Έντυπη Έκδοση

Η βιογραφία του Μιχάλη Κακογιάννη

Χρήστος Σιάφκος

Μιχάλης

Κακογιάννης.

Σε πρώτο πλάνο

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 304, ευρώ 19,90

Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή του. Ο γεννημένος Κύπριος και πολιτογραφημένος Ελληνας του κόσμου διηγείται με χρονολογική σειρά τη δική του προσωπική ιστορία, μέρος και θεμέλιο λίθο της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου. Ξεκινώντας από τα παιδικά του χρόνια, περιγράφει με θάρρος και εκπληκτική λεπτομέρεια και γλαφυρότητα οικογενειακές και προσωπικές στιγμές και καταστάσεις ανεκδοτολογικού χαρακτήρα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και μια σειρά από φωτογραφίες από το προσωπικό του αρχείο, πολλές από τις οποίες βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Στο δεύτερο κεφάλαιο μιλά για τα φοιτητικά του χρόνια και τα χρόνια πρώιμης καριέρας και γνωριμιών, χάρη στην εργασία του στο BBC. Γνωριμίες με ανθρώπους, όπως ο Σικελιανός, ο Τσαρούχης, ο Εγγονόπουλος. «Τους σέβονταν τότε τους ποιητές», ομολογεί, όχι τόσο με νοσταλγία, όσο με έναν κριτικό για το σήμερα τόνο. Αργότερα, μέρος του γεμάτου βίου του έγιναν και ισχυρές προσωπικότητες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής. Ο Κένεντι, η Κάλλας, ο Ωνάσης.

Ενας από τους πρώτους και πιο ικανούς «auteur» που μπόρεσε να βγάλει την Ελλάδα έξω από τα σύνορά της, μεταφέροντας στον κινηματογράφο Ευριπίδη και Καζαντζάκη, διηγείται την «περιπέτεια» της καλλιτεχνικής του διαδρομής με αφετηρία το θέατρο και προορισμό το σινεμά, ταξιδεύοντας στον κόσμο και βιώνοντας κι αυτός ένα μικρό κομμάτι της ζωής και της ιστορίας μεγάλων μητροπόλεων, όπως η Λεμεσός, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Αθήνα, η Νέα Υόρκη. Μετά το θέατρο, στην Αγγλία ήταν και η πρώτη του επαφή με τον κινηματογράφο. Πρώτη ταινία το Κυριακάτικο ξύπνημα. Τάκης Χορν, Ελλη Λαμπέτη, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παπά, αλλά και ο Αντονι Κουίν, η Κάθριν Χέπμπορν και τόσοι άλλοι ικανότατοι και καταξιωμένοι Ελληνες και ξένοι πέρασαν από τον φακό του στη διάρκεια της κινηματογραφικής του πορείας.

Μια διαδρομή με σταθμούς, νέες αφετηρίες, περαστικούς διαβάτες και πιστούς συνοδοιπόρους. Ο Χρήστος Σιάφκος, αν και ίσως σε μερικά σημεία δεν «προστάτεψε» τον μύθο γύρω από την προσωπικότητα, κατάφερε να ρίξει τους προβολείς στον άνθρωπο και καλλιτέχνη Μιχάλη Κακογιάννη, με τα ταλέντα και τις αδυναμίες του, τους άθλους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, τις επάρσεις και τον συναισθηματισμό του, και την ειλικρινή αγάπη του για ανθρώπους, τόπους και το ίδιο το σινεμά, καταθέτοντας μια πλούσια βιογραφία, καλά δομημένη.

«Στη δύση του βίου μου υπαγορεύω τη βιογραφία μου - ναι, ομολογώ και για την υστεροφημία μου, αλλά και γιατί μπορεί και να βγει κάτι καλό, ένα δίδαγμα που αφορά την τέχνη και τους ανθρώπους της». Μιχάλης Κακογιάννης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Σχετικά θέματα: Κριτική βιβλίου
Πελαγίας και Σαλώμης αφήγηση
Μεσογειακές αστυνομικές ιστορίες
Μακεδόνες πνιγμένοι στο κέτσαπ!
Ρευστότητα ιδεών και συνειδήσεων
Η εκκοσμίκευση του ποιητικού
Η τέχνη και το φετίχ
Φλέβες νερού ή χρυσού στα χέρια ραβδοσκόπων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Από τις 4:00 στις 6:00
Ούτε αχ δεν θα πω
Από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρικής κιθάρας
Κριτική βιβλίου
Πελαγίας και Σαλώμης αφήγηση
Η βιογραφία του Μιχάλη Κακογιάννη
Μεσογειακές αστυνομικές ιστορίες
Μακεδόνες πνιγμένοι στο κέτσαπ!
Ρευστότητα ιδεών και συνειδήσεων
Η εκκοσμίκευση του ποιητικού
Η τέχνη και το φετίχ
Φλέβες νερού ή χρυσού στα χέρια ραβδοσκόπων
Λογοτεχνία
Το φαινόμενο του φετιχισμού και το σχολικό βιβλίο Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Παρουσίαση βιβλίου
Ο μύθος και η πραγματικότητα στο έργο του Περουβιανού νομπελίστα
Λογοκλοπή και αυθεντικότητα
Η ωμότητα της αλήθειας
Ο Κόκκινος βράχος
Η τέχνη του ποιητή στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο
Συνέντευξη: Μανόλης Σταυρακάκης
«Η αμπελουργία είναι βιωματική»