Έντυπη Έκδοση

Ο Γιώργος προσπαθεί να μεταδώσει αισιοδοξία...

Ο πρωθυπουργός έθεσε χθες σε εφαρμογή τη νέα γραμμή επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, που αποσκοπεί στην περιθωριοποίηση των αντιδράσεων των πολιτών απέναντι στα σκληρότατα μέτρα στον ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα και την επικέντρωση της προσοχής τους στη «νέα πορεία» της χώρας με τις μεγάλες αλλαγές «που ζήτησε προεκλογικά ο λαός».

Στις χθεσινές δηλώσεις του μετά το συμβούλιο κορυφής έκανε εμφανή προσπάθεια «να γραπωθεί» από τρία χθεσινά γεγονότα προκειμένου να κλείσει τον -αρνητικό για την κυβέρνηση- κύκλο των λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στο μνημόνιο, το οποίο όμως έτσι και αλλιώς τηρείται:

* Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα και η οικονομική κρίση της ύστερα από πολλούς μήνες δεν πρωταγωνίστησε στη χθεσινή σύνοδο κορυφής των 27.

* Το δεύτερο είναι η κοινή γραπτή δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία «...το πρόγραμμα είναι σε σωστό δρόμο και οι πολιτικές του ήδη εφαρμόζονται...».

* Και το τρίτο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, είναι η χθεσινή νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, «που δεν είναι η μόνη αναλαμπή στην πορεία της χώρας...».

Ετσι ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε σε πολλά σημεία της συνέντευξής του ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο της επίτευξης των στόχων της, με θυσίες... Οταν βάζουμε στόχους, έχουμε πρωτοβουλίες, η Ελλάδα βήμα βήμα ανακτά την αξιοπιστία της...».

Ο κ. Παπανδρέου έδειξε να επείγεται να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα από τον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων -και την εφαρμογή τους με επείγοντα προεδρικά διατάγματα και μόνον- και να εμφυσήσει «την αισιοδοξία» για τη νέα σελίδα με τις μεγάλες «αλλαγές».

«...Το θετικό είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αποδείξαμε τη βούλησή μας για μεγάλες αλλαγές, άρα η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει τώρα σε θεσμικές αλλαγές για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Αν δεν είχαμε την πίεση των αγορών και την αρχική αρνητική στάση της Ε.Ε. θα μπορούσαμε με θεσμικές αλλαγές να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο ασθενή της χώρας, που είναι το κράτος. Γι' αυτό και πήραμε τα μέτρα για να διασώσουμε τη χώρα... Είχαμε την τεράστια ευθύνη να σώσουμε την οικονομία. Αν δεν είχαμε πάρει τα μέτρα θα ήμασταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Τώρα πάμε για αλλαγές που εγγυώνται ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Απαιτείται όμως η συνεργασία όλων των κοινωνικών φορέων...».

Ο κ. Παπανδρέου δεν έδειξε καμιά ανησυχία και φυσικά δεν έκανε καμιά αναφορά στην πρόσφατη υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τον οίκο Moody's στο επίπεδο των «σκουπιδιών», με τα οποία όμως η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποπληρώσει τμήματα του εσωτερικού χρέους της, όπως π.χ. στον τομέα των προμηθειών νοσοκομειακού υλικού, και γενικότερα στα προβλήματα που αναφύονται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών.

Η ανταγωνιστικότητα

Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου επανήλθε δριμύτερος στις -προ κρίσης- απόψεις του για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μέσω πράσινης ανάπτυξης, νέων τεχνολογιών (σ.σ. ζητώντας όπως είπε τη διεθνή τεχνογνωσία π.χ. από τη Φινλανδία στους τομείς της παιδείας και των νοσοκομείων). Παρατήρησε ότι η ανταγωνιστικότητα δεν ενισχύεται κόβοντας τις δημόσιες δαπάνες, αλλά μέσα από επενδύσεις και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού και νέων τεχνολογιών. Ομως, πρόσθεσε, βρισκόμαστε μέσα σε μια συντηρητική Ε.Ε., με τις προοδευτικές δυνάμεις σε μειοψηφία. Αλλά δεν υποστέλλουμε τη σημαία των αλλαγών. Χρειάζεται όμως και ευρωπαϊκή προσπάθεια για εξεύρεση πόρων. Ο πρωθυπουργός, τέλος, υπερασπίστηκε «τη μάχη» που έδωσε η κυβέρνηση στον εργασιακό τομέα για να μη θιγεί ο 13ος και ο 14ος μισθός (ενώ στον δημόσιο, παρά τις περικοπές, υπάρχει η μονιμότητα) και επέμεινε ότι στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει προστασία του εισοδήματος με επιδότηση μισθού και εισφορών για την πρώτη εργασία. Μέχρι τώρα, ανέφερε χαρακτηριστικά, ο ΟΑΕΔ ήταν ένα ρουσφετολογικό σύστημα και όχι σύστημα επιμόρφωσης εργαζομένων.

Διαφάνεια, ευνομία

Δίνοντας ένα ακόμη δείγμα της επικοινωνιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα, ο κ. Παπανδρέου επέμεινε ότι τώρα που υπάρχουν τα πρώτα σημάδια ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από τη δύσκολη θέση, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πολλά από αυτά που ζήτησε προεκλογικώς ο ελληνικός λαός: διαφάνεια στις προσλήψεις, ευνομία, πάταξη διαφθοράς, αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, δίκαιο φορολογικό σύστημα κ.λπ. «Κάνουμε μικρές επαναστάσεις σ' ένα σύστημα που βρισκόταν σε τέλμα», είπε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Σχετικά θέματα: Ασφαλιστικό & Εργασιακό
«Κλείδωσε» το χειρουργείο για το Ασφαλιστικό
Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων
Ξεσπάει τσουνάμι απεργιών
Το Μνημόνιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αντίθετοι στα μέτρα οι έμποροι, τρίβουν τα χέρια τους στον ΣΕΒ...
Παπαρήγα: Καθεστώς Νταχάου Τσίπρας: Θεσμική εκτροπή
Για το ίδιο θέμα
«Κλείδωσε» το χειρουργείο για το Ασφαλιστικό
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό & Εργασιακό
«Κλείδωσε» το χειρουργείο για το Ασφαλιστικό
Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων
Ο Γιώργος προσπαθεί να μεταδώσει αισιοδοξία...
Ξεσπάει τσουνάμι απεργιών
Το Μνημόνιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αντίθετοι στα μέτρα οι έμποροι, τρίβουν τα χέρια τους στον ΣΕΒ...
Παπαρήγα: Καθεστώς Νταχάου Τσίπρας: Θεσμική εκτροπή
ΕΛΠΕ
Στον Παπούλια ο Γιαννίτσης για την επένδυση 2 δισ. στα ΕΛΠΕ
Δομημένα ομόλογα
Συγκροτείται εξεταστική και για τα ομόλογα
Υπόθεση Siemens
Συμφώνησαν χθες διαφώνησαν σήμερα
Δημοσκόπηση
Προηγούνται το ΠΑΣΟΚ και η απογοήτευση
Βουλή
Στοιχεία-σοκ για τα νοσοκομειακά απόβλητα
Νέα Δημοκρατία
Η διγλωσσία προβληματίζει τη Ρηγίλλης
Εξαγωγές
Πλήρη απορρόφηση της παραγωγής προβλέπουν οι Κινέζοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανοίγει πάλι η απόπειρα κατά του Βασ. Μιχαλολιάκου
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κουβέλης εκπρόσωπος ανεξάρτητων