Έντυπη Έκδοση

«Το σύστημα ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω»

Συνέντευξη του Τάσου Σαλτέρη, προέδρου της Ενωσης Αποφοίτων Δημόσιας Διοίκησης

ΗΕνωση Αποφοίτων Σχολών Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης έχει υψώσει εδώ και καιρό φωνή διαμαρτυρίας για όσα διαδραματίζονται στις δημόσιες υπηρεσίες. «Η Ενωσή μας», λέει ο πρόεδρός της, Τάσος Σαλτέρης, «δεν ζητεί τίποτα παραπάνω από την αξιοκρατία και την εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφίσει η ελληνική πολιτεία.

»Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, την ανεξαρτησία της, αν θέλετε την ίδια τη δημοκρατία. Οταν επικρατεί αυτή η απόλυτη ασυδοσία στο Δημόσιο, ούτε φυσικά τηρείται η συνταγματική επιταγή για διάκριση των λειτουργιών ούτε οι αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας. Και βεβαίως το κράτος καταδικάζεται σε μόνιμη αναποτελεσματικότητα, πολύ μακριά από αυτό που έχει ανάγκη η χώρα. Οι Ελληνες πολίτες δεν πρέπει να ανεχθούν τη μετατροπή του σε μηχανισμό διεκπεραίωσης και διευθέτησης συμφερόντων, αλλά να απαιτήσουν τη μετατροπή του σε σύγχρονη οργάνωση που θα λειτουργήσει ως μηχανισμός έλκυσης της χώρας από την κρίση».

- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτό που θέλετε είναι να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση για εσάς στις κρίσεις...

«Παρά τα όσα περί του αντιθέτου διαδίδονται, η ΕΝΑΠ δεν ζητά τίποτα παραπάνω από την αξιοκρατία και την εφαρμογή του νόμου που έχει ψηφίσει η ελληνική πολιτεία. Οι απόφοιτοι της ΕΣΔΔΑ σήμερα δεν έχουν θέση στους σχεδιασμούς του υπουργείου, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες. Μάλλον "ενοχλούν" το σύστημα καθώς έχει μάθει επί δεκαετίες να ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω, να μην ανέχεται φυσικές ιεραρχίες, να ανθίσταται σε καινοτομίες, να λειτουργεί με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο που μας έφερε ώς εδώ. Δυστυχώς το αρμόδιο Υπουργείο έχει καταστεί όμηρος αυτού του συστήματος. Αντί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια σύγχρονη πολιτική διοίκησης του ανθρώπινου δυναμικού που θα βασίζεται σε στελέχη ταχείας εξέλιξης τα οποία εκπαιδεύτηκαν ώστε να αντιμετωπίζουν τα δομικά προβλήματα της Διοίκησης όπως αυτά διαμορφώθηκαν ιστορικά. Δηλαδή ενδεικτικά αναφέρω:

* εξάρτηση από το πολιτικό σύστημα,

* έλλειψη συνέχειας και θεσμικής μνήμης,

* προσήλωση στη διαδικασία αντί του αποτελέσματος,

* κακή ποιότητα νομοθεσίας,

* αδυναμία προσπέλασης των ζητημάτων μέσω ολοκληρωμένων δημόσιων πολιτικών, συνεχώς δημιουργεί θεσμικά προβλήματα στα κατ εξοχήν στελέχη που μπορούν να λειτουργήσουν ως κρίσιμη μάζα για τη μεταρρύθμιση. Η αποκατάστασή τους σε ένα νέο, λειτουργικό βαθμολόγιο (θυμίζω ότι με το βαθμολόγιο του 2011 τα στελέχη που φέρουν υψηλό προσόντα υποβαθμίστηκαν και από την κορυφή της ιεραρχίας βρέθηκαν στη μέση, προς όφελος όσων διορίστηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες, ιδίως αυτή του 1980), η ένταξή τους σε διυπουργικό κλάδο, η προώθησή τους σε θέσεις ευθύνης, η αξιοποίησή τους σε οριζόντιες δομές μέσω ενός συστήματος "έξυπνης" κινητικότητας θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος ενός ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί πλούτο για το κράτος μας, αλλά αντιμετωπίζεται σαν ξένο σώμα από τις δυνάμεις της αδράνειας και την ηγεσία».

- Για το νομοσχέδιο που προωθείται ποια είναι η γνώμη σας;

«Το νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει ότι με τη θέση σε ισχύ των νέων οργανισμών λήγει "αυτοδίκαια" η θητεία των προϊσταμένων όλων των βαθμίδων, Τμηματαρχών, Διευθυντών, Γενικών Διευθυντών και ορίζονται νέοι προϊστάμενοι με τη διαδικασία της αναπλήρωσης "διά απευθείας ανάθεσης". Δεν υπάρχει κανένα κριτήριο, καμία διαδικασία, καμία λογοδοσία. Ο υπουργός και τα παρ' αυτόν συστήματα εξουσίας ορίζουν όποιους θέλουν. Πρόκειται για μια πρωτοφανή παρέμβαση στη Διοίκηση που φτάνει στα όρια της εκτροπής. Αντικαθίστανται οι προϊστάμενοι που αναδείχθηκαν με κρίσεις, από την αποτίμηση με αντικειμενικό και διάφανο τρόπο των προσόντων τους μέσω μοριοδότησης, και οι οποίοι δεν χρωστούν σε κανέναν, με τους αρεστούς και με τρόπο απροσχημάτιστο και ωμό».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απολύσεις χωρίς καν αξιολόγηση
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Marfin
«Δεν είχαμε δικαίωμα απεργίας»
ΔΝΤ
Ποιος είναι ο «μικρός Ολλανδός» του ΔΝΤ
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ποινή-μαμούθ για τον παιδεραστή Σειραγάκη
Πάντειο
Δεκτή από το ΣτΕ η αίτηση
Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Απολύσεις χωρίς καν αξιολόγηση
«Το σύστημα ισοπεδώνει τα πάντα προς τα κάτω»
Υπουργείο Οικονομικών
Ιερές δωρεές με ανίερα οφέλη
Υπουργείο Παιδείας
Τα «πάθη» του σύγχρονου ανθρώπου, θέμα της Εκθεσης
Άλλες ειδήσεις
Φοβούνται τη σκιά τους στη γειτονιά του Τράα
Ποιος πληρώνει το ενοίκιο των 4.000 ευρώ το μήνα;