Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ... ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΠΛΗΝ ΘΑΛΑΣΣΗΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Μόνον από ξηράς στη Γάζα

Χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας από ξηράς ανακοίνωσε χθες το Ισραήλ απαντώντας μερικώς στις διεθνείς πιέσεις που προηγήθηκαν της θανάσιμης επίθεσης στην ανθρωπιστική νηοπομπή και οι οποίες εντάθηκαν μετά από αυτήν. Οι ισραηλινές αρχές πάντως απέρριψαν την άρση του θαλάσσιου αποκλεισμού και την εξαγωγή προϊόντων από τις παράκτιες περιοχές.

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους της Γάζας περιμένουν με τις ώρες να περάσουν τον έλεγχο των Ισραηλινών στα νότια σύνορα (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για τους Παλαιστινίους της Γάζας περιμένουν με τις ώρες να περάσουν τον έλεγχο των Ισραηλινών στα νότια σύνορα (φωτ. ΑΠΕ, Ass. Press) Στο πλαίσιο του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας συμφωνήθηκε η «φιλελευθεροποίηση» -κατά το ανακοινωθέν- «του συστήματος μέσω του οποίου αγαθά εισέρχονται στη Γάζα και η επέκταση εισροής υλικών για την υλοποίηση μη στρατιωτικών προγραμμάτων που βρίσκονται υπό διεθνή επιτήρηση». Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα λίστα προϊόντων που επιτρέπονται περιλαμβάνονται τρόφιμα, παιχνίδια, χαρτική ύλη, μαγειρικά σκεύη, στρώματα και πετσέτες. Ο υπουργός Αμυνας Εχούντ Μπάρακ είπε στους δημοσιογράφους ότι περισσότερα αγαθά θα μπουν στη Γάζα,«χωρίς να αρθεί ο θαλάσσιος αποκλεισμός». Μέσα στις επόμενες ημέρες θα οριστούν οι λεπτομέρειες.

«Δεν θέλουμε κέτσαπ...»

Επέκριναν την απόφαση οι Παλαιστίνιοι ζητώντας πλήρη άρση του αποκλεισμού. Αξιωματούχος τους είπε μάλιστα: «Δεν χρειαζόμαστε κέτσαπ και μαγιονέζα αλλά να μπουν στη Γάζα υλικά οικοδομών και βιομηχανικές πρώτες ύλες». Η απόφαση για τα οικοδομικά υλικά -που το Ισραήλ απαγόρευε θεωρώντας ότι η Χαμάς μπορεί με αυτά να ξαναφτιάξει στρατιωτική υποδομή- δεν ήταν σαφής. Ωστόσο, Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι θα επιτραπεί εφεξής η είσοδός τους, υπό την προϋπόθεση ότι η προώθησή τους στη Γάζα θα επιτηρείται από διεθνείς οργανώσεις.

Στην είδηση της χαλάρωσης του αποκλεισμού, εκπρόσωπος του Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι «δεν υπάρχει μερική λύση για να αρθεί η πολιορκία». Χαρακτήρισε την ισραηλινή απόφαση «επιχείρηση δημοσίων σχέσεων». Η Τουρκία, διά αξιωματούχου του υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι θα μελετήσει την ισραηλινή απόφαση αλλά και τον τρόπο εφαρμογής της, τόνισε ωστόσο ότι «πάγια θέση της Αγκυρας είναι η προσδοκία να αρθεί πλήρως ο αποκλεισμός της Γάζας». Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάθριν Αστον είπε ότι περιμένει «με ενδιαφέρον» τις λεπτομέρειες εφαρμογής της απόφασης, ενώ νωρίτερα, με ψήφισμά του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε άμεσο τερματισμό του αποκλεισμού της Γάζας, τη διεξαγωγή διεθνούς ανεξάρτητης έρευνας στην ισραηλινή επίθεση κατά της ανθρωπιστικής νηοπομπής και επαναπροσδιορισμό της πολιτικής της Ε.Ε. στο Μεσανατολικό ώστε να γίνει πιο αποφασιστική. Κάλεσε τη Χαμάς να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ και να απελευθερώσει τον Σαλίτ.

Μίτσελ: Αυτοσυγκράτηση

Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Τζορτζ Μίτσελ, που άρχισε χθες συνομιλίες. Προέτρεψε όλα τα μέρη «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Ο Τόνι Μπλερ μίλησε για σημαντικό βήμα προς τα εμπρός ζητώντας επίσης την απελευθέρωση του Σαλίτ. Πριν από την ισραηλινή ανακοίνωση, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ είχε δηλώσει στο BBC ότι η επίθεση στο Στόλο της Ελευθερίας ενίσχυσε τις πιθανότητες πολέμου στην περιοχή και αποκάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου «πυρομανή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνη
Ισραήλ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Σκοπιανό
Συνάντηση με τον Γκρούεφσκι ζήτησε και είχε ο Παπανδρέου
«Να γίνει κάτι με την παράλογη ελληνική στάση...»
Ευρωπαϊκή Ενωση
Υπό δημοσιονομική σιδηρά εποπτεία...
Βρετανία: τα πιο σκληρά μέτρα...
Γαλλία: συναγερμός...
Υποχρεωτική η εισφορά των τραπεζών
Ρωσία
Οι Ρώσοι «μετακομίζουν» τον South Stream στη Ρουμανία
Γαλλία
Στους 25 οι νεκροί από τις πλημμύρες στη Γαλλία
Ιράν
Χτυπούν το Ιράν στο «κόκαλο» με κυρώσεις
Ισραήλ
Μόνον από ξηράς στη Γάζα
Μέση Ανατολή
«Υπάρχω» με συνεχείς πολέμους
ΗΠΑ: βουλευτές «κουνάνε το δάχτυλο» στην Τουρκία για το Ισραήλ