Έντυπη Έκδοση

SOS ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΝΑ ΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Το γάλα της οργής

Τελικά, με τον ξεσηκωμό τους (συλλαλητήριο και αποκλεισμός του εργοστασίου) οι αγελαδοτρόφοι των Ιωαννίνων κατάφεραν να μη μειωθεί η τιμή του αγελαδινού γάλακτος κατά 3 λεπτά, μετά την πρώτη μείωση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο από τη βιομηχανία γάλακτος «Δωδώνη».

Η κινητοποίηση των αγελαδοτρόφων «κράτησε» την τιμή του γάλακτος στα επίπεδα Δεκεμβρίου αλλά το μέλλον εμφανίζεται δυσοίωνο Η κινητοποίηση των αγελαδοτρόφων «κράτησε» την τιμή του γάλακτος στα επίπεδα Δεκεμβρίου αλλά το μέλλον εμφανίζεται δυσοίωνο Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου η τιμή του αγελαδινού γάλακτος ήταν διαμορφωμένη στα 45 λεπτά το κιλό. Μειώθηκε στα 42 λεπτά και η βιομηχανία είχε προτείνει τώρα να μειωθεί στα 39,5 λεπτά, ξεσηκώνοντας έτσι τους αγελαδοτρόφους.

Το θέμα της τιμής του γάλακτος μπορεί να παγώνει προς το παρόν, ωστόσο τα προβλήματα στον κλάδο είναι πολλά και σύνθετα, όπως εξηγεί στην «Ε» ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ηπείρου Μιχάλης Τζίμας. Η πορεία τους είναι συνδεδεμένη με την πορεία της «Δωδώνης» τα τελευταία 40 χρόνια.

Η συνεταιριστική αυτή βιομηχανία ιδρύθηκε από συγχώνευση 13 γαλακτοβιομηχανιών της περιοχής και από παραγωγούς κυρίως με την καταβολή 500 δραχμών από κάθε παραγωγό, ως μετοχικό κεφάλαιο, καθώς και τη στήριξη του κράτους, ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και η αγελαδοτροφία.

Στην περίοδο της χούντας (1972-73) αποκτά το 60% η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) και το 40% η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, καθώς και όλες οι Ενώσεις της Ηπείρου. Το συγκεκριμένο καθεστώς διατηρήθηκε μέχρι πριν από 4 χρόνια, όταν η ΑΤΕ αγόρασε τις μετοχές των Ενώσεων Συνεταιρισμών Αρτας και Πωγωνίου, που ήθελαν να τις πουλήσουν.

Ετσι, σήμερα η ΑΤΕ κατέχει το 73% της γαλακτοβιομηχανίας και παίρνει τις αποφάσεις της με τα 2/3 του μετοχικού κεφαλαίου. Με το υπάρχον status quo σημαίνει ότι οι παραγωγοί δεν έχουν τον λόγο που θα έπρεπε στη διοίκηση μιας τοπικής γαλακτοβιομηχανικής μονάδας που ουσιαστικά τη στηρίζουν.

«Το μείζον θέμα -καταγγέλλει ο κ. Τζίμας- είναι η ανεξέλεγκτη εισαγωγή στο γάλα. Ερχονται μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό και το πουλάνε για ελληνικό και φρέσκο! Η εισαγωγή του γάλακτος έρχεται σε παγοκολόνα από τις ιδιωτικές κυρίως γαλακτοβιομηχανίες. Με αυτό τον τρόπο ρίχνουν τις τιμές οπότε "μπαίνει" και η γαλακτοβιομηχανία"Δωδώνη" σ'όλο αυτό το παιχνίδι των τιμών».

Και συνεχίζει: «Ενα ακόμη σοβαρό θέμα έγκειται στο γεγονός ότι η κτηνοτροφία σβήνει. Πέρσι έφυγαν 5.300 προβατοτρόφοι και 600 αγελαδοτρόφοι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία».

Και αναρωτιέται ο κ. Τζίμας: «Τι θα παράγει η Ελλάδα; Πώς θα βγει από την κρίση; Πώς θα στηριχθεί η υπάρχουσα κτηνοτροφία; Και να επισημανθεί ότι η κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος και των αγελαδινών προϊόντων φθάνει στη χώρα μας στους 1 εκατομμ. 400.000 τόνους το χρόνο και παράγουμε 730.000 τόνους!

Το υπόλοιπο γάλα, που θα εισαχθεί φέτος, θα συμβάλει στην παραγωγή, η οποία θα φτάσει τους 700.000 τόνους, όταν η ποσόστωση που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι 830.000 τόνοι! Αντιλαμβάνεται κανείς τι γίνεται!».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αγροτικά θέματα & αγροτική πολιτική
Σχετικά θέματα: Αγρότες
Σε θέση μάχης για τα ροδάκινα
Βγαίνουν τα τρακτέρ στο Σουφλί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρειος Πάγος: μείωση ποινής για τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μετρό: προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία
Τον Ιούλιο ο νέος σταθμός στον Χολαργό
Αποχή εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: έτοιμο για καταστολή
Υπόθεση Ζαχόπουλου
4 σε δίκη για την «υπόθεση Ζαχόπουλου»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πυρετός διαμαρτυρίας
Δίνουν τα υλικά, περιμένουν το χρήμα
Κέντρα ψυχικής υγείας
Ετοιμα κτήρια - άφαντα κονδύλια
Απεξάρτηση
Ναρκωτικά: υπάρχει σωτηρία και ελπίδα
Πολύτεκνοι
Φτωχοί, τρίτεκνοι και ξεχασμένοι
Αγρότες
Σε θέση μάχης για τα ροδάκινα
Το γάλα της οργής
Βγαίνουν τα τρακτέρ στο Σουφλί
ΑΠΘ
Φυτεύουν γκι και ελπίδες στην ορεινή Χαλκιδική
Περιβάλλον
Εισαγγελέας για το νέο έκτρωμα στο Δέλτα Αξιού
280 μέρες τον χρόνο πνίγονται στη ρύπανση!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ρίχνουν φως στο «μαύρο ταμείο»
Αναστέλλονται οικοδομικές άδειες, εργασίες
100.000 € για ζωγραφική κτιρίων
Εβρος
Στο έλεος των κουνουπιών
Θεσσαλία
Το 95% του νερού στην άρδευση
Μετανάστες
Προσφυγιά, κελί και ταπείνωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ερευνες, μέσω DNA, για το «τσιμενταρισμένο» πτώμα στο Διακοφτό Αχαΐας
Άλλες ειδήσεις
Εως 8 Ιουλίου οι μετατάξεις στις περιφέρειες
«Κομπίνα» μεταβίβασης 33 Ι.Χ.