Έντυπη Έκδοση

ΟΙ 27 ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΤΟΝ ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ, ΤΟΝ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ «ΠΟΙΝΕΣ»

Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...

Οι ηγέτες των «27» έβαλαν χθες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία τη σφραγίδα τους στην εφαρμογή μιας σιδηράς δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών-μελών, ουσιαστικά της ευρωζώνης, από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θα εξετάζουν εξονυχιστικά και θα διορθώνουν από το 2011 τους εθνικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιβάλλουν αυστηρές κυρώσεις στις χώρες που επιμένουν να μη βάζουν σε τάξη τα ελλείμματά τους.

«Δεν φταίω εγώ...» μοιάζει να λέει η Αγκελα Μέρκελ για τη σιδηρά δημοσιονομική εποπτεία των «27», αν και το «σιδηρά» παραπέμπει στην καγκελάριο... (φωτ. Ass. Press) «Δεν φταίω εγώ...» μοιάζει να λέει η Αγκελα Μέρκελ για τη σιδηρά δημοσιονομική εποπτεία των «27», αν και το «σιδηρά» παραπέμπει στην καγκελάριο... (φωτ. Ass. Press) Με τη σκέψη στις αγορές, οι «27» συμφώνησαν ότι «η ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών αποτελεί μια επείγουσα και θεμελιώδη προτεραιότητα». Και κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία επί των νέων διατάξεων του αναθεωρημένου πλέον Συμφώνου Σταθερότητας, που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές από τους υπουργούς Οικονομίας και δεν απαιτούν τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει στις 30 Ιουνίου να υποβάλει συγκεκριμένες και λεπτομερείς προτάσεις επί όσων υπάρχει συναίνεση στην ομάδα δράσης που προεδρεύει ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ στην οποία συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομίας, η ΕΚΤ και η Επιτροπή. Η εν λόγω ομάδα δράσης θα εξετάσει όχι μόνο τις προτάσεις της Επιτροπής αλλά και όσες προτάσεις έχουν μείνει στην άκρη διότι δημιουργούν πρόβλημα με τη Συνθήκη. Στόχος, η εξεύρεση συναίνεσης μέχρι τον Οκτώβριο όταν θα συνέλθει η επόμενη σύνοδος κορυφής.

Εξι σημεία συμφωνίας

Με βάση τη χθεσινή πολιτική συμφωνία των «27»:

1 Θα υπάρχει υποβολή από τις κυβερνήσεις κάθε άνοιξη από το 2011 στις Βρυξέλλες (Κομισιόν και Ecofin) των εθνικών προϋπολογισμών. Η κατάθεση στα εθνικά Κοινοβούλια θα γίνει μετά τις ενδεχόμενες διορθώσεις των Βρυξελλών ως προς τη γενική κατεύθυνση των προϋπολογισμών, ιδίως όσον αφορά ελλείμματα και χρέη.

2 Θεσπίζεται νόμος από τις κυβερνήσεις των «27», ο οποίος δεν θα επιτρέπει αποκλίσεις από το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

3 Το δημόσιο χρέος καθίσταται δεσμευτικό κριτήριο, στην ίδια κατηγορία με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου (60% του ΑΕΠ) και συνεχούς ανοδικής τάσης, θα απευθύνονται συστάσεις υπό την απειλή κυρώσεων. Η διαδικασία θα είναι ταχύτερη σε σχέση με τη σημερινή.

4 Η Επιτροπή και το Ecofin θα έχουν τη δυνατότητα να απευθύνουν συστάσεις ακόμη και σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν υπερβαίνει αλλά βρίσκεται κοντά στο όριο του 3% του ΑΕΠ.

5 Στον τομέα των κυρώσεων, παραμένει η επιβολή προστίμου αλλά με ταχύτερη διαδικασία και προβλέπεται αναστολή χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο Συνοχής. Παραμένουν σε εκκρεμότητα οι προτάσεις του Βερολίνου για στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο Υπουργών (αντιδρούν έντονα η Σουηδία και το Λουξεμβούργο) και επέκταση της αναστολής χρηματοδοτήσεων σε όλα τα Διαρθρωτικά Ταμεία, που απαιτούν τροποποίηση της Συνθήκης.

6 Προβλέπονται κίνητρα, υπό τη μορφή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων, για τους «καλούς μαθητές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ενωση
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σκοπιανό
Συνάντηση με τον Γκρούεφσκι ζήτησε και είχε ο Παπανδρέου
«Να γίνει κάτι με την παράλογη ελληνική στάση...»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Ρωσία
Οι Ρώσοι «μετακομίζουν» τον South Stream στη Ρουμανία
Γαλλία
Στους 25 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
Ιράν
Χτυπούν το Ιράν στο «κόκαλο» με κυρώσεις
Ισραήλ
Μόνον από ξηράς στη Γάζα
Μέση Ανατολή
«Υπάρχω» με συνεχείς πολέμους
ΗΠΑ: βουλευτές «κουνάνε το δάχτυλο» στην Τουρκία για το Ισραήλ