Έντυπη Έκδοση

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΔΕΞΙΑ» ΚΑΙ «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ» ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗ Ν.Δ.

Η διγλωσσία προβληματίζει τη Ρηγίλλης

Την πόρτα εξόδου σε όσους είτε αποτελούν βαρίδια είτε δεν θέλουν να συμμετάσχουν στη «νέα Ν.Δ.», όπως αυτή θα προκύψει από το 8ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα συνεδριάσει στην Αθήνα το επόμενο Σαββατοκύριακο, αναμένεται να δείξει ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα στις 11 το πρωί. Είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το κομματικό τοπίο και να βάλει φρένο στα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για βουλευτές που ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το παράδειγμα Κιλτίδη και να ανεξαρτητοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Αποφασισμένος να δείξει την πόρτα στα «βαρίδια» εμφανίζεται ο Α. Σαμαράς Αποφασισμένος να δείξει την πόρτα στα «βαρίδια» εμφανίζεται ο Α. Σαμαράς Την ίδια στιγμή έρχεται αντιμέτωπος με μία ακόμη παθογένεια της Ν.Δ. Το κόμμα του εμφανίζεται σε όλα τα μεγάλα θέματα (μέτρα, παιδεία, ασφαλιστικό, εργασιακά κ.λπ.) με δύο γραμμές. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός με στοιχεία πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς, που ο Α. Σαμαράς θέλει να προσδώσει στο κόμμα του, συγκρούεται με τη νεοφιλελεύθερη τάση που πρωταγωνιστούσε στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλή και τώρα περιθωριοποιείται. Πρόκειται για δύο διαφορετικές σχολές πολιτικής σκέψης.

Ο Α. Σαμαράς θα κρατήσει τη σκληρή γραμμή της καταψήφισης στο νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ενώ θα υπάρξουν βουλευτές της Ν.Δ. που θα εκφράσουν τη διαφωνία τους. Θα δείξει βέβαια αν θα τεντώσουν και το σχοινί στα άκρα.

Χαρακτηριστική είναι όμως και η κόντρα μεταξύ της τομεάρχη Παιδείας Ελίζας Βόζενμπεργκ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο βουλευτής, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», κατηγόρησε τη Ρηγίλλης ότι χαϊδεύει έναν «κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό». «Η αποσαφήνιση της ιδεολογικής μας ταυτότητας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε τσιτάτα τύπου "κοινωνικός φιλελευθερισμός"», γράφει, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αυτή η συζήτηση είναι κρίσιμη εν όψει του συνεδρίου. «Στον πυρήνα της ιδεολογίας μας πρέπει να βρεθεί ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της παράταξης με το κράτος», συνέχισε. «Η Ν.Δ. πλήρωσε ακριβά την ανοχή της σε ένα παρασιτικό και πελατειακό κράτος το οποίο επιβράβευε σκληρές συντεχνιακές λογικές. Δεν μπορούμε να πατάμε συνεχώς σε δύο βάρκες. Και αν πρέπει να διαλέξω μεταξύ κάποιων στελεχών της ΔΑΚΕ και της κοινωνίας των πολιτών, η επιλογή είναι, στα δικά μου μάτια, πολύ εύκολη».

Η απάντηση ήρθε από την Ελίζα Βόζενμπεργκ. «Οφειλε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ν.Δ. δεν παρενέβη στις κινητοποιήσεις ούτε στη συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά στις ευθύνες της κυβέρνησης», δήλωσε στον 105,8. «Από το υπουργείο Παιδείας δεν εκτιμήθηκε το γεγονός ότι η ΟΛΜΕ δεν χρησιμοποίησε τις πανελλαδικές.

»Οταν όμως εμπαίζεται, στρέφεται προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που με ενδιαφέρει τόσο εμένα όσο και το κόμμα είναι και οι εκπαιδευτικοί να μη θίγονται και οι μαθητές και οι γονείς να μην ταλαιπωρούνται. Πάγια αρχή μου και σαν παλαιά συνδικαλίστρια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να μην κριτικάρω τη μειοψηφία ή την πλειοψηφία του συνδικαλιστικού οργάνου, αλλά τις ενέργειες του ίδιου του οργάνου. Δεν θέλω να ερμηνεύσω τον κ. Μητσοτάκη».

Στην Κ.Ο. δεν αναμένεται να μιλήσει τελικά ο Κ. Καραμανλής. «Θα μιλήσει όποτε κρίνει εκείνος», είπε συνεργάτης του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Ασφαλιστικό & Εργασιακό
«Κλείδωσε» το χειρουργείο για το Ασφαλιστικό
Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ για την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων
Ο Γιώργος προσπαθεί να μεταδώσει αισιοδοξία...
Ξεσπάει τσουνάμι απεργιών
Το Μνημόνιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα
Αντίθετοι στα μέτρα οι έμποροι, τρίβουν τα χέρια τους στον ΣΕΒ...
Παπαρήγα: Καθεστώς Νταχάου Τσίπρας: Θεσμική εκτροπή
ΕΛΠΕ
Στον Παπούλια ο Γιαννίτσης για την επένδυση 2 δισ. στα ΕΛΠΕ
Δομημένα ομόλογα
Συγκροτείται εξεταστική και για τα ομόλογα
Υπόθεση Siemens
Συμφώνησαν χθες διαφώνησαν σήμερα
Δημοσκόπηση
Προηγούνται το ΠΑΣΟΚ και η απογοήτευση
Βουλή
Στοιχεία-σοκ για τα νοσοκομειακά απόβλητα
Νέα Δημοκρατία
Η διγλωσσία προβληματίζει τη Ρηγίλλης
Εξαγωγές
Πλήρη απορρόφηση της παραγωγής προβλέπουν οι Κινέζοι
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ανοίγει πάλι η απόπειρα κατά του Βασ. Μιχαλολιάκου
ΣΥΡΙΖΑ
Ο Κουβέλης εκπρόσωπος ανεξάρτητων