Έντυπη Έκδοση

ΜΕ ΤΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ

Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα

Τη μάχη του Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους θυμίζουν διαχρονικά οι εξαγγελίες όλων των κυβερνήσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε όλα τα φορολογικά νομοσχέδια που έχουν περάσει από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια έχει χυθεί πολύ μελάνι για τους τρόπους περιορισμού του φαινομένου. Το ίδιο έχει γίνει και με τα διαφορετικά μοντέλα που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από την εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Το πιο πρόσφατο είναι το αμερικανικό μοντέλο, που φέρνει η παρούσα κυβέρνηση, διασταυρώνοντας το εισόδημα με τις δαπάνες, ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακαλύψει τα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς) που οι φορολογούμενοι αποκρύπτουν από τις φορολογικές αρχές.

Υπο παρακολούθηση

Αυτή τη φορά, η εφορία βάζει στο μικροσκόπιο μέσω έμμεσων τεχνικών ελέγχου όλα τα ανέλεγκτα έτη, ώστε να δημιουργήσει οικονομικό ιστορικό και στη συνέχεια να μπορεί να προσδιορίζει το φορολογητέο εισόδημα βάσει των περιουσιακών στοιχείων και όχι μόνο βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα κεφάλαια των φορολογουμένων τίθενται υπό στενή παρακολούθηση είτε αφορούν καταθέσεις σε τράπεζες είτε δαπάνες που έχουν γίνει με χρήση μετρητών ή πιστωτικών καρτών. Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών όμως θα μπουν και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και άλλων φορέων, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρες οικονομικό προφίλ.

Το νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο προβλέπει ότι στις περιπτώσεις που θα εντοπιστούν διαφορές μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και αυτών που θα έχει υπολογίσει η εφορία ο ελεγχόμενος θα πρέπει να αποδείξει ότι η διαφορά που προκύπτει δεν είναι προϊόν φοροδιαφυγής.

Τα αποτελέσματα όμως δείχνουν ότι, παρά τις εξαγγελίες, ο απολογισμός από τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των οφειλών προς το Δημόσιο είναι κάτω του αναμενομένου.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως σε φοροφυγάδες και φοροοφειλέτες μεγάλου πλούτου, που εμφανίζονται όμως με εισοδήματα ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει οδηγία προς τις εφορίες με εντολή για κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών, βάζοντας σε προτεραιότητα ακίνητα, έσοδα από ακίνητα, καταθέσεις και μισθούς. Χαρακτηριστικά είναι και τα στοιχεία με την ταυτότητα των μεγαλοοφειλετών, καθώς:

* 6.106 φορολογούμενοι χρωστούν από 300.000 έως 1 εκατ. ευρώ,

*4.480 φορολογούμενοι χρωστούν από 1 εκατ. έως 10 εκατ. ευρώ,

*699 φορολογούμενοι χρωστούν από 10 εκατ. έως 100 εκατ. ευρώ,

*42 φορολογούμενοι χρωστούν άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αντί οι ελεγκτές να στρέψουν όλη την προσοχή τους στους 11.327 μεγαλοοφειλέτες, αρκούνται να κυνηγούν για να εισπράξουν τα χρέη τούς 2.131.181 φορολογουμένους που χρωστούν έως 10.000 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Φοροδιαφυγή
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
FED
Η Κασσάνδρα της Fed
Αγροτικά θέματα
Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
ΗΠΑ
17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλες ειδήσεις
Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει