Έντυπη Έκδοση

Γαλλία: συναγερμός...

Ομοφωνία στην Αριστερά και στα συνδικάτα, για μαχητική αντιπαράθεση στην επίμαχη μεταρρύθμιση για το Ασφαλιστικό εκφράστηκε την επομένη των κυβερνητικών ανακοινώσεων για το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου που αφορά το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ενωμένες η Αριστερά και η άκρα Αριστερά, τονίζουν ότι θα δώσουν μάχη για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επανέλαβε ότι αν επανέλθει στην εξουσία το 2012 θα καταργήσει το επίμαχο μέτρο την παράτασης της νόμιμης ηλικίας εξόδου σε σύνταξη από 60 ετών στα 62. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου CSA, 60% των Γάλλων αντιτίθενται προς το σχέδιο νόμου, 52% το θεωρούν «άδικο και αναποτελεσματικό».

Ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερθ δήλωσε ότι «δεν θα υπαναχωρήσουμε ως προς την ηλικία συνταξιοδότησης». Η κυβέρνηση δηλώνει ότι η μεταρρύθμιση είναι «δίκαιη και αποτελεσματική», η αντιπολίτευση κρίνει ότι είναι «άδικη και ανεύθυνη». Η σοσιαλίστρια ηγέτις Μαρτίν Ομπρί κατήγγειλε τη μέθοδο και την ατζέντα της κυβέρνησης τονίζοντας ότι πρόκειται για «άδικα και άχρηστα ημίμετρα» και για «λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων».

«Η μάχη δεν τελείωσε», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος του Κομμουνιστικού Κόμματος Πιερ Λοράν, ο οποίος θα διαδεχτεί την ηγέτιδα του κόμματος Μαρί Ζορζ Μπιφέ. Ο ηγέτης του Μετώπου της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν καταγγέλλει το νομοσχέδιο ως πλήγμα «στον τρόπο ζωής και επιβολή μιας εξαιρετικά σκληρής κατάστασης για τους εργαζομένους». Οι οικολόγοι καταγγέλλουν μια «αποτροπιαστική αδικία», με ταυτόχρονη αύξηση της ηλικίας εξόδου σε σύνταξη και επιμήκυνση της διάρκειας εισφορών στα 41,5 χρόνια.

Στο σύνολό τους η Αριστερά, η Ακρα Αριστερά και τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι η μεταρρύθμιση πιέζει σχεδόν αποκλειστικά τους μισθωτούς και κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις. Οι σοσιαλιστές τονίζουν ότι η πλειοψηφία εφηύρε μια «μηχανή για να παράγει ανισότητες», επισημαίνοντας ότι η είσπραξη των 40 δισ. ευρώ που είναι αναγκαία για τη χρηματοδότηση του συστήματος το 2020 θα επιβαρύνει κατά 90% όσους ξεκίνησαν από 19 ετών εργασία, δηλαδή τους εργαζομένους χωρίς σπουδές ή εξειδίκευση, με βασικούς μισθούς εργάτες ή υπαλλήλους. Επίσης όσοι έχουν κενά καριέρας εξαιτίας της ανεργίας θα αναγκαστούν να εργάζονται μέχρι τα 67 χρόνια για να μπορέσουν να συμπληρώσουν πλήρη διάρκεια εισφορών. Το μέτρο επιβαρύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες.

Για τα συνδικάτα η μεταρρύθμιση είναι «απαράδεκτη». Οι ηγέτες των συνδικάτων βασίζονται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να επιτύχουν την τροποποίηση ή την απόσυρση του νομοσχεδίου. Μια πρώτη εθνική κινητοποίηση θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Γαλλία
Ευρωπαϊκή Ένωση
Σχετικά θέματα: Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σκοπιανό
Συνάντηση με τον Γκρούεφσκι ζήτησε και είχε ο Παπανδρέου
«Να γίνει κάτι με την παράλογη ελληνική στάση...»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Ρωσία
Οι Ρώσοι «μετακομίζουν» τον South Stream στη Ρουμανία
Γαλλία
Στους 25 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
Ιράν
Χτυπούν το Ιράν στο «κόκαλο» με κυρώσεις
Ισραήλ
Μόνον από ξηράς στη Γάζα
Μέση Ανατολή
«Υπάρχω» με συνεχείς πολέμους
ΗΠΑ: βουλευτές «κουνάνε το δάχτυλο» στην Τουρκία για το Ισραήλ