Έντυπη Έκδοση

Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...

Δραματικά, για τα δεδομένα της χώρας, θα είναι τα μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση συνασπισμού στη Βρετανία.

Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και μέλος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Ντάνι Αλεξάντερ, ανακοίνωσε τη διακοπή ή επ' αόριστον αναβολή έργων και προγραμμάτων ύψους 10,5 δισ. λιρών (περί τα 11,2 δισ. ευρώ). Η αντίδραση των Εργατικών, που κάθονται πλέον στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ήταν άμεση και οργισμένη. Ο επίσημος προϋπολογισμός του κράτους αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Οικονομίας Τζορτζ Οσμπορν την προσεχή Τρίτη, 22 Ιουνίου.

Ο κ. Αλεξάντερ ανακοίνωσε την ακύρωση 12 προγραμμάτων που είχε προωθήσει και συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Γκόρντον Μπράουν, ύψους 2 δισ. λιρών, ενώ περίπου 200 προγράμματα κόστους 8,5 δισ. λιρών τα οποία είχαν εγκριθεί μπαίνουν στο «ψυγείο». Τις μεγαλύτερες απώλειες μετρά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, το οποίο «χάνει» προγράμματα ύψους 4,6 δισ. λιρών, κυρίως από την αναβολή της αγοράς νέων ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης. Πιο σκληρές κοινωνικά θα είναι οι περικοπές στο υπουργείο Εργασίας και Πρόνοιας, το οποίο θα απολέσει άνω του 1 δισ. λίρες, κυρίως από την ακύρωση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κατά το σύνηθες, αυτές τις μέρες της οικονομικής ορθοδοξίας, ο κ. Αλεξάντερ έριξε το φταίξιμο για τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα στην κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, κατηγορώντας την για κακοδιαχείριση και σπατάλη. Εξ αρχής η νέα κυβέρνηση, υπό την πρωθυπουργία του αρχηγού των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον και με τη συμμετοχή του αναπληρωτή πρωθυπουργού, αρχηγού των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, είχε καταστήσει σαφές ότι η εξορθολόγηση των δημόσιων δαπανών θα ήταν η σοβαρότερη προτεραιότητά της. Η Βρετανία έχει αυτή τη στιγμή ένα από τα υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα στην Ε.Ε., περίπου 12% του ΑΕΠ, ενώ το 2010-11 αναμένεται να σκαρφαλώσει στα 114 δισ. λίρες. Ο κ. Αλεξάντερ, υπερασπιζόμενος τις αποφάσεις της κυβέρνησης, σημείωσε ότι οι περικοπές αντιπροσωπεύουν μόλις το 0,05% της δημόσιας δαπάνης.

Η αντίδραση των Εργατικών στα νέα μέτρα ήταν άμεση και σκληρή. Ο τομεάρχης Οικονομίας της αντιπολίτευσης, Λίαμ Μπάιρν, στηλίτευσε τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για τη συνεργασία τους με τους Συντηρητικούς, σημειώνοντας σε δραματικούς τόνους: «Μέσα σε πέντε λεπτά σήμερα το απόγευμα αποκαθηλώσατε τρία χρόνια πολιτικής του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, την οποία οι ίδιοι σχεδιάσατε. Πρόκειται πραγματικά για μια στιγμή εξευτελισμού». Οι Εργατικοί σπεύδουν να επισημάνουν ότι οι περικοπές που προωθούνται θα κοστίσουν ακριβά σε θέσεις εργασίας, ενώ ζητούν επίμονα προβλέψεις για το πόσες δουλειές θα χαθούν. Η κυβέρνηση φαίνεται ανέτοιμη να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, δηλώνοντας απλά ότι «δεν υπάρχουν πόροι» για να συνεχιστούν τα συγκεκριμένα προγράμματα. Οι λεπτομέρειες του προϋπολογισμού θα γίνουν γνωστές την επόμενη εβδομάδα, όμως τα πρώτα σημάδια δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: και η Βρετανία θα περάσει μαύρες ημέρες προκειμένου να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της μεγέθη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Βρετανία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σκοπιανό
Συνάντηση με τον Γκρούεφσκι ζήτησε και είχε ο Παπανδρέου
«Να γίνει κάτι με την παράλογη ελληνική στάση...»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Ρωσία
Οι Ρώσοι «μετακομίζουν» τον South Stream στη Ρουμανία
Γαλλία
Στους 25 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
Ιράν
Χτυπούν το Ιράν στο «κόκαλο» με κυρώσεις
Ισραήλ
Μόνον από ξηράς στη Γάζα
Μέση Ανατολή
«Υπάρχω» με συνεχείς πολέμους
ΗΠΑ: βουλευτές «κουνάνε το δάχτυλο» στην Τουρκία για το Ισραήλ