Έντυπη Έκδοση

Συλλογικοί λογαριασμοί τέλος

Σε ρητή απαγόρευση των συλλογικών λογαριασμών (omnibus accounts) των χρηματιστηριακών εταιρειών προχωρά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τις υποχρεώνει να τηρούν ξεχωριστή μερίδα (κωδικό) για κάθε πελάτη, που δεν θα επιτρέπεται να συμμετέχουν συνδικαιούχοι.

Με τις αλλαγές του κανονισμού στο ισχύον, άλλωστε, σύστημα Αϋλων Τίτλων η εκκαθάριση των συναλλαγών θα γίνεται στον τελικό πελάτη και όχι στο όνομα της εταιρείας όπως στο εξωτερικό. Ετσι ενισχύεται η διαφάνεια στις συναλλαγές και διευκολύνεται ο εντοπισμός των υπόχρεων καταβολής του νέου φόρου υπεραξίας, εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα (1/1/2011).

Από τα σημαντικότερα προσκόμματα για δικαιότερη εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης στο Χ.Α. είναι ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν omnibus accounts.

Σύμφωνα με την τροποποίηση, οι τράπεζες και οι ΕΠΕΥ μπορούν να τηρούν διαφορετική μερίδα επενδυτή για κάθε εσωτερική μονάδα της επιχείρησης, εφόσον έχει αποτυπωθεί στον κανονισμό λειτουργίας της επιχείρησης και λειτουργεί ανεξάρτητα κατά τη λήψη των αποφάσεων. Οι ΑΕΔΑΚ μπορούν να διατηρούν διαφορετική μερίδα επενδυτή για κάθε Αμοιβαίο Κεφάλαιο που διαχειρίζονται.

Το θέμα αλλαγής του ωραρίου του Χ.Α. (μείωση της διάρκειας της συνεδρίασης) έπειτα από αίτημα του ΣΜΕΧΑ και της Ενωσης Πιστοποιημένων Αναλυτών φαίνεται να «παγώνει» μετά την αντίδραση των μεγάλων παικτών (Citigroup, Citi και Cheuvreux), «γιατί θα είχε επιπτώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα και στη ρευστότητα της αγοράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματιστήριο Αθηνών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Τρόϊκα
Το έλλειμμα καλύτερα από ό,τι το πλάνο
Υπουργείο Οικονομίας
Κονδύλι 340 εκατ. στην αγορά από τον αναπτυξιακό
Ισπανία
Ευχερής ισπανικός δανεισμός ανέβασε το ευρώ στο 1,24
Ανεργία
261.698 οι μακροχρόνια άνεργοι
Ελβετία
Ελβετική οπισθοχώρηση στο τραπεζικό απόρρητο
Στη «μέγκενη» οι...Ελληνοελβετοί
ΟΤΕ
Καραμούζης και άλλοι 4 για διαδοχή Βουρλούμη
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συλλογικοί λογαριασμοί τέλος
Αγωγός φυσικού αερίου
Και η Τουρκία στον ελληνοϊταλικό
Ευρωζώνη
17η στο ευρώ η Εσθονία
Εφορία
Σε κρησάρα οι off shore που απαλλάχθηκαν του φόρου
Καθ' οδόν ο ΦΑΠ του 2010
Άλλες ειδήσεις
F.Τ: κατά Moody's και υπέρ Κίνας
Κλείνει η Πτολεμαΐδα Ι