Έντυπη Έκδοση

ΟΜΑΛΑ ΚΥΛΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Τα «πάθη» του σύγχρονου ανθρώπου, θέμα της Εκθεσης

Η ζωή του σύχρονου ανθρώπου. Που παρακολουθεί την εκρηκτική πρόοδο της επιστήμης. Που πασχίζει να συμπορευτεί με την τεχνολογική έκρηξη της εποχής. Που βιώνει την κοινωνική ανασφάλεια. Που έχει να παλέψει πλήθος περιβαλλοντικά προβλήματα. Που καταλήγει στη μοναξιά και στην αποξένωση.

Μαθητές του 46ου Λυκείου Αθηνών ετοιμάζονται να διαγωνιστούν την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων Μαθητές του 46ου Λυκείου Αθηνών ετοιμάζονται να διαγωνιστούν την πρώτη ημέρα των πανελλαδικών εξετάσεων Το θέμα αυτό, που πραγματεύεται αριστουργηματικά ο γνωστός πανεπιστημιακός δάσκαλος Γιώργος Γραμματικάκης στο βιβλίο του «Ενας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής», επέλεξε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων για το θέμα της Γλώσσας, στο οποίο διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων.

Στο ίδιο αυτό βιβλίο του συγγραφέα υπάρχουν άρθρα του που έχουν δημοσιευτεί στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» - στη στήλη με τον τίτλο «Κοσμογραφήματα». Εχει ενδιαφέρον να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους.

«Αποκαλύπτεται ότι ο άνθρωπος, αυτή η περιούσια κορύφωση της εξελίξεως, έχει διπλή υπόσταση. Από τη μια είναι ικανός για μεγάλες πράξεις, έμαθε με την επιστημονική του γνώση να κατανοεί τον κόσμο, αλλά και γέννησε αριστουργήματα στο λόγο και στην τέχνη. Από την άλλη, ο άνθρωπος σφραγίζει την ιστορική πορεία του με πολέμους και αγριότητες, θεοποιεί τα υλικά αγαθά και συντηρεί την αδικία και τις ανισότητες. Ελάχιστα, τέλος, σέβεται τις πολλαπλές εκφράσεις της ζωής, ενώ η φύση και οι θάλασσες του πλανήτη είναι συχνά τα θύματα των συμφερόντων του. Η υπερφίαλη αυτή στάση του ανθρώπου έχει αλλοιώσει έτσι ένα θαυμαστό περιβάλλον, που ωστόσο υπήρξε και το λίκνο της δικής του υπάρξεως.

»Η εξωγήινη μοναξιά δεν φαίνεται ότι θα εγκαταλείψει εύκολα τον άνθρωπο. Η γήινή του ωστόσο μοναξιά, που είναι επικίνδυνη και πιο ανάλγητη, είναι μεγάλη ανάγκη να απαλυνθεί. Τότε θα αναδειχθεί η μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου και η αναζήτηση της εξωγήινης ζωής θα αποκτήσει άλλο περιεχόμενο και νόημα».

Πρόκειται για ένα κείμενο με πολλά νοήματα, που είναι όμως μέσα στο πλαίσιο της εξεταζόμενης ύλης. Η δυσκολία για τον υποψήφιο είναι να εντοπίσει τα σημαντικότερα από αυτά τα νοήματα, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της περίληψης χωρίς να υπερβεί τις 100-120 λέξεις, που είναι το όριο.

Μέσα στην ύλη ήταν και οι ερωτήσεις που συνοδεύουν το κείμενο, χωρίς να υποκρύπτεται κάποια παγίδα. Το δυσκολότερο μάλλον σημείο ήταν το τρίτο μέρος, στην παραγωγή του λόγου, όπου ζητούσε από τους εξεταζόμενους να διατυπώσουν την άποψή τους για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η έλλειψη σεβασμού του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αποκαταστήσει τη σχέση του με αυτό.

Η πρώτη μέρα των εξετάσεων, χθες, κύλησε ομαλά σε όλα τα εξεταστικά κέντρα της χώρας. Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς, «που άσκησαν τα καθήκοντά τους με υποδειγματικό τρόπο», και ευχήθηκε στους μαθητές καλή συνέχεια.

Τη Δευτέρα, οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων διαγωνίζονται στο δεύτερο μάθημα γενικής παιδείας που έχουν επιλέξει ανάμεσα από τη Βιολογία, τη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Ιστορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Παιδείας
Εκπαίδευση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Marfin
«Δεν είχαμε δικαίωμα απεργίας»
ΔΝΤ
Ποιος είναι ο «μικρός Ολλανδός» του ΔΝΤ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ποινή-μαμούθ για τον παιδεραστή Σειραγάκη
Πάντειο
Δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απολύσεις χωρίς καν αξιολόγηση
«Το σύστημα ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω»
Υπουργείο Οικονομικών
Ιερές δωρεές με ανίερα οφέλη
Υπουργείο Παιδείας
Τα «πάθη» του σύγχρονου ανθρώπου, θέμα της Εκθεσης
Άλλες ειδήσεις
Φοβούνται τη σκιά τους στη γειτονιά του Τράα
Ποιος πληρώνει το ενοίκιο των 4.000 ευρώ το μήνα;