Έντυπη Έκδοση

Εγκλωβισμένη στο τούνελ της ύφεσης η κτηματαγορά

Παράπλευρη απώλεια της τρέχουσας δημοσιονομικής κρίσης αποτελεί η σημερινή ασθμαίνουσα λειτουργία της ελληνικής κτηματαγοράς και του κλάδου των κατασκευών. Σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μεταβιβάσεις ακινήτων μειώθηκαν συνολικά κατά 40% το 2009.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν οι μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων, ειδικά όταν επρόκειτο για σπίτια σε ακριβές περιοχές και μεγάλης επιφάνειας (πλέον των 100 τ.μ.). Το ποσοστό της μείωσης σε αυτές τις περιπτώσεις έφθασε το 50%. Τέλος, οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων ακινήτων παρουσιάζουν επίσης κάμψη, η οποία ανέρχεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 45% σε σύγκριση με το 2008. Επιπλέον, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν σημαντική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Την ίδια στιγμή, όμως, οι τιμές «αντιστέκονται». Ερευνα του Global Property Guide, που δημοσιεύτηκε στις 15 Μαρτίου 2010, καταγράφει για την Ελλάδα (στοιχεία για πόλεις εκτός Αθηνών) πτώση των τιμών κατοικιών της τάξης του 1,39% το τρίτο τρίμηνο του 2009 (σε ετήσια βάση).

Το γενικό επίπεδο τιμών των νέων κατοικιών παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητο. Στο ήδη υφιστάμενο απόθεμα κατοικιών, άνω των 5 ετών, καταγράφηκε οριακή μείωση των τιμών, η οποία δεν φαίνεται να αποτελεί κίνητρο για τους υποψήφιους αγοραστές.

Το συνδυαστικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις έρευνες της Τράπεζας της Ελλάδος και του Global Property Guide, καθώς και από τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, είναι ότι η ελληνική κτηματαγορά είναι εγκλωβισμένη στο τούνελ της ύφεσης και η υποχώρηση των τιμών δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να βοηθήσει στην αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων. Πιθανές εξηγήσεις της σημερινής δεινής οικονομικής κατάστασης του εν λόγω κλάδου είναι:

*Το σύνολο της οικονομίας είναι σε φάση ύφεσης και άρα και οι επιμέρους οικονομικοί κλάδοι επηρεάζονται αρνητικά.

*Κλείνει η στρόφιγγα ρευστότητας προς υποψήφιους αγοραστές από τις τράπεζες.

*Αναμένεται σταδιακή αύξηση του κόστους του χρήματος. Σήμερα, οι προβλέψεις των μακρο-οικονομολόγων κάνουν λόγο για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μεσο-βραχυχρόνια, τόσο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αναπόφευκτα η ζήτηση για κατοικίες θα προσαρμοστεί στα καινούρια μακροοικονομικά δεδομένα, δηλαδή στα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, που βεβαίως επηρεάζουν τη ζήτηση στεγαστικών δανείων για αγορά κατοικίας.

*Προσαρμογή της προσφοράς ακινήτων στα δεδομένα της εκάστοτε φάσης του κύκλου της κτηματαγοράς. Ο αριθμός των αδιάθετων νεόδμητων κατοικιών, λόγω υπερβολικής αύξησης της προσφοράς τα προηγούμενα χρόνια, κυμαίνεται σταθερά πάνω από 150.000 πανελλαδικά.

*Το φορολογικό περιβάλλον, όπως έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες, δημιουργεί συνθήκες επιπλέον μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος για κατοικίες.

*Κακή ψυχολογία. Σημαντικός παράγων, η σημασία του οποίου δεν πρέπει να υποβαθμίζεται, είναι και η ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά ακινήτων. Αυτή έχει επηρεαστεί από τον φόβο, τόσο μιας εντονότερης ύφεσης, όσο και από νέα φορολογικά μέτρα.

Δεδομένου ότι ο κλάδος των ακινήτων αποτελεί έναν από τους πλέον ισχυρούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση είναι σκόπιμο να τον στηρίξει με συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα την άμεση εξόφληση των συσσωρευμένων οφειλών του κράτους προς τις εργοληπτικές επιχειρήσεις (το ελληνικό Δημόσιο είναι αυτή την στιγμή ο υπ' αριθμόν 1 οφειλέτης του κλάδου), την έναρξη δημοπράτησης των έργων του ΕΣΠΑ, αλλά και τον σχεδιασμό μιας συνολικότερης πολιτικής απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό κλάδο της οικονομίας.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, διαβλέποντας ότι ο τομέας των δημοσίων έργων θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, λόγω περιορισμένων πιστώσεων από το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, πρέπει στραφούν σε νέους, μη κορεσμένους τομείς δραστηριότητας (ενέργεια, διαχείριση ΧΥΤΑ και logistics) και να επιδιώξουν την προσέλκυση ξένων στρατηγικών επενδυτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Αναλύσεις
Άλλα θέματα στην κατηγορία Οικονομία της έντυπης έκδοσης
Συγχωνεύσεις τραπεζών
Ντιλ των τραπεζών στον καιρό της ανάγκης
Επιχείρηση αναγέννησης της κερδοφορίας
Το «λάκτισμα» που άλλαξε και τη στάση των ξένων
Στα χέρια της κυβέρνησης οι εξελίξεις
Φόβοι για αναδιπλώσεις και απομακρύνσεις προσωπικού
Big... bank στην αγορά
Αναψε το φιτίλι των συγχωνεύσεων
Εργασιακά
Απολύσεις πιο εύκολα και πιο φτηνά
Αγορά ενέργειας
Υπουργικό μπρα-ντε-φερ στην αγορά ενέργειας
Απελευθέρωση τώρα ζητά η τρόικα
Διεθνή
Πολύ μεγάλες για να «ελεγχθούν»
Παγώνουν τα έργα υποδομής
Ενθαρρυντικά μηνύματα για την απασχόληση από Καναδά-Αυστραλία
Η κ. L'Oreal που αναστατώνει τη Γαλλία
Τα golden boys επιστρέφουν στη Wall Street
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Βήματα προόδου βλέπει το ΔΝΤ
Επιχειρήσεις
Από τον Αττίλα της Κύπρου στον... Αττίλα των αγορών
Τέλειωσε το πάρτι της κερδοφορίας
Τουρισμός
Τις αντοχές του δοκιμάζει ο τουρισμός
Υψηλός ΦΠΑ που θα γίνει υψηλότερος
Οι 10 μαύρες τρύπες της αγοράς
Εμφύλιος μεγαλοξενοδόχων με τους μικρομεσαίους
Στα έσοδα παίζονται όλα
Ο Ελληνας «έκοψε» και τις διακοπές του
Ανατιμήσεις
Παιχνίδια με τις τιμές
Επιτροπή Ανταγωνισμού
Καμπάνα στην Carrefour
Λιανικό εμπόριο
Γαϊτανάκι λουκέτων στο λιανεμπόριο
Στον αέρα και οι προμηθευτές
Η προβληματική συγκατοίκηση έπνιξε την Ατλάντικ
Υπουργείο Οικονομίας
Ενεση 9,2 δισ. ευρώ στην οικονομία
Επιδοτήσεις υπό όρους