Έντυπη Έκδοση

**ΟΗΕ-ΣΚΟΠΙΑ

Καταθέτουν τις προτάσεις στον Νίμιτς

Τις παρατηρήσεις τους, στα σημεία των προτάσεων που υπέβαλε προσφάτως στις δύο κυβερνήσεις ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων, αναμένεται να δώσουν στον κ. Νίμιτς οι διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων.

Ο Ελληνας διαπραγματευτής Αδ. Βασιλάκης βρίσκεται ήδη στη Νέα Υόρκη και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα επαναλάβει την ελληνική θέση ότι δεν απορρίπτει τις προτάσεις Νίμιτς, αλλά δεν κάνει πίσω από την κόκκινη γραμμή της μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό και ενιαία χρήση. Την υπενθύμιση αυτή έκανε άλλωστε προχθές ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ενώ το ρευστό πολιτικό κλίμα στη χώρα, με την πιθανότητα μάλιστα παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, δεν επιτρέπει καμιά παρέκκλιση από τη γνωστή ελληνική θέση. Στα Σκόπια ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ πρέσβης στις ΗΠΑ κ. Γιολέφσκι ολοκλήρωσε τις διαβουλεύσεις του με τον πρωθυπουργό κ. Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο κ. Ιβάνοφ και αναχώρησε για τη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι κάνει κύκλους γύρω από την προτεινόμενη ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Επιμένει δηλαδή ότι ο επίμαχος προσδιορισμός (Βόρεια) θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά από την επίσημη ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας», έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλλαγές στο όνομα της χώρας και επιπτώσεις στην εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των Σκοπίων. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, διπλωματική πηγή στα Σκόπια ανέφερε: «Η θέση της χώρας είναι η λύση να μην επιβάλει δεσμεύσεις έναντι άλλων χωρών, έναντι δηλαδή των 125 χωρών που αναγνώρισαν τη χώρα με τη συνταγματική της ονομασία - "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Δεύτερο και σημαντικότερο, να μην τίθενται περιορισμοί στο δικαίωμα των πολιτών να αυτοπροσδιορίζονται».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΓΔΜ
Διεθνείς Οργανισμοί
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Αναβολή από μία εβδομάδα μέχρι εννέα μήνες
Η κυβέρνηση πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις
Τα ελληνικά βουλεύματα αξιοποιούν οι Γερμανοί δικηγόροι
Ψυχρολουσία στο υπουργείο
ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόμματα του δικομματισμού να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, και Γερμανοί κρύβουν την αλήθεια
Πετροβολούν τον Δένδια για το γερμανικό φιάσκο
Χρηματοδότηση κομμάτων
Χρηματοδότηση από το κράτος στα κόμματα
Ονομασία των Σκοπίων
Καταθέτουν τις προτάσεις στον Νίμιτς
Κυπριακό
Καταδικαστέες οι ακρότητες
Συνασπισμός
Τσίπρας: Δεν είναι λύση η εκτροπή του Αχελώου
Άλλες ειδήσεις
Καταγγέλλουν κύκλωμα στις φυλακές