Έντυπη Έκδοση

ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΔΡΟΜΕΣ

Χρηματοδότηση από το κράτος στα κόμματα

Τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων αποκλειστικά (σχεδόν) από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη δημοσιοποίηση των οικονομικών τους στοιχείων μέσω του Διαδικτύου, προβλέπει το υπό κατάρτιση σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Π. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ο Π. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Πέραν της κρατικής χρηματοδότησης, θα επιτραπεί στα πολιτικά κόμματα να εισπράττουν και τις μηνιαίες συνδρομές των μελών και οπαδών τους.

Την κατάθεση του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Εν ονόματι της «υπεράσπισης της δημόσιας ζωής και της θωράκισης του πολιτικού βίου», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Παυλόπουλος, το νομοσχέδιο αυτό συνδυάζεται με τις αλλαγές στον νόμο «περί ευθύνης υπουργών», οι οποίες επίσης δρομολογούνται σε συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης.

«Το είχα δηλώσει στις 2 Ιουλίου, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι θα κατατεθεί ο σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο η χρηματοδότηση των κομμάτων θα γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο μας επιτρέπει βέβαια το σχετικό άρθρο του Συντάγματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Επιχείρησε μάλιστα να αποσυνδέσει τις κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις από τις καταγγελίες Χριστοφοράκου περί χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας από τα «μαύρα» ταμεία της SIEMENS, λέγοντας ότι «στην αναθεώρηση του Συντάγματος το 2006 ήταν πρόταση της Ν.Δ. η αναθεώρηση του άρθρου 29 παρ. 2».

Εν προκειμένω ο κ. Παυλόπουλος επέρριψε την αποκλειστική ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε πρόταση κατέθεσε και αποχώρησε την εποχή εκείνη από τη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαφάνεια στα κομματικά ταμεία το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών μέσω διαδικτύου.

Ψήφος αποδήμων

Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει εκ νέου στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καθιέρωση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στις εθνικές εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη, η οποία θα προβλέπει την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, ώστε τις τρεις επιπλέον έδρες να καταλάβουν Ελληνες του εξωτερικού.

Οι ως άνω κυβερνητικές θεσμικές παρεμβάσεις, όπως δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος, θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2010, καθ' ότι αρκετές απαιτούν απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ο κ. Παυλόπουλος κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να εγκαταλείψει «τις αοριστίες, τις υπεκφυγές και τις ανεδαφικές προτάσεις» και να συμπράξει με τις κυβερνητικές ρυθμίσεις «για τη θωράκιση του Συντάγματος».

«Θα πρότεινα στον κ. Παυλόπουλο να ρωτήσει συναδέλφους του στην κυβέρνηση, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος...» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις κυβερνητικές αιτιάσεις.

Εντονη ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο έκανε πάλι σαφές ότι «κόμμα κρατικοδίαιτο και ελεγχόμενο από τα μονοπώλια και την εξουσία τους δεν πρόκειται να γίνει».

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει επίσης ότι «αυτό που γίνεται ολοφάνερο και με τις αποκαλύψεις στην υπόθεση της "Ζίμενς" είναι ότι δεν υπάρχει φάρμακο που να γιατρεύει τη διαπλοκή της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ με τους επιχειρηματικούς ομίλους...»

Από την πλευρά του ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ προτείνει την απαγόρευση:

* της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από πάσης φύσεως επιχείρηση της ημεδαπής, αλλοδαπής ή εξωχώρια, από ξένες κυβερνήσεις και την καθοιονδήποτε τρόπο συμμετοχή πολιτικών κομμάτων στο εταιρικό κεφάλαιο επιχειρήσεων (εξαιρουμένων επιχειρήσεων για τη διάδοση ιδεών και πολιτικών απόψεων).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εσωτερικών
Άλλα θέματα στην κατηγορία Πολιτική της έντυπης έκδοσης
Υπόθεση Siemens
Αναβολή από μία εβδομάδα μέχρι εννέα μήνες
Η κυβέρνηση πίσω από τις αρνητικές εξελίξεις
Τα ελληνικά βουλεύματα αξιοποιούν οι Γερμανοί δικηγόροι
Ψυχρολουσία στο υπουργείο
ΣΥΡΙΖΑ: Τα κόμματα του δικομματισμού να επιστρέψουν τα χρήματα που πήραν
Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, και Γερμανοί κρύβουν την αλήθεια
Πετροβολούν τον Δένδια για το γερμανικό φιάσκο
Χρηματοδότηση κομμάτων
Χρηματοδότηση από το κράτος στα κόμματα
Ονομασία των Σκοπίων
Καταθέτουν τις προτάσεις στον Νίμιτς
Κυπριακό
Καταδικαστέες οι ακρότητες
Συνασπισμός
Τσίπρας: Δεν είναι λύση η εκτροπή του Αχελώου
Άλλες ειδήσεις
Καταγγέλλουν κύκλωμα στις φυλακές