Έντυπη Έκδοση

Ινδονησία: πενηντάχρονος πλήρωσε με τη ζωή του την καθυστερημένη δόση του δανείου στη Citibank

Τον τρόπο λειτουργίας εταιρειών που επιφορτίζονται από τράπεζες με την είσπραξη οφειλών πελατών τους, φέρνει στο προσκήνιο η υπόθεση ενός ανθρώπου στην Ινδονησία, ο οποίος πέθανε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες σε μια αίθουσα του κτηρίου της Citibank όπου υποτίθεται είχε πάει για να διαπραγματευτεί τα χρέη από την πιστωτική του κάρτα.

Ο 50χρονος Ιρζέν Οκτά χρωστούσε 5.700 δολάρια, τα οποία σε περίπου τρία χρόνια έγιναν 11.000. Ολο αυτό το διάστημα που το χρέος διογκωνόταν, ο Οκτά δεχόταν ασφυκτικές πιέσεις από την ειπρακτική εταιρεία της τράπεζας, σε μια περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με τη χήρα του θανόντος, πέντε άντρες πήγαν στο σπίτι της απρόσκλητοι και δήλωσαν ότι θέλουν να πάρουν τα λεφτά τους. Εκείνη δεν τους άνοιξε αλλά αυτοί έμειναν μπροστά στο κατώφλι της πόρτας, κοιμήθηκαν μάλιστα εκεί. Εφυγαν εν τέλει άπρακτοι. Τον περασμένο Μάρτιο, η τράπεζα ενημέρωσε τον Οκτά, πατέρα δύο παιδιών, ότι θέλει να συζητήσει μείωση του χρέους και διακανονισμό. Ο άνθρωπος πήγε στο κέντρο της πόλης για αυτή τη δουλειά, δεν γύρισε όμως ποτέ.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτας δήλωσε ότι ο θάνατος του Οκτά επήλθε «συνεπεία σκληρής ανάκρισης», πέντε άτομα μάλιστα που δεν ανήκαν στο προσωπικό της Citi αλλά ήταν παρόντα στην «ανάκριση» συνελήφθησαν για «κακοποίηση που οδήγησε σε θάνατο». Ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία-νεκροτομή έβγαλε δύο πορίσματα: το ένα έλεγε ότι ο Οκτά πέθανε από ασφυξία και «χτύπημα από αμβλύ αντικείμενο», το άλλο ότι είχε εγκεφαλική αιμορραγία.

Η εσωτερική έρευνα της τράπεζας δεν έδωσε ενδείξεις σωματικής βίας, ανακοινώθηκε από την ίδια τη Citibank, ενώ ο επικεφαλής της, Τιγκόρ Σιαχάαν, δήλωσε ότι η τράπεζα «δεν ενθαρρύνει όχι μόνο τη βία αλλά ούτε και τη σκληρή γλώσσα». Και πρόσθεσε ότι ο Οκτά «μπορεί να πέθανε από φυσικά αίτια». Ο ανεξάρτητος ιατροδικαστής που όρισε η οικογένεια έπειτα από νομική διαδικασία και εκταφή του νεκρού, έδειξε μώλωπες και άσκηση βίας. Η χήρα ζητά τώρα από τον τραπεζικό κολοσσό αποζημίωση 350 εκατ. δολαρίων

Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδονησίας, σε έκθεσή της, ανέφερε με έμφαση ότι η εκάστοτε τράπεζα φέρει ευθύνη για τις πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών που προσλαμβάνει. Απαγορεύτηκε στη Citi να εκδώσει νέες πιστωτικές κάρτες για δύο χρόνια αλλά και να κάνει εργολαβικά χρήση εισπρακτικών εταιρειών κατά το ίδιο διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ινδονησία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Ινδία
Πεθαίνοντας κατά της διαφθοράς
Λιβύη
Κόβουν το πετρέλαιο στην Τρίπολη
Κόστος ζωής
Πανάκριβή μου Αθήνα
Ινδονησία
Ινδονησία: πενηντάχρονος πλήρωσε με τη ζωή του την καθυστερημένη δόση του δανείου στη Citibank
Διαδίκτυο
Domain name: τα τρία Χ θα σημαίνουν πορνό
Ρωσία
Ο πατέρας Μπους είχε προειδοποιήσει τον Γκορμπατσόφ για το πραξικόπημα
Τουρκία
Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους εναντίον του Μπασάρ αλ Ασαντ
Με βομβαρδισμό Κούρδων στο Β. Ιράκ απάντησε η Τουρκία στην επίθεση του ΡΚΚ
ΗΠΑ
Κόλπος των Χοίρων: «παγιδευμένος» από τη CIA ένιωθε ο JFK