Έντυπη Έκδοση

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΑΠΑΝΘΡΩΠΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

Προσφυγιά, κελί και ταπείνωση

Ως «οδυνηρή και απάνθρωπη εμπειρία» και «σημαντική αιτία άγχους και απογοήτευσης» περιγράφουν την κράτησή τους οι μετανάστες σε έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε συνήθως ακατάλληλα κτήρια, χωρίς ίχνος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ή κοινωνικών υπηρεσιών, για άγνωστο χρονικό διάστημα, συνοδεία ταπεινωτικής μερικές φορές μεταχείρισης, έρχονται να επιδεινώσουν τα προβλήματα ανθρώπων που είναι ήδη επιβαρημένοι με τη φυγή από την κόλαση του πολέμου και ένα περιπετειώδες ταξίδι προς την ασφάλεια.

Ο ένας στους τρεις από τους 305 ασθενείς που εξέτασαν οι ΓΧΣ σε τρία κέντρα κράτησης είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πατρίδα του λόγω πολέμου ή βίας, το 8% είχε πέσει θύμα βίας, το 18% ήταν αυτόπτης μάρτυρας βίαιης επίθεσης, ενώ το 7% είχε δεχθεί απειλές κατά της ζωής του.

Αλλωστε οι περισσότεροι είχαν δραπετεύσει από περιοχές συρράξεων: το 25% από το Αφγανιστάν, το 18% από το Ιράκ, το 10% ήταν Παλαιστίνιοι, ενώ το 10% ήταν Ιρανοί. Ο ένας στους δέκα ασθενείς είχε συμπτώματα μετατραυματικής διαταραχής άγχους, ενώ κατά τη διάρκεια των ατομικών συνεδριών, το 39% των ασθενών παρουσίασε συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και το 31% συμπτώματα κατάθλιψης.

Αυτά είναι μερικά από τα κύρια ευρήματα της έρευνας «Μετανάστες χωρίς έγγραφα: Ζωές υπό κράτηση», για τις επιπτώσεις του εγκλεισμού στους νεοεισερχόμενους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που προκύπτουν από τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που παρείχαν οι ΓΧΣ στα κέντρα κράτησης: Παγανή Λέσβου, Βέννα Ροδόπης και Φυλάκιο Εβρου, το διάστημα Αυγούστου 2009 - Μαΐου 2010.

Το συγκλονιστικό είναι ότι περίπου το 3% είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει ή προσπάθησε να αυτοτραυματιστεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μακρά διάρκεια της κράτησής του, καθώς το 45% των ασθενών κρατούνταν από μία έως τέσσερις εβδομάδες και το 30% για μεγαλύτερο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων. Αλλωστε, για περισσότερους από τον έναν στους τρεις κρατούμενους ασθενείς μετανάστες (37%), η κράτηση αποτελούσε το κύριο πρόβλημα. Πώς περιγράφουν τα συναισθήματά τους; «Ανασφάλεια», «συνεχής ανησυχία», «φόβος για την αστυνομία», «άγχος», «θλίψη», «μοναξιά», «κατάθλιψη», «απελπισία», «θυμός που μου φέρονται όπως στα ζώα», «ανάξιος να βοηθήσω την οικογένειά μου», «ένοχος που βρίσκομαι υπό κράτηση» είναι τα λόγια τους. Αρκετοί διατυπώνουν φόβους για το μέλλον, την απέλαση, την αβεβαιότητα για τη διάρκεια της κράτησης.

«Ο εγκλεισμός μπορεί να επιδεινώσει τα ήδη υπάρχοντα συμπτώματα, να συμβάλει στη δημιουργία νέων τραυμάτων και να επιβαρύνει την ψυχική κατάσταση των μεταναστών», συνοψίζει συμπερασματικά η Ιωάννα Κοτσιώνη, αναπληρώτρια επικεφαλής αποστολής του προγράμματος των ΓΧΣ για τους μετανάστες στην Ελλάδα.

Η αναφορά εκθέτει τις ακατάλληλες συνθήκες κράτησης, την ανυπαρξία πρόνοιας για τις ανάγκες των ευάλωτων ομάδων (ασυνόδευτοι ανήλικοι, νήπια, έγκυες γυναίκες, άτομα με ειδικές ανάγκες), την ανεπαρκή πληροφόρηση, την απουσία διερμηνέων, ενώ συμπληρώνεται με προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος που συνιστά ακόμη μία ανθρωπιστική κρίση την οποία ως πολιτεία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε.

Παρεμπιπτόντως, μεθαύριο Κυριακή, 20 Ιουνίου, τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρειος Πάγος: μείωση ποινής για τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μετρό: προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία
Τον Ιούλιο ο νέος σταθμός στον Χολαργό
Αποχή εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: έτοιμο για καταστολή
Υπόθεση Ζαχόπουλου
4 σε δίκη για την «υπόθεση Ζαχόπουλου»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πυρετός διαμαρτυρίας
Δίνουν τα υλικά, περιμένουν το χρήμα
Κέντρα ψυχικής υγείας
Ετοιμα κτήρια - άφαντα κονδύλια
Απεξάρτηση
Ναρκωτικά: υπάρχει σωτηρία και ελπίδα
Πολύτεκνοι
Φτωχοί, τρίτεκνοι και ξεχασμένοι
Αγρότες
Σε θέση μάχης για τα ροδάκινα
Το γάλα της οργής
Βγαίνουν τα τρακτέρ στο Σουφλί
ΑΠΘ
Φυτεύουν γκι και ελπίδες στην ορεινή Χαλκιδική
Περιβάλλον
Εισαγγελέας για το νέο έκτρωμα στο Δέλτα Αξιού
280 μέρες τον χρόνο πνίγονται στη ρύπανση!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ρίχνουν φως στο «μαύρο ταμείο»
Αναστέλλονται οικοδομικές άδειες, εργασίες
100.000 € για ζωγραφική κτιρίων
Εβρος
Στο έλεος των κουνουπιών
Θεσσαλία
Το 95% του νερού στην άρδευση
Μετανάστες
Προσφυγιά, κελί και ταπείνωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ερευνες, μέσω DNA, για το «τσιμενταρισμένο» πτώμα στο Διακοφτό Αχαΐας
Άλλες ειδήσεις
Εως 8 Ιουλίου οι μετατάξεις στις περιφέρειες
«Κομπίνα» μεταβίβασης 33 Ι.Χ.