Έντυπη Έκδοση

Μνήμη μου, σε λένε Πόντο

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιεί αύριο η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ). Για την ιστορική επέτειο, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (στις 12.15), θα μιλήσει ο Αμερικανός πολιτικός, της κομητείας Μίντλσεξ Μασαχουσέτης, Πίτερ Κουτουντζιάν, αρμενικής καταγωγής.

 Στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει ο στρατηγός εν αποστρατεία και συγγραφέας Φράγκος Φραγκούλης. Για την ιδιαίτερη σημασία της αυριανής μέρας μάς μιλά ο Γιώργος Παρχαρίδης (φωτογρ.), πανεπιστημιακός, πρόεδρος της ΠΟΕ, ο οποίος θα χαιρετίσει στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος:

«Οι Τούρκοι, με το σύνθημα "Η Τουρκία στους Τούρκους", προχώρησαν σχεδιασμένα στην εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μικράς Ασίας (Ελληνες, Αρμενίους, Ασσυρίους). Οι διωγμοί των Ποντίων -χάθηκαν πάνω από 350.000- διακρίνονται σε τρεις φάσεις: η πρώτη αρχίζει το 1913, τελειώνει με την έξοδο της Τουρκίας στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η δεύτερη καλύπτει όλη τη διάρκεια του πολέμου και επιχειρείται η εξόντωση των Ελλήνων παράλληλα με τη γενοκτονία των Αρμενίων, και η τρίτη εγκαινιάζεται με την απόβαση των Ελλήνων στη Σμύρνη και χαρακτηρίζεται από τη δυναμική απάντηση-αντίδραση του επαναστατικού στρατού του Κεμάλ, με αποτέλεσμα τη συντριβή του μικρασιατικού ελληνισμού (Μάιος 1919-Σεπτέμβριος 1922). Η Τουρκία οφείλει να συμβιβαστεί με το ιστορικό παρελθόν της για να μπορέσει να οικοδομήσει ένα ειρηνικό μέλλον τόσο μέσα στην ίδια της τη χώρα όσο και με τους γειτονικούς λαούς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Marfin
«Δεν είχαμε δικαίωμα απεργίας»
ΔΝΤ
Ποιος είναι ο «μικρός Ολλανδός» του ΔΝΤ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ποινή-μαμούθ για τον παιδεραστή Σειραγάκη
Πάντειο
Δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απολύσεις χωρίς καν αξιολόγηση
«Το σύστημα ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω»
Υπουργείο Οικονομικών
Ιερές δωρεές με ανίερα οφέλη
Υπουργείο Παιδείας
Τα «πάθη» του σύγχρονου ανθρώπου, θέμα της Εκθεσης
Άλλες ειδήσεις
Φοβούνται τη σκιά τους στη γειτονιά του Τράα
Ποιος πληρώνει το ενοίκιο των 4.000 ευρώ το μήνα;