Έντυπη Έκδοση

280 μέρες τον χρόνο πνίγονται στη ρύπανση!

Οκτώ στις 10 ημέρες το 2009 τα αιωρούμενα σωματίδια ήταν στο «κόκκινο» στη ζώνη γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, όταν με βάση τις κοινοτικές οδηγίες οι υπερβάσεις των ορίων δεν πρέπει να ξεπερνάνε το 10% των ημερών.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Πειραιάς αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στη ρύπανση και είναι η πιο επιβαρημένη πόλη στο σύνολο της χώρας, σημειώνοντας μάλιστα τιμές που αποτελούν τις υψηλότερες της δεκαετίας.

Τα σχεδόν καθημερινά επεισόδια ρύπανσης αποδίδονται στα πλοία και την κυκλοφορία, που επιβαρύνεται από τις ανεπάρκειες του δικτύου μεταφορών. Μάλιστα δεν παρατηρούνται σοβαρές διαφορές ανάμεσα στις καταγραφές της χειμερινής και της θερινής περιόδου, όταν η κίνηση προς τα νησιά είναι αυξημένη.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν χθες στη Νομαρχία Πειραιά και προέρχονται από μετρήσεις που έκανε ομάδα ειδικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου υπό τον καθηγητή Ν. Μαρκάτο.

Οι μετρήσεις έγιναν σε κτίριο της οδού Ποσειδώνος, πολύ κοντά στην ακτή Τζελέπη, σε δύο περιόδους και έδειξαν ότι η μέση ημερήσια συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο έως 10 μm στην ατμόσφαιρα τον χειμώνα του 2009 (από 22/1 έως 29/4) μετρήθηκε στα 81,3 μικρογραμμάρια και το καλοκαίρι (από 4/8 έως 31/10) στα 89,9 μικρογραμμάρια. Να σημειωθεί ότι το μέσο ετήσιο όριο της Ε.Ε. ορίζεται στα 40 και η μέση ημερήσια στα 50 μικρογραμμάρια, μάλιστα η τελευταία τιμή δεν μπορεί να σημειώνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο. Στον Πειραιά οι υπερβάσεις του ορίου το χειμώνα σημειώθηκαν στο 76% των ημερών και το καλοκαίρι στο 78%!

Εχει ενδιαφέρον ότι οι μετρήσεις του Πολυτεχνείου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τα στοχεία που δίνει ο σταθμός του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο οποίος λειτουργεί από χρόνια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με βάση τις επίσημες εκθέσεις για την περίοδο 2001-09, η μέση ετήσια συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων στον Πειραιά υπολογίζεται σε 62 μικρογραμμάρια και μάλιστα την τελευταία χρονιά ήταν 35.

«Σε ολόκληρη την επιβαρημένη ζώνη ώς το Πέραμα δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης της ρύπανσης», τόνισε ο νομάρχης Πειραιά Γ. Μίχας που ζήτησε να ενταχθεί ο σταθμός που δημιουργήθηκε κοντά στο λιμάνι στο σύστημα του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Λεκανοπέδιο Αττικής. Πρότεινε επίσης να γίνονται έλεγχοι των εκπομπών ρύπων από τα πλοία, καθώς και την επέκταση των γραμμών του μετρό και του τραμ στον Πειραιά, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σημερινού κυκλοφοριακού χάους.

Η ομάδα του Ν. Μαρκάτου έκανε μετρήσεις στα σωματίδια κάτω των 10 μm, που θεωρούνται πιο επικίνδυνα, καθώς είναι ευκολότερα εισπνεύσιμα από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν θεσμοθετημένα όρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά θέματα: Περιβάλλον
Εισαγγελέας για το νέο έκτρωμα στο Δέλτα Αξιού
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Δικαστικό ρεπορτάζ
Αρειος Πάγος: μείωση ποινής για τον πλοίαρχο του «Εξπρές Σαμίνα»
Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Μετρό: προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την απεργία
Τον Ιούλιο ο νέος σταθμός στον Χολαργό
Αποχή εκπαιδευτικών
Υπ. Παιδείας: έτοιμο για καταστολή
Υπόθεση Ζαχόπουλου
4 σε δίκη για την «υπόθεση Ζαχόπουλου»
Εθνικό Σύστημα Υγείας
Πυρετός διαμαρτυρίας
Δίνουν τα υλικά, περιμένουν το χρήμα
Κέντρα ψυχικής υγείας
Ετοιμα κτήρια - άφαντα κονδύλια
Απεξάρτηση
Ναρκωτικά: υπάρχει σωτηρία και ελπίδα
Πολύτεκνοι
Φτωχοί, τρίτεκνοι και ξεχασμένοι
Αγρότες
Σε θέση μάχης για τα ροδάκινα
Το γάλα της οργής
Βγαίνουν τα τρακτέρ στο Σουφλί
ΑΠΘ
Φυτεύουν γκι και ελπίδες στην ορεινή Χαλκιδική
Περιβάλλον
Εισαγγελέας για το νέο έκτρωμα στο Δέλτα Αξιού
280 μέρες τον χρόνο πνίγονται στη ρύπανση!
Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ρίχνουν φως στο «μαύρο ταμείο»
Αναστέλλονται οικοδομικές άδειες, εργασίες
100.000 € για ζωγραφική κτιρίων
Εβρος
Στο έλεος των κουνουπιών
Θεσσαλία
Το 95% του νερού στην άρδευση
Μετανάστες
Προσφυγιά, κελί και ταπείνωση
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Ερευνες, μέσω DNA, για το «τσιμενταρισμένο» πτώμα στο Διακοφτό Αχαΐας
Άλλες ειδήσεις
Εως 8 Ιουλίου οι μετατάξεις στις περιφέρειες
«Κομπίνα» μεταβίβασης 33 Ι.Χ.