Έντυπη Έκδοση

ΦΥΛΗ: ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ, ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Θαμμένοι στα σκουπίδια...

Ανθρωποι και ποντίκια... Και τι συμβαίνει όταν χάνεται η ανθρωπιά; Τότε η μεγαλύτερη χωματερή της Ελλάδας, που θάβει καθημερινά 7.000 τόνους σκουπίδια, επιτρέπει ταυτόχρονα σε εκατοντάδες εξαθλιωμένους να αναζητούν «θησαυρούς» επιβίωσης με τίμημα ακόμη και τη ζωή τους.

Οι πιο οργανωμένοι φορτώνουν παλιοσίδερα σε ετοιμόρροπα αυτοκίνητα§Ψάχνουν σε ομάδες, μαζεύουν σε σωρούς ό,τι θεωρούν χρήσιμο, γεμίζουν αυτοσχέδια σακιά. Μια ανακύκλωση υλικών, ψυχών, ενίοτε και... πτωμάτων Οι πιο οργανωμένοι φορτώνουν παλιοσίδερα σε ετοιμόρροπα αυτοκίνητα§Ψάχνουν σε ομάδες, μαζεύουν σε σωρούς ό,τι θεωρούν χρήσιμο, γεμίζουν αυτοσχέδια σακιά. Μια ανακύκλωση υλικών, ψυχών, ενίοτε και... πτωμάτων Συμβολικό χαρακτήρα είχε το χθεσινό κλείσιμο για τέσσερις ώρες (6-10 π.μ.) της χωματερής στη Φυλή. «Η Αστυνομία, που εδώ και καιρό αρνείται να περιφρουρήσει το χώρο γιατί της βρωμούν τα σκουπίδια, αποφάσισε τελικά να παρέμβει και απομάκρυνε τους ρακοσυλλέκτες. Θέλουμε όμως με κάθε τρόπο να δείξουμε ότι η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν να θάβονται άνθρωποι ζωντανοί στα σκουπίδια. Ούτε να τρέχουν οι εργαζόμενοι ανάμεσα στους εισαγγελείς και τους ψυχιάτρους μετά από κάθε περιστατικό». Ο Γιώργος Χάρδας, πρόεδρος των εργαζομένων στον Ενιαίο Σύνδεσμο Δήμων-Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), μιλά σε δραματικό τόνο.

Αγανακτισμένος, όπως και τις προηγούμενες φορές που έχει ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να λυθεί το πρόβλημα με τους «εισβολείς»-ρακοσυλλέκτες. Το πρόβλημα μετρά δεκαετίες. Ομως τα τελευταία χρόνια έχει οξυνθεί καθώς στους Τσιγγάνους, που κάποτε ήταν οι μόνοι που έμπαιναν για να ψάξουν ανάμεσα στα σκουπίδια, προστέθηκαν οι οικονομικοί μετανάστες.

Σαν τους ανθρακωρύχους

«Είναι πλέον τουλάχιστον 500 άτομα. Ερχονται σαν σε βάρδιες. Δεν σταματούν ούτε τη νύχτα. Για να δουλέψουν στο σκοτάδι, φορούν αυτοσχέδιους φακούς στο κεφάλι, σαν ανθρακωρύχοι» λέει ο κ. Χάρδας. Θέλει να μας διηγηθεί το περιστατικό με τον νεαρό Πακιστανό την περασμένη εβδομάδα: «Ηταν Δευτέρα όταν κάποιοι μας ειδοποίησαν ότι έχασαν έναν από την ομάδα τους. Καταφέραμε να τον εντοπίσουμε την Πέμπτη. Χρειάστηκε να ξεθάψουμε χίλιους τόνους σκουπίδια. Ψάχναμε για ένα πτώμα χωρίς την παρουσία αστυνομικών. Λένε ότι δεν μπορούν να συνδράμουν γιατί βρωμάει και δεν έχουν κάνει εμβόλια»...

Ο πρόεδρος των εργαζομένων έχει οικτρά παράπονα από την ΕΛ.ΑΣ. και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη: «Μια φορά δέχτηκε να ασχοληθεί με το πρόβλημα αλλά αποτέλεσμα δεν προέκυψε. Ισως προτιμούν να τους έχουν μαντρωμένους εδώ παρά στο κέντρο της πόλης. Για τα μάτια του κόσμου εμφανίζονται συνήθως ένα-δύο περιπολικά. Κινούνται κοντά στην περίφραξη με τα παράθυρα κλειστά και το ερ-κοντίσιον στο φουλ. Δίπλα τους περνούν παιδιά 7-8 χρόνων που μόλις ξέθαψαν κάποια υλικά -ακόμη και τρόφιμα- από τα σκουπίδια. Δεν κάνουν τίποτε».

Ενας χρόνος-τρεις νεκροί

Οι εξαθλιωμένοι ψάχνουν μανιωδώς ανάμεσα σε χιλιάδες σκουπίδια, τεράστια φορτηγά μεταφοράς και τα μηχανήματα των 60 τόνων που ασχολούνται με την ταφή. Εκατό άνθρωποι είναι όλοι κι όλοι οι εργαζόμενοι στα μηχανήματα αυτά και στη διαχείριση γενικότερα εντός των πυλών της «κολάσεως». Καθένας τους είτε έχει ήδη ζήσει ένα περιστατικό είτε ζει με τον φόβο ότι θα βρεθεί μπροστά σε ένα θαμμένο πτώμα. «Δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν σαν ανεξάρτητο κρατίδιο» επιμένει ο κ. Χάρδας: «Οι οικονομικοί μετανάστες είναι σε κακή κατάσταση. Κάποιες φορές μας απειλούν εάν δεν τους αφήσουμε να ψάξουν πριν πατήσει το μηχάνημα. Εχουν βγει και μαχαίρια. Το χειρότερο είναι όμως που θάβονται άνθρωποι ζωντανοί. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, τρία πτώματα. Ο Πακιστανός προχθές, ένας Αλβανός πριν από τρεις μήνες, μια Ρουμάνα έγκυος. Αλλα τρία πτώματα τα προηγούμενα χρόνια. Ποιος ξέρει αν είναι και τα μοναδικά»... *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Ελλάδα της έντυπης έκδοσης
Περιβάλλον
Η ΒΡ έτοιμη να βάλει... «βόμβα» στη Μεσόγειο
Οσμή χωματερής στη λίμνη της Καστοριάς
Επιτροπές για ελεύθερα διόδια
«Πάμε ΔΕΘ, σηκώστε τις μπάρες!»
Χωματερή στη Φυλή
Θαμμένοι στα σκουπίδια...
Αφόρητη ατμόσφαιρα
Υγρασία και άπνοια «πνίγουν» τη Θεσσαλονίκη
Καμίνι από την τέφρα η Κοζάνη, πρόστιμο 60.000 ευρώ στη ΔΕΗ
Υγεία
Ο ιός του Νείλου χορεύει και το υπουργείο κωφεύει
Χωρίς προσλήψεις στις Αλυκές
Οι Αλυκές στη χώρα των θαυμάτων...
Πυροσβεστική υπηρεσία
Αρνούνται τις ευθύνες
Μετρό
«Δρομολόγιο» μετατάξεων στο μετρό ελλείψει... προσλήψεων
Άλλες ειδήσεις
Ξαναστήνονται καταυλισμοί μεταναστών στην Πάτρα
Στις φλόγες τα νησιά του Ιονίου
Συνελήφθη ο Μεξικανός
Για τη ληστεία στην ΑΤΕ
Αρπαξε τα χρήματα από το... νυφικό
Ερχεται καθαρό νερό σε Πιερία, Κιλκίς και Ημαθία