Έντυπη Έκδοση

ΣΙΩΠΗΡΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ Η ΤΡΟΪΚΑ «ΚΡΑΤΑΕΙ» ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ 2η ΔΟΣΗ ΤΩΝ 9 ΔΙΣ. ευρώ

Το έλλειμμα καλύτερα από ό,τι το πλάνο

Το πρόγραμμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προβλέπεται στο πλαίσιο του πακέτου των 110 δισ. ευρώ υλοποιείται σύμφωνα με το σχέδιο, ανέφεραν χθες οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ σε κοινή συνέντευξή τους στην Αθήνα.

Από αριστερά προς τα δεξιά. Ο Poul Thomsen (Δανός) του ΔΝΤ, ο Servaas Deroose (Βέλγος) της Ε.Ε. και ο Klaus Masuch (Γερμανός) της ΕΚΤ προσέρχονται στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας Από αριστερά προς τα δεξιά. Ο Poul Thomsen (Δανός) του ΔΝΤ, ο Servaas Deroose (Βέλγος) της Ε.Ε. και ο Klaus Masuch (Γερμανός) της ΕΚΤ προσέρχονται στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας Οι εκπρόσωποι της τρόικας απένειμαν με διακριτικό τρόπο τα εύσημα στην κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στην εφαρμογή του μνημονίου με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη τους.

Μάλιστα, ο Klaus Masuch, εκπρόσωπος της ΕΚΤ, ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι υπεύθυνη για τις σκληρές πολιτικές, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στα κακές πολιτικές πολλών χρόνων.

Μόνιμος επιτηρητής

Αναφορικά με την εκταμίευση της 2ης δόσης προς τη χώρα που εκτιμάται σε 9 δισ. ευρώ, ο Poul Thomsen, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ανέφερε ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των τελικών στοιχείων από την τρόικα στα τέλη Ιουλίου, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με βάση τα σημερινά στοιχεία. Ο κ. Thomsen επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα έχει μόνιμο επιτηρητή και γραφείο στην Αθήνα για να παρακολουθεί από πιο κοντά την κατάσταση.

«Καλύτερα από το -4%»

Ο Δανός εμφανίσθηκε «ελαφρώς πιο αισιόδοξος» για την ελληνική οικονομία υπό την έννοια ότι θα συρρικνωθεί με ρυθμό μικρότερο από 4% που προβλέπει το πρόγραμμα φέτος. Ομως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι «νωρίς να κυνηγήσουμε τους αριθμούς», δηλαδή να αναθεωρηθεί ο στόχος του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ.

* Ο Servaas Deroose της Ε.Ε. επισήμανε για το ίδιο θέμα ότι οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα είναι «συντηρητικές» και υπάρχει δυνατότητα για ισχυρότερους ρυθμούς μεσοπρόθεσμα.

Οχι στασιμοπληθωρισμός

Πάντως, οι της τρόικας εμφανίσθηκαν να μην υιοθετούν το επιχείρημα περί στασιμοπληθωρισμού της ελληνικής οικονομίας. Ειδικότερα, το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει στασιμοπληθωρισμό με την κλασική έννοια του όρου, αλλά υψηλό πληθωρισμό που εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί τα επόμενα χρόνια κατά τα προβλεπόμενα στο πρόγραμμα.

Αναφορικά με το δημοσιονομικό μέτωπο, ο κ. Deroose της Ε.Ε. κατέγραψε τη μείωση του ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης στο 5μηνο, επισημαίνοντας ότι είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης στο πρόγραμμα. Ο ίδιος ανέφερε, πάντως, ότι η τρόικα θα μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τη δημοσιονομική κατάσταση όταν λάβει γνώση των στοιχείων της γενικής κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει τους ΟΤΑ κ.λπ. Ερωτηθείς για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού, ο κ. Deroose τη χαρακτήρισε «υποσχόμενη» και σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι, επισημαίνοντας ότι τα έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό μεγαλύτερο του 5% στους πρώτους πεντέμισι μήνες.

Οσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχει πρόοδος, αναφέροντας ότι υπάρχει συμφωνία στις περισσότερες παραμέτρους που αφορούν το συνταξιοδοτικό. Ο Βέλγος σημείωσε ότι χωρίς τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό θα ετίθετο σε κίνδυνο η καταβολή των συντάξεων στο μέλλον καθώς εκτιμάται ότι οι δαπάνες για συντάξεις θα διπλασιάζονταν ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2050, επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον κρατικό προϋπολογισμό. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ευρωπαϊκή Ένωση
ΔΝΤ
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τρόϊκα
Το έλλειμμα καλύτερα από ό,τι το πλάνο
Υπουργείο Οικονομίας
Κονδύλι 340 εκατ. στην αγορά από τον αναπτυξιακό
Ισπανία
Ευχερής ισπανικός δανεισμός ανέβασε το ευρώ στο 1,24
Ανεργία
261.698 οι μακροχρόνια άνεργοι
Ελβετία
Ελβετική οπισθοχώρηση στο τραπεζικό απόρρητο
Στη «μέγκενη» οι...Ελληνοελβετοί
ΟΤΕ
Καραμούζης και άλλοι 4 για διαδοχή Βουρλούμη
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συλλογικοί λογαριασμοί τέλος
Αγωγός φυσικού αερίου
Και η Τουρκία στον ελληνοϊταλικό
Ευρωζώνη
17η στο ευρώ η Εσθονία
Εφορία
Σε κρησάρα οι off shore που απαλλάχθηκαν του φόρου
Καθ' οδόν ο ΦΑΠ του 2010
Άλλες ειδήσεις
F.Τ: κατά Moody's και υπέρ Κίνας
Κλείνει η Πτολεμαΐδα Ι