Έντυπη Έκδοση

4 σε δίκη για την «υπόθεση Ζαχόπουλου»

Αρμοδιότητας Τριμελούς Πλημμελειοδικείου κι όχι σκάνδαλο κακουργηματικού χαρακτήρα είναι, σύμφωνα με το διά ταύτα του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, η ποινική διάσταση της περιβόητης «υπόθεσης Ζαχόπουλου», της οποίας οι γαργαλιστικές εκφάνσεις κυρίως και λιγότερο το σοβαρό πολιτικό της σκέλος μονοπώλησαν επί μακρόν την επικαιρότητα εκείνης της εποχής.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο από την ημέρα που ο τότε 2ος ειδικός ανακριτής, Δημ. Οικονόμου, κήρυξε το πέρας της ανάκρισης, το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθήνας, υιοθετώντας στο σύνολό της την εισαγγελική εισήγηση, παραπέμπει σε δίκη τους τέσσερις από τους έξι εμπλεκόμενους, μετατρέποντας τις κακουργηματικές κατηγορίες σε πλημμελήματα.

Το δικαστικό συμβούλιο ναι μεν αναφέρεται σε ζοφερά περιστατικά που συνθέτουν την υπόθεση και οδήγησαν στο σχηματισμό δικογραφίας και στην άσκηση των ποινικών διώξεων, με βάση τις οποίες είχαν τότε κριθεί προσωρινά κρατούμενοι οι τέσσερις εκ των κατηγορουμένων (Τσέκου, Νικολουτσόπουλος, Μπαλέρμπας, Κουτελίδας), πλην όμως απαλείφει -όπως προκύπτει- τα επιβαρυντικά εκείνα στοιχεία, όπως το όφελος, που καθιστούν τις πράξεις κακουργήματα. Μάλιστα οι δυο δικηγόροι, Δημ. Μπαλέρμπας και Ηρ. Κουτελίδας, που είχαν οδηγηθεί στη φυλακή μετά τις απολογίες τους, απαλλάσσονται τώρα από κάθε κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι η πολύμηνη ανάκριση που διενήργησε ο κ. Οικονόμου, η οποία κατά κοινή ομολογία δεν έριξε άπλετο φως στην υπόθεση, άφησε ανέγγιχτους μάρτυρες, τότε στελέχη του Μαξίμου, από τα χέρια των οποίων επίσης είχε περάσει το περίφημο ροζ DVD, αλλά διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι δεν το είχαν δει.

Ποιοι παραπέμπονται

Με το υπ' αριθμόν 1794/2010 βούλευμα παραπέμπονται σε δίκη οι:

1. Εύη Τσέκου, συνεργάτιδα και παράλληλα ερωτική σύντροφος του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλου, προκειμένου να δικαστεί για απόπειρα εκβίασης και παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, παύοντας τη σε βάρος της ποινική δίωξη για το πλημμέλημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία. Σύμφωνα με ομολογία της, είχε μαγνητοσκοπήσει τις ερωτικές περιπτύξεις της με τον τότε ισχυρό άντρα του υπουργείου Πολιτισμού. Ο Χρ. Ζαχόπουλος, που επιχείρησε να θέσει τέρμα στη ζωή του πέφτοντας από το μπαλκόνι του σπιτιού του (τον Δεκέμβριο του 2007), αφού είχε προηγηθεί η παραίτησή του από τη θέση του γενικού γραμματέα, καταθέτοντας μήνες αργότερα, λόγω της σοβαρής κατάστασης της υγείας του, είχε πει: «Μου ζήτησε 200.000 ευρώ. Αν δεν ικανοποιούσα τις παράνομες απαιτήσεις της, θα έδινε το DVD στον Τύπο».

Από την πλευρά της, η Εύη Τσέκου δικαιολόγησε το DVD μιλώντας για οργή που της είχε προκαλέσει το γεγονός ότι ο Ζαχόπουλος δεν τήρησε την υπόσχεσή του για μονιμοποίησή της. Ηθελε το DVD, όπως είπε, μόνο «ως επιχείρημα καταγγελιών της για στημένο διαγωνισμό στο ΥΠΠΟ».

Στο βούλευμα αναφέρεται ότι «εκμεταλλεύτηκε την ερωτική της σχέση με τον παθόντα», «δεν ολοκλήρωσε την πράξη της εκβίασης από λόγους ανεξάρτητους της θέλησής της», καθώς «ο Ζαχόπουλος δεν ενέδωσε στις απειλές, δεν τη διόρισε, αλλά προτίμησε να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει» κι ακόμη ότι «κατέστησε προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα δεδομένα ευαίσθητου προσωπικού χαρακτήρα», επιδεικνύοντας δηλαδή το ροζ DVD.

2. Ο Χρήστος Νικολουτσόπουλος, εργατολόγος, που συνόδευε την Εύη Τσέκου κατά τις επισκέψεις της σε δημοσιογραφικά γραφεία, για συνέργεια σε παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με το βούλευμα, η Εύη Τσέκου επέδειξε το DVD στον εκδότη Θ. Αναστασιάδη και στον δημοσιογράφο Γ. Μακρυγιάννη «κατόπιν προτροπής, ψυχικής συμπαράστασης και ενεργού παρουσίας του Χ. Νικολουτσόπουλου».

3. Ο Θέμος Αναστασιάδης, εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», ως φυσικός αυτουργός του αδικήματος της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι «υπέκλεψε το DVD, αντιγράφοντάς το, εν αγνοία της Εύης Τσέκου... Στη συνέχεια μετέβη στο ξενοδοχείο "Χίλτον" όπου συνάντησε τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του (τότε) πρωθυπουργού, Γ. Ανδριανό, και παρέδωσε το DVD στο οποίο είχε εγγράψει, κατόπιν επεξεργασίας, μέρος του υποκλαπέντος υλικού». Ο ίδιος δεν αποδέχεται το ρόλο του «κομιστή» τον οποίο του απέδωσε καταθέτοντας ο Γ. Ανδριανός και μιλά για «σκευωρία».

4. Ο δημοσιογράφος του «Πρώτου Θέματος», Γ. Μακρυγιάννης, για απλή συνέργεια στο αδίκημα του εκδότη. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Δικαστικό ρεπορτάζ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρειος Πάγος: μείωση ποινής για τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μετρό: προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία
Τον Ιούλιο ο νέος σταθμός στον Χολαργό
Αποχή εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: έτοιμο για καταστολή
Υπόθεση Ζαχόπουλου
4 σε δίκη για την «υπόθεση Ζαχόπουλου»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πυρετός διαμαρτυρίας
Δίνουν τα υλικά, περιμένουν το χρήμα
Κέντρα ψυχικής υγείας
Ετοιμα κτήρια - άφαντα κονδύλια
Απεξάρτηση
Ναρκωτικά: υπάρχει σωτηρία και ελπίδα
Πολύτεκνοι
Φτωχοί, τρίτεκνοι και ξεχασμένοι
Αγρότες
Σε θέση μάχης για τα ροδάκινα
Το γάλα της οργής
Βγαίνουν τα τρακτέρ στο Σουφλί
ΑΠΘ
Φυτεύουν γκι και ελπίδες στην ορεινή Χαλκιδική
Περιβάλλον
Εισαγγελέας για το νέο έκτρωμα στο Δέλτα Αξιού
280 μέρες τον χρόνο πνίγονται στη ρύπανση!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ρίχνουν φως στο «μαύρο ταμείο»
Αναστέλλονται οικοδομικές άδειες, εργασίες
100.000 € για ζωγραφική κτιρίων
Εβρος
Στο έλεος των κουνουπιών
Θεσσαλία
Το 95% του νερού στην άρδευση
Μετανάστες
Προσφυγιά, κελί και ταπείνωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ερευνες, μέσω DNA, για το «τσιμενταρισμένο» πτώμα στο Διακοφτό Αχαΐας
Άλλες ειδήσεις
Εως 8 Ιουλίου οι μετατάξεις στις περιφέρειες
«Κομπίνα» μεταβίβασης 33 Ι.Χ.