό «Spiegel».

Οι ναζιστές -αμετανόητοι ή «θεραπευμένοι»- φαίνεται ότι κυριαρχούσαν ανάμεσα στους φίλους, θαυμαστές και «μαικήνες» του Μπόις. Οπως ο Καρλ Στρέερ, από τους σημαντικότερους συλλέκτες των έργων του Μπόις και πάτρονας καλλιτέχνη. Η οικογένεια του Στρέερ ήταν ιδιοκτήτης της βιομηχανίας καλλυντικών Wella. Ο ίδιος είχε δωρίσει σημαντικά ποσά στο ναζιστικό κόμμα και είχε αποκομίσει μεγάλα κέρδη από εξοπλιστικά συμβόλαια, δηλώνοντας με επιστολή του στον ίδιο τον Χίτλερ ότι ήταν έτοιμος να συμβάλει «στη δημιουργία του νέου Ράιχ».

Ναζιστική δράση και ανάλογες πεποιθήσεις είχαν οι περισσότεροι στον κύκλο των φίλων και συνεργατών του, αναφέρεται στη βιογραφία. Κάποιοι από αυτούς συνέχιζαν να έχουν κοινωνική/πολιτική δράση, όπως ο Βέρνερ Χάφερμπεκ, μέλος των ναζί που μετά τον πόλεμο έγινε ιερέας και ίδρυσε μια ακροδεξιά «ανθρωπιστική» οργάνωση, την οποία οι γερμανικές αρχές διέλυσαν πριν από πέντε χρόνια επειδή αρνείτο το Ολοκαύτωμα και τα εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος.

Ο Ρίγκελ παρουσιάζει όμως στο βιβλίο του και τις απόψεις του ίδιου του Μπόις, όπως τις εξέφρασε σε μια ομιλία του το 1985, λίγο πριν πεθάνει, στην οποία ανέπτυξε διάφορα «λεπτά» θέματα, όπως η «διαδικασία της ίασης στο γερμανικό έδαφος» και η γερμανική γλώσσα ως πηγή ενός νέου κράτους! Ο Μπόις, υποστηρίζει το «Spiegel», ήταν πεπεισμένος για την «ειδική σημασία των Γερμανών» και ήταν συνεπαρμένος από τις θεωρίες του Ρούντολφ Στάινερ, θεμελιωτή της ανθρωποσοφίας, «με τις νεφελώδεις απόψεις του περί γερμανικής φυλής, γερμανικού πνεύματος και της ιδιαίτερης αποστολής που έχει αυτός ο λαός».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Σχετικά θέματα: Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων