Έντυπη Έκδοση

Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι

Ιδια απογοητευτική εικόνα παρουσιάζει και η πορεία των ελέγχων. Το 2012 τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν επετεύχθη κανένας στόχος. Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός ανέφερε ότι θα έπρεπε να έχουν γίνει 300 τακτικοί έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ τελικά έγιναν μόλις 76. Αντίστοιχη η εικόνα και στους ελέγχους σε φυσικά πρόσωπα μεγάλου πλούτου. Από το στόχο των 1.300 ελέγχων, τελικά έγιναν μόλις 495.

Ιδια εικόνα επικρατεί στο μέτωπο των ελέγχων και το 2013. Στο πρώτο τρίμηνο διενεργήθηκαν μόλις 34 έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων, από το στόχο των 330 έως το τέλος Ιουνίου, ενώ χειρότερη είναι η εικόνα για τους ελέγχους σε αυτοαπασχολουμένους και σε άτομα μεγάλου πλούτου, με μόλις 93 από τους 1.200 που είχαν υπολογιστεί να γίνουν μέσα στο εξάμηνο.

Η νέα αποτυχία των φοροελεγκτικών μηχανισμών οδήγησε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεργασία με την τρόικα, να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τους στόχους, ώστε στο τέλος του έτους να μη φανεί τόσο μεγάλη η αποτυχία. Οι νέες προβλέψεις θέτουν στόχο για τις μεγάλες επιχειρήσεις τους 176 τακτικούς ελέγχους στο εξάμηνο, από 330 που ήταν η προηγούμενη στοχοθεσία, και 596 στο σύνολο του 2013, από 750. Αντίστοιχα μειώθηκαν οι στόχοι για τους προσωρινούς ελέγχους σε 260 από 350 που ήταν για το εξάμηνο, και 680 από 750 που ήταν για το σύνολο του έτους. Το μεγαλύτερο ψαλίδι όμως έπεσε στους ελέγχους σε φορολογουμένους μεγάλου πλούτου. Από 1.200 που ήταν ο στόχος για τους έξι πρώτους μήνες του έτους μειώθηκε στους 280, ενώ για το σύνολο του έτους ο στόχος μειώθηκε στους 910 από τους 2.600 που ήταν αρχικά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Σχετικά θέματα: Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
FED
Η Κασσάνδρα της Fed
Αγροτικά θέματα
Εκτός ελέγχων η αγροτική εργασία
ΗΠΑ
17 δισ. «επένδυσαν» οι Αμερικανοί σε αυξήσεις κεφαλαίων το α' τρίμηνο
Υπουργείο Οικονομικών
Συνεχίζουν να κυνηγούν τη... μαρίδα
Εσοδα στα τυφλά
Εκτός στόχων όλοι οι έλεγχοι
Άλλες ειδήσεις
Αχελώος, το ποτάμι που διχάζει