Έντυπη Έκδοση

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Ο Arthur Schopenhauer (1788-1860) άσκησε καθοριστική επίδραση στη φιλοσοφική και καλλιτεχνική σκέψη του 19ου αιώνα, αποκτώντας βαθμιαία και μιαν ευρύτερη απήχηση, που τον έβγαλε από τον στενό κύκλο της διανόησης, για να τον φέρει κοντά στα ενδιαφέροντα του μεγάλου κοινού.

Το έργο το οποίο έκανε διάσημο τον Σοπενάουερ είναι οι «Αφορισμοί για την πρακτική σοφία της ζωής», οι οποίοι κυκλοφορούν τώρα από τις εκδόσεις «Ροές» σε εισαγωγή, μετάφραση και σχόλια Δημήτρη Υφαντή.

Οπως παρατηρεί στην εμπεριστατωμένη εισαγωγή του ο μεταφραστής, ο Σοπενάουερ μπορεί σε πολλά σημεία να παραμένει δέσμιος των αντιλήψεων και των προκαταλήψεων του καιρού του (ιδίως σε ό,τι αφορά τα θέματα του έρωτα και των σχέσεων των δύο φύλων), αλλά δεν έχει πάψει να είναι αξιοθαύμαστος ως εκφραστής της εκλαϊκευμένης φιλοσοφίας. Για τον Σοπενάουερ ο πρακτικός βίος ορίζεται με βάση τρεις κατηγορίες: τα όσα είμαστε, τα όσα διαθέτουμε και τα όσα παριστάνουμε ότι είμαστε και διαθέτουμε. Με αφετηρία αυτό το τρίπτυχο, ο στοχαστής εξηγεί ποιες πρέπει να είναι οι καθημερινές μας προτεραιότητες, όπως και το πώς επιβάλλεται να πορευτούμε μακροπρόθεσμα στη ζωή αν θέλουμε να πετύχουμε ένα μίνιμουμ ικανοποίησης και ισορροπίας. Ενα έργο αρυτίδωτο από τον χρόνο και αναντικατάστατο στο είδος του.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Στη στήλη
Τυπογραφείο
Άλλα θέματα στην κατηγορία Τέχνες & Πολιτισμός της έντυπης έκδοσης
Έκθεση
Σαν χάρτινοι πύργοι
Η «Σωτηρία» της ψυχής
Το μουσείο της ελπίδας
Όπερα
Αΐντα από τα παλιά
Συνέντευξη: Μάργκαρετ Μαντέ - Φραντσέσκο Σιάνα
Και ξαφνικά πρωταγωνιστές
Κινηματογράφος
Πέντε ντίβες επιστρέφουν
Ερωτευμένος Τολστόι
Κούκλα μου...
Συνέντευξη: Σεού
Σεού σημαίνει ουρανός
Μουσική
Φάντο εις διπλούν
Τραγουδώντας σε άδειες θέσεις
Βιβλίο
Ο «βασιλιάς», ο «φονιάς» και ο Dr Nick
Ο ποιητής του εγκλήματος
Ενα βιβλίο απ' τ' Αλγέρι
Θέατρο
«Αχαρνής» σαν παλιό σινεμά
Υπουργείο Πολιτισμού
Αν το ΥΠΠΟΤ ήξερε τι έχει...