Έντυπη Έκδοση

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ

Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία

Η φράση «Ολη η Ελλάδα είναι μια Μανολάδα», την οποία χρησιμοποίησε ελεγκτής του ΙΚΑ προκειμένου να καταδείξει ότι οι μισοί εργαζόμενοι είναι ανασφάλιστοι, δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, αφού τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα, καθώς η χώρα μας δεν έχει επικυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 129 για την επιθεώρηση στη γεωργία.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», οι όροι υγιεινής και ασφάλισης για τους εργάτες γης, αλλά και τους εργαζομένους στη γεωργική βιομηχανία (κυτιοποιία, κονσερβοποιία, συνεταιρισμοί κ.ά.) αποτελούν «αχαρτογράφητα νερά», καθώς δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο στη χώρα που να καθορίζει την ανομία και την παραβατικότητα των εργοδοτών, είτε στο χωράφι είτε στην αγροτική παραγωγή.

Ως εκ τούτου, τα κροκοδείλια δάκρυα των υπουργών Εργασίας και Δημόσιας Τάξης, που προσέτρεξαν στη Μανολάδα κατά τα πρόσφατα γεγονότα, ήταν μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα.

«Μανολάδες υπάρχουν παντού», αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας Ηλίας Κιούλος, «απλώς δεν έτυχε ακόμη κάποιο ανάλογο περιστατικό».

Και αυτό γιατί το ΣΕΠΕ και οι Επιθεωρήσεις Εργασίας στη χώρα μας είναι για τον έλεγχο της μισθωτής και μόνο εργασίας, που ασφαλίζεται στο ΙΚΑ και όχι στον ΟΓΑ.

Η Διεθνής Σύμβαση 129, το περιεχόμενο της οποίας καθίσταται υποχρεωτικό, έχει ψηφιστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας από το 1969 και στη χώρα μας παραμένει ακύρωτη.

Η συγκεκριμένη οδηγία ορίζει τις γεωργικές επιχειρήσεις ως αυτές «που έχουν αντικείμενο την καλλιέργεια, την κτηνοτροφία, τη δασοκομία, τη φυτοκομία, τον αρχικό μετασχηματισμό των γεωργικών προϊόντων κ.λπ.».

Ορίζει μάλιστα τις αρμοδιότητες του συστήματος επιθεώρησης στη γεωργία, που πρέπει να προβλέπεται στην εθνική νομοθεσία, στην οποία σκοπίμως(!) στη χώρα μας δεν υπάρχει.

Η αδήλωτη εργασία έχει εκτιναχθεί σε ιστορικά επίπεδα και συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΣΕΠΕ στο 36% και σύμφωνα με την ΙΚΑ-ΕΥΠΕΑ στο 41%, με τάσεις ανόδου το επόμενο διάστημα, χωρίς στα ποσοστά αυτά να υπολογίζεται η γεωργική εργασία.

Είναι προφανές ότι με την απουσία σοβαρών κινήτρων και αντικινήτρων για τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, με την υποστελέχωση και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών υπηρεσιών της αγοράς εργασίας και της ανασφάλιστης εργασίας, θα αποτελεί μια πολύ συμφέρουσα επιλογή για τους εργοδότες και δη στην αγροτική παραγωγή.

Ειδικότερα ως προς το θέμα της Μανολάδας οι επιθεωρητές εργασίας θεωρούν ότι η κυβέρνηση:

1. Δεν κατέστρωσε σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση φαινομένων τύπου Μανολάδας, που να περιλαμβάνει μια συνολική και συγκροτημένη αντιμετώπιση της συγκεκριμένης παραβατικότητας.

2. Δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία με τα συναρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης και στοιχειωδών κανόνων υγιεινής των εργαζομένων μεταναστών και της εργασίας των παράνομων μεταναστών.

3. Με την τακτική μείωσης (αντί ενίσχυσης) των δομών της Επιθεώρησης Εργασίας, ολοκληρώνεται η υποβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού.

4. Θεώρησε ότι έκανε το καθήκον της εντάσσοντας στην καταπολέμηση της παράνομης και ανασφάλιστης εργασίας την Οικονομική Αστυνομία και δίνοντας συγχαρητήρια στον εαυτό της.

5. Αντιμετώπισε το φαινόμενο της Μανολάδας με ερασιτεχνικούς και επικίνδυνους επικοινωνιακούς τρόπους, οι οποίοι και έχουν εκθέσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας.

Γραφειοκρατία

Ενα είναι βέβαιο, όπως σημειώνουν στην «Ε» στελέχη του υπουργείου Εργασίας: η κυβέρνηση δεν επιδιώκει να στήσει μηχανισμό ελέγχου της εργασίας στη γεωργία, αλλά αποδυναμώνει και το ΣΕΠΕ ως υπαρκτό ελεγκτικό μηχανισμό.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι για τον έλεγχο της παραβατικότητας στις επιχειρήσεις, με νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, μεγαλώνει η γραφειοκρατία ως προς τις μεταβολές που γίνονται στο εργατικό προσωπικό από μια επιχείρηση, καθώς απαιτούνται 8 ηλεκτρονικά έντυπα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Συνθήκες εργασίας
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
FED
Η Κασσάνδρα της Fed
Αγροτικά θέματα
Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
ΗΠΑ
17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλες ειδήσεις
Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει