Έντυπη Έκδοση

Τα κανάλια και το σινεμά

«Οι πολιτικοί θεωρούν ότι με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος θα λύσουν τα προβλήματα και δεν χρειάζεται να μάθουν κάτι, ενώ τα ιδιωτικά κανάλια θεωρούν ότι ο ρόλος τους είναι να ελέγχουν την εξουσία και τα ίδια να μένουν ανεξέλεγκτα».

Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Ροδόλφο Μορώνη, ο οποίος σχολίασε με αυτόν τον τρόπο την απουσία αρμόδιων πολιτικών φορέων και εκπροσώπων των ιδιωτικών καναλιών από το Εργαστήρι «Η σχέση ανάμεσα στην τηλεόραση και την κινηματογραφική βιομηχανία στην εποχή της σύγκλισης» που οργάνωσε προχθές το ΙΟΜ και το Ευρωπαϊκό Οπτικοακουστικό Παρατηρητήριο.

Ο πρόεδρος του ΙΟΜ, που για το 2010 είναι και πρόεδρος του ΕΟΠ, πρότεινε την ενίσχυση του κινηματογράφου από ποσοστό του ανταποδοτικού τέλους που πληρώνουμε για την ΕΡΤ, σε συνδυασμό με την επιβολή χαμηλού τέλους στην τηλεοπτική διαφήμιση, ως λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κινηματογραφία.

Τις ατέλειες των νομοθετικών ρυθμίσεων για την ενίσχυση του κινηματογράφου επισήμανε ο Ν. Κουράκης (αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης), ο οποίος υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ είναι αδύνατον να παρέμβει στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η Α. Κασιμάτη (υπεύθυνη γραφείου Μελετών και Προγραμμάτων ΕΚΚ) απαρίθμησε τις συμφωνίες του ΕΚΚ με την ΕΡΤ και τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και πρότεινε τη δημιουργία βάσης δεδομένων για την τηλεοπτική διανομή κινηματογραφικών ταινιών, τη δημιουργία σταθερών ζωνών στα κανάλια για την προβολή ταινιών και τη μετεκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα διανομής των ταινιών στις σύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ και πωλήσεων.

Στις δράσεις της δημόσιας τηλεόρασης για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου αναφέρθηκε η Β. Τσιλίκουνα (διευθύντρια προγράμματος της ΕΡΤ) και διαβεβαίωσε ότι η ΕΡΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.

«Αν η τηλεόραση δεν χρηματοδοτήσει γενναιόδωρα την κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους θα οδηγηθεί σε μαρασμό» υπογράμμισε ο σκηνοθέτης Κ. Φέρρης, εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Σκηνοθετών. Επίσης ο Κ. Μωριάτης (υπεύθυνος τομέα τηλεόρασης του ΣΑΠΟΕ) τόνισε ότι «για να έχουμε επιθυμητή σύγκλιση μεταξύ τηλεόρασης και κινηματογράφου θα πρέπει η δημόσια τηλεόραση να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο μέσων έκφρασης».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Σχετικά θέματα: Τηλεόραση
Περιορισμός εξόδων και για το Μουντιάλ
Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Μουσική
Γράψαμε τάνγκο για τον Μαραντόνα
Το Ναύπλιο τιμά Πολωνία και Ελβετία
Βιβλίο
Ερωτας στα χρόνια της αποικιοκρατίας
Μουσείο Ακρόπολης
Μπαίνει ο Περικλής, μένουν οι ελλείψεις
Μια χρονιά σε αριθμούς
Συνέντευξη: Rimini Protokoll
«Προμηθέα Προμηθέα, είσαι εδώ;»
Η Κούνεβα συμμετέχει δι' αντιπροσώπου
Τηλεόραση
Τα κανάλια και το σινεμά
Περιορισμός εξόδων και για το Μουντιάλ
Λιγότεροι συμβασιούχοι στην ΕΡΤ