Έντυπη Έκδοση

Η ΕΣΘΕΡ ΤΖΟΡΤΖ ΚΗΡΥΞΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΤΥΠΩΜΑ ΦΘΗΝΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ

Η Κασσάνδρα της Fed

Η «βαθιά», συντηρητική Αμερική απεχθάνεται τον πληθωρισμό και θέλει να κάνει μπίζνες χωρίς το κράτος στα πόδια της

Μέχρι πότε θα συνεχίσει ο Μπεν Μπερνάνκι να τυπώνει χρήμα στις ΗΠΑ; Η ειρωνική απάντηση των σχολιαστών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι «QEternity», λέξη που συνδυάζει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και την αιωνιότητα (eternity).

Σε τρεις συνεδριάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας φέτος η Εσθερ Τζορτζ στάθηκε απέναντι στα 11 μέλη της FOMC που ψήφισαν υπέρ Σε τρεις συνεδριάσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας φέτος η Εσθερ Τζορτζ στάθηκε απέναντι στα 11 μέλη της FOMC που ψήφισαν υπέρ Ομως για τη συντηρητική Αμερική των μεσοδυτικών Πολιτειών η μόνη αιωνιότητα που μπορεί να αντέξει είναι αυτή κατά την οποία θα εμφανιστεί ο πραγματικός Θεός. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, πόσω μάλλον στη θρησκεία του χρήματος, κανείς δεν μπορεί να περιμένει.

Μέσα στο 2013 έγιναν τρεις ψηφοφορίες στη Fed για τη διατήρηση ή όχι του QE, δηλαδή της αγοράς ομολόγων και ενυπόθηκων δανείων από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, μηχανισμός ο οποίος παρέχει τη χαμένη ρευστότητα που αναζητούν εναγωνίως καταναλωτές, επιχειρήσεις και κυβέρνηση, για να πάρει μπρος η αμερικανική οικονομία.

Το πρώτο «όχι»

Και στις τρεις η πολιτική Μπερνάνκι εγκρίθηκε και κάθε μήνας έκτοτε πέρασε με 85 δισ. δολάρια παραπάνω, φρεσκοτυπωμένα. Και στις τρεις υπήρξε ένας που είπε όχι. Ή μάλλον μία.

Η Εσθερ Τζορτζ είναι η πρόεδρος της Fed στο Κάνσας, μιας εκ των δώδεκα περιφερειακών ομοσπονδιακών τραπεζών που απαρτίζουν, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο στην Ουάσιγκτον και την Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), το Federal Reserve System ή Fed, όπως είναι γνωστό το κεντρικό τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Αν και η Τζορτζ δεν είναι η μοναδική από τα επονομαζόμενα «γεράκια» κατά του πληθωρισμού, είναι η μοναδική που έχει ψηφίσει τρεις φορές κατά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντεκα μέλη της FOMC, που ψήφισαν υπέρ. Είπε, επίσης, και το πρώτο «όχι» στο ντεμπούτο μέλους στην ιστορία της Fed.

Οι συνεδριάσεις πραγματοποιήθηκαν στις 29-30 Ιανουαρίου, 19-20 Μαρτίου και 30 Απριλίου-1 Μαΐου, και στο τελικό τους ανακοινωθέν επαναλαμβάνεται η ίδια παράγραφος: «Κατά ψήφισε η Εσθερ Τζορτζ, η οποία εξέφρασε την ανησυχία ότι η συνεχιζόμενη σε υψηλά επίπεδα νομισματική πολιτική αύξησε τους κινδύνους των μελλοντικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών ανισορροπιών και με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Η FOMC έχει την ευθύνη για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ και σε αυτή συμμετέχουν μόνιμα τα επτά μέλη του Δ.Σ. και ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης. Τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη ορίζονται εκ περιτροπής ανά έτος. Το μοναδικό αυτό σύστημα έχει -υποτίθεται- σχεδιαστεί κατ' αυτό τον τρόπο για να υπάρχει αντίβαρο στο χρηματοπιστωτικό κατεστημένο της Ανατολικής Ακτής.

Με πενήντα Πολιτείες και δώδεκα περιφερειακές ομοσπονδιακές τράπεζες, είναι φανερό ότι ο τραπεζικός χάρτης των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετικός απ' αυτόν που γνωρίζουμε. Προεδρεύοντας στο Κάνσας, η Εσθερ Τζορτζ έχει υπό την εποπτεία της το Κάνσας, το Κολοράντο, την Οκλαχόμα, τη Νεμπράσκα, το Γουαϊόμινγκ, το δυτικό Μιζούρι και το βόρειο Νέο Μεξικό. Η, επίσημα δέκατη περιφέρεια της Fed είναι γεωγραφικά η δεύτερη μεγαλύτερη μετά απ' αυτήν του Σαν Φρανσίσκο και βρίσκεται όσο πιο βαθιά γίνεται μέσα στην Αμερική.

Τη φωνή αυτής της «βαθιάς» Αμερικής θεωρείται πως εκφράζει η γεννημένη το 1958 και μεγαλωμένη σε φάρμα στο Μιζούρι Εσθερ Τζορτζ, που βρίσκεται στη Fed από το 1982 και στη θέση της προέδρου από την 1η Οκτωβρίου 2011. Στα ρεπορτάζ των αμερικανικών δικτύων όσοι τη γνωρίζουν κάνουν λόγο για μια συμπαθητική κυρία, που πατάει γερά στα πόδια της, μιλάει στα ίσια και έχει το ταλέντο να ακούει τους συνομιλητές της.

Εκτός από τα έργα του διαβόλου, η «βαθιά» Αμερική απεχθάνεται εξίσου τον πληθωρισμό και θέλει να κάνει μπίζνες χωρίς το κράτος στα πόδια της. Στην εποχή του Ομπάμα ζουν σίγουρα αγρότες που τη δεκαετία του '70 έπνιγαν τα κοτόπουλά τους σε βαρέλια με νερό, καθώς δεν τους συνέφερε καν να τα πουλήσουν με τα επίπεδα του πληθωρισμού εκείνης της εποχής.

«Εχει μεσοδυτικές ρίζες, εκφράζει την κοινή λογική του κοριτσιού της φάρμας», είπε γι' αυτήν ο πρόεδρος της Fed στο Ντάλας. Ο Ρίτσαρντ Φίσερ, που για το 2013 δεν έχει δικαίωμα ψήφου, ζήτησε στις 21 Φεβρουαρίου να σταματήσει σιγά σιγά η νομισματική επέκταση της Fed, πιθανότατα αργότερα μέσα στο τρέχον έτος.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις της Fed έχουν αυξηθεί οι φωνές που ζητούν να επανεκτιμηθεί η νομισματική πολιτική, η οποία αισίως βρίσκεται στον τέταρτο γύρο από τον Νοέμβριο του 2008.

Ολοι γνωρίζουν πως το φτιαγμένο από το μηδέν ηλεκτρονικό χρήμα κάποια στιγμή θα αναζητηθεί. Είναι αυτή η στιγμή που τρομάζει πολλούς Δημοκρατικούς, εκνευρίζει ακόμα περισσότερους Ρεπουμπλικάνους και κάνει ολόκληρο το Tea Party να χτυπά τα τύμπανα του πολέμου. Οι πιο μετριοπαθείς βλέπουν ότι δημιουργείται μια μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη φούσκα απ' αυτήν που οδήγησε στην τελευταία κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αέρας που έπαιξαν οι κερδοσκόποι την προηγούμενη δεκαετία αποζημιώθηκε με σπίτια και περιουσίες από στερεά υλικά.

Ο Μάρτιος είδε τη Wall Street να ρεφάρει, επιστρέφοντας στα προ της κρίσης επίπεδα. Τι γίνεται όμως με τη Main Street, την παραδοσιακή κεντρική αγορά κάθε πόλης και χωριού ανά την επικράτεια;

Παραδόξως, είναι εκεί όπου ακούγονται καλύτερα οι φωνές των σκληροπυρηνικών κι όσων θεωρούν ότι ο Ομπάμα και το κατεστημένο της Ουάσιγκτον προσβάλλουν τα ιερά και τα όσια του αμερικανικού καπιταλισμού. Ο φόβος δεν έχει φύγει.

Καθώς τα τελευταία δύο χιλιάδες χρόνια ισχύει το γνωστό «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ», το τύπωμα έχει πάντα δύο όψεις. Αρκεί να μπαίνει στη σωστή τσέπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ (FED)
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
FED
Η Κασσάνδρα της Fed
Αγροτικά θέματα
Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
ΗΠΑ
17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλες ειδήσεις
Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει