Έντυπη Έκδοση

Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα

Εκατό χρόνια μετά την παραίτηση του Που Γι βγαίνουν στο φως οι λόγοι που τον οδήγησαν εκεί

Μυστήριο κάλυπτε για περισσότερο από έναν αιώνα τους λόγους που το 1911 οδήγησαν σε παραίτηση από το Θρόνο του Δράκου τον μικρό Που Γι, που κέρδισε στη συνέχεια μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία ως ο τελευταίος Κινέζος αυτοκράτορας και έζησε ως κηπουρός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας με τη μητέρα του και την ακολουθία του Ο τελευταίος αυτοκράτορας της Κίνας με τη μητέρα του και την ακολουθία του Τώρα η 60χρονη Κινέζα ιστορικός και πρώην κυβερνητική υπάλληλος, Τζία Γινχουά, υποστηρίζει ότι εντόπισε την απάντηση ανάμεσα σε χιλιάδες απόρρητα έγγραφα, διαβάζοντας και αναλύοντας μαρτυρίες και καταθέσεις ανώτατων αξιωματούχων της περιόδου, στα Εθνικά Κινεζικά Αρχεία στην Ζονγκναχάι.

Ο Που Γι (1906-1967) ήταν ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας των Τσινγκ και οδηγήθηκε στο Θρόνο της Απαγορευμένης Πόλης σε ηλικία 2 ετών. Τρία χρόνια αργότερα και ενώ προετοιμαζόταν η επανάσταση που άλλαξε το πρόσωπο της Κίνας, βάζοντας οριστικό τέλος στη δυναστεία των Τσινγκ (κατείχε το θρόνο από το 1644), η αυτοκράτειρα Ντοουάγκερ Λόνγκιου, θετή μητέρα του Που Γι, υπέγραψε τα χαρτιά της παραίτησής του από το Θρόνο του Δράκου. Τη συναρπαστική ζωή του Που Γι αφηγήθηκε στη μεγάλη οθόνη ο Μπερτολούτσι στην ταινία του «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας».

Οι ιστορικοί της περιόδου υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος αυτοκράτορας «παραιτήθηκε χωρίς να το καταλάβει», το 1911, άλλοι «έβλεπαν» αλλά δεν μπορούσαν να αποδείξουν συνομωσία, ενώ στην πολιτική σκηνή της χώρας κυριαρχούσε το κόμμα «Κουαμιντάγκ», με ηγέτη τον Σουν Γιάτ Σεν, που εκλέχτηκε στη συνέχεια πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κίνας.

«Οι πληροφορίες για το τι πραγματικά έγινε είναι τόσο ευαίσθητες, που μόνο έπειτα από 100 χρόνια μπορούν πλέον να αποκαλυφθούν, γιατί η περίοδος της παραίτησής του ήταν περίοδος μεγάλης διαφθοράς, στην οποία εξαγοράζονταν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι» υποστηρίζει η Τζία Γινχουά στον πρόλογο του βιβλίου της «The Extraordinary Life of the Last Emperor», σκοπεύοντας να δώσει τέλος στις εικασίες και τις μελέτες άλλων ιστορικών.

Η ιστορικός υποστηρίζει πως η θετή μητέρα του Που Γι εκβιαζόταν και τελικά δωροδοκήθηκε για να υπογράψει την παραίτηση του μικρού αυτοκράτορα. Τα νήματα της δωροδοκίας είχαν κινήσει ανώτατοι αξιωματούχοι, που έβλεπαν τη δυναστεία των Τσινγκ να χάνει την αίγλη και τη δύναμή της. «Η αυλή των Τσινγκ είχε ξεπουλήσει τα ενδύματα του προηγούμενου αυτοκράτορα για να εξασφαλίσει χρήματα, και ενώ έξω από την Απαγορευμένη Πόλη γεννιόταν το επαναστατικό κίνημα, αποφάσισαν να τοποθετήσουν στη θέση του πρωθυπουργού το στρατηγό Γιουάν Σικάι, που ήλεγχε τον ισχυρό στρατό του βορρά» γράφει χαρακτηριστικά η Τζία Γινχουά.

Ο στρατηγός Γιουάν Σικάι, που ήθελε να αναρριχηθεί και να παραμείνει στην εξουσία, ήταν αυτός που εκβίασε την αυτοκράτειρα μέσω του πιστού ευνούχου τού Που Γι. «Εάν υπογράψετε τα χαρτιά της παραίτησης θα γίνετε πλούσια, αλλιώς θα έχετε το τέλος του Λουδοβίκου στη Γαλλική Επανάσταση» φέρεται να είπε ο ευνούχος στη θετή μητέρα του Που Γι, που δέχθηκε 1.700 λίβρες ασημιού και έβαλε την υπογραφή της.

(Πηγές:www.telegraph.co.uk, www.dailymail.co.uk)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Κίνα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Γερμανία
Καλοδεχούμενοι οι μετανάστες
Η ναζιστική πλευρά ενός μεγάλου καλλιτέχνη
Ιράν
«Αντισυνταγματική» η υποψηφιότητα γυναικών στο Ιράν
Κίνα
Πώς υπέκυψε στον εκβιασμό η τελευταία αυτοκράτειρα
Ρατσισμός
Μίσος για το διαφορετικό
Συρία
«Βασανίζουν κρατουμένους στη Ράκα»
Ψυχολογία και Ψυχιατρική,
Ψυχολόγοι εναντίον ψυχιάτρων