Έντυπη Έκδοση

17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο

Μέσα στο 2013 οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αντλήσει 16,8 δισ. δολάρια μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών (IPOs), όπως τις κατέγραψε η βρετανική εταιρεία αναλύσεων Dealogic. Το κεφάλαιο αυτό είναι το μεγαλύτερο από το ξέσπασμα της κρίσης και αφορά 64 εταιρείες εγγεγραμμένες στα αμερικανικά χρηματιστήρια.

Το μέγεθος των αριθμών γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς πως καθ' όλη τη διάρκεια του 2012 73 εταιρείες ήταν αυτές που πρόσφεραν χρεόγραφα με δημόσια εγγραφή, αντλώντας 13,1 δισ. δολάρια. Ολοι περιμένουν τώρα τα χρήματα αυτά να γίνουν επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια είναι πως το ρίσκο επανέρχεται στις διαθέσεις των επενδυτών, καθώς ο Μάιος είδε τους δείκτες Dow Jones και S&Ρ's να σπάνε το φράγμα των 15.000 και 1.600 μονάδων αντίστοιχα και να πιάνουν τις υψηλότερες αποδόσεις της τελευταίας πενταετίας. Σε περιβάλλον νομισματικής επέκτασης, με φρεσκοτυπωμένα δολάρια να κατακλύζουν την αγορά, τα στοιχήματα στις μετοχές αποδεικνύονται θελκτικότερα απ' ό,τι οι τοποθετήσεις σε ομόλογα και χρυσό.

Τα πράγματα, όμως, δεν εξελίσσονται πάντα ρόδινα. Οπως σχολιάζει η «Wall Street Journal», το 2011 οι αρχικές δημόσιες προσφορές είχαν ξεκινήσει με μεγαλύτερη φόρα, μέχρι που η υποβάθμιση του αξιόχρεου της αμερικανικής οικονομίας από τη Fitch και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης προσγείωσαν ανώμαλα τους επενδυτές. Ενα απροσδόκητο γεγονός μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω. Οι ρυθμοί ανάπτυξης στα τελευταία τρίμηνα δείχνουν μεν ανάκαμψη αλλά όχι θεαματική βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, ο Μπεν Μπερνάνκι τρίβει τα χέρια του και οι τρεις ευχές του φαίνεται πως πραγματοποιούνται: η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια ζωής, η ανεργία (κάπως) υποχωρεί και η καταναλωτική εμπιστοσύνη επανέρχεται δειλά. Στο παραμύθι όμως δεν υπάρχει τέταρτη ευχή... για όταν σκάσει η φούσκα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
FED
Η Κασσάνδρα της Fed
Αγροτικά θέματα
Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
ΗΠΑ
17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλες ειδήσεις
Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει