Έντυπη Έκδοση

Η Κούνεβα συμμετέχει δι' αντιπροσώπου

Οι Rimini Protokoll την επισκέφτηκαν τρεις φορές για να πάρουν τις απαντήσεις της

Στην παράσταση συμμετέχουν αρκετοί μετανάστες -«περισσότεροι απ' όσους έλεγαν τα στοιχεία, καθώς από την απογραφή του 2001 ο αριθμός έχει αυξηθεί κατά πολύ»- αλλά και Ρομά. Ολες σχεδόν οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες έχουν αντιπροσώπευση. Από αντιρρησίες συνείδησης μέχρι και θύματα βασανιστηρίων που, ίσως, εμφανιστούν με καλυμμένο πρόσωπο.

Μία από τους εκατό συμμετέχοντες είναι και η Κωνσταντίνα Κούνεβα, που θα εμφανιστεί στη σκηνή... διά αντιπροσώπου. Μια φίλη της θα αναλάβει να μεταφέρει τις απαντήσεις της σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν από την ομάδα. Οι Rimini την έχουν ήδη επισκεφθεί τρεις φορές. «Μια πλευρά του Προμηθέα βρίσκεται ακριβώς εκεί», μας είπε ο Ντάνιελ Βέτσελ. «Είναι ο άνθρωπος που έχει καταστραφεί ήδη αρκετά, αλλά δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνεχίσει».

Καθένας από τους συμμετέχοντες όφειλε να φέρει μαζί του ένα αντικείμενο που θα τον συνοδέψει στη σκηνή και να προτείνει μέσα σε 24 ώρες άλλον έναν συμμετέχοντα, αιτιολογώντας βεβαίως την επιλογή του. Δημιουργήθηκαν έτσι ανθρώπινες αλυσίδες. Πέρα από φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς -θα εμφανιστούν για παράδειγμα επί σκηνής τρεις γενιές, παππούς, πατέρας και εγγονός- υπήρξαν και πιο πρωτότυποι λόγοι για να προτείνει κανείς τον επόμενο. Για κάποιον, ας πούμε, ήταν ένας συνάδελφός του, με την αιτιολογία ότι «μιλάμε μόνο στο πλαίσιο της δουλειάς. Ηθελα να τον γνωρίσω ως άνθρωπο». Υπήρξαν ακόμη πιο ιδιαίτεροι λόγοι. «Την προτείνω επειδή από τότε που έγινε μητέρα, άλλαξε όλη της την κοσμοθεωρία», είπε κάποιος άλλος.

Με ποιον ήρωα από τον «Προμηθέα Δεσμώτη» ταυτίζεται ο καθένας; Μια κοπέλα που βρίσκεται στην απεξάρτηση δεν δυσκολεύτηκε να συνδεθεί με την Ιώ. «Ακόμα και τώρα, νιώθω πως κάτι με κατατρέχει», έλεγε. Ενώ ένας αστροφυσικός, που η έρευνα του διδακτορικού του είχε να κάνει με την επιφάνεια του Ηλιου, χωρίς δεύτερη σκέψη συνδέθηκε με τον Προμηθέα που συνδέεται με τις επιστημονικές γνώσεις.

«Δεν υπάρχουν απλοί άνθρωποι», κατέληξε η ομάδα διά στόματος του βοηθού σκηνοθέτη, Πρόδρομου Τσινικόρη. «Ή μάλλον όλοι είμαστε απλοί και συνηθισμένοι, μέχρι να ακούσεις κάποιον να μιλά για τη ζωή του». Οπως ο 85χρονος κύριος Χρήστος, που η Χριστίνα Πολυχρονιάδου παρατήρησε πως δεν σταματούσε να παίζει καθημερινά τάβλι, με χιονιά και καύσωνα, έξω από ένα καφενεδάκι στην Πλάκα και είχε απίθανες ιστορίες να διηγηθεί. Ελληνας της Κωνσταντινούπολης, έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, είναι φοβερός μάγειρας και λατρεύει τις γυναίκες. Ή, όπως η όμορφη 16χρονη Μαρία από το Θησείο, που κατέπληξε την ομάδα με τον δυναμισμό και την πολιτικοποιημένη σκέψη της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Σχετικά θέματα: Συνέντευξη: Rimini Protokoll
«Προμηθέα Προμηθέα, είσαι εδώ;»
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Γράψαμε τάνγκο για τον Μαραντόνα
Το Ναύπλιο τιμά Πολωνία και Ελβετία
Βιβλίο
Ερωτας στα χρόνια της αποικιοκρατίας
Μουσείο Ακρόπολης
Μπαίνει ο Περικλής, μένουν οι ελλείψεις
Μια χρονιά σε αριθμούς
Συνέντευξη: Rimini Protokoll
«Προμηθέα Προμηθέα, είσαι εδώ;»
Η Κούνεβα συμμετέχει δι' αντιπροσώπου
Τηλεόραση
Τα κανάλια και το σινεμά
Περιορισμός εξόδων και για το Μουντιάλ
Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ