Έντυπη Έκδοση

Στον μυστικό κήπο του Θαλασσινού κοιμητηρίου με έλξη

Σεπτ. 1977 - Σεπτ. 2009, 32 χρόνια απο τον θάνατο της Ντίβας.  Στη φωτογραφία, η Μαρία Κάλλας από τις πρόβες της Εστιάδας (La Vestale). Μιλάνο, 1954
Πολύ καιρό περίμενα για να διαβάσω στις εφημερίδες κάτι ουσιαστικό σχετικά με τη νέα μετάφραση του Θαλασσινού κοιμητηρίου (Le Cimetiere Marin) του Πωλ Βαλερύ, αλλά τίποτε. Φαίνεται πως οι κριτικοί αυτής της χώρας αποφεύγουν να καταπιαστούν με ό,τι η ιστορία έχει επιλέξει να περισώσει από τη λήθη, και ασχολούνται με τη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή, που συχνά - πυκνά δεν αξίζει πολλά. Ομως ο καθένας μπορεί εύκολα να εννοήσει γιατί διαβάζοντας Πωλ Βαλερύ δεν χρειάζεται να θέσει στον εαυτό του το καίριο ερώτημα αν το χαρτί του βιβλίου είναι ανακυκλώσιμο ή μη.

Πλήρες θέμα...

 • Κριτική βιβλίου

  • Ποτέ πια...
   Τα περισσότερα διηγήματα της τρίτης συλλογής του Ηλία Παπαμόσχου είναι εμποτισμένα με ένα έκδηλο αίσθημα πένθους. Η έκδοση έρχεται ακριβώς πέντε χρόνια μετά την πρώτη συλλογή του, που έδειχνε, σύμφωνα και με τον τίτλο της, σαν προσκλητήριο νεκρών. «Καλό ταξίδι, κούκλα μου...», ήταν ο συγκινημένος αποχαιρετισμός του αφηγητή, στο ομότιτλο με το βιβλίο διήγημα, προς την αδελφή του.
  • Μακριά από το σώμα με λόγο οργής
   «Τι είμαι διατεθειμένη να δω; Τι είμαι διατεθειμένη να αισθανθώ;», ρωτάει τον εαυτό της η Κάρεν Κόνελι. Το ανά χείρας μυθιστόρημα είναι η απάντησή της. Είναι το βλέμμα που τόλμησε να στρέψει σε αόρατους ανθρώπους, ανθρώπους φυλακισμένους σε κλουβιά, φιμωμένους και κακοποιημένους και είναι συνάμα το βαθύ πένθος που αισθάνθηκε καθώς αφουγκραζόταν φωνές εκκωφαντικές, που ούρλιαζαν την καταδίκη της βίας και ακριβώς γι' αυτό δολοφονημένες, ενταφιασμένες σε ομαδικούς τάφους.
  • Ο «πρωτόγονος κομμουνισμός» δεν είναι απλώς ένας ρομαντικός μύθος
   Η χρονιά του 2000 βρήκε την πλειονότητα των πρώην τροφοσυλλεκτών μόνιμα ενθυλακωμένους στις διοικητικές δομές του ενός ή του άλλου κράτους. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη την τραγική ιστορία του εξαναγκαστικού επιπολιτισμού τους, φοβάται κανείς ότι η νέα χιλιετία μπορεί να δώσει τέλος σε ένα τεράστιο κεφάλαιο της ανθρώπινης ιστορίας.
  • Στα άδυτα μιας «ειδικής» λογοτεχνικής κριτικής
   Το 1959 δημοσιεύεται στο περιοδικό «Επιθεώρηση Τέχνης», στο τεύχος Φεβρουαρίου-Μαρτίου, το διήγημα του σοβιετικού συγγραφέα Ντανιήλ Γκράνιν «Η σιωπή». Το διήγημα δημοσιεύεται σε μετάφραση Μανόλη Φουρτούνη, ο οποίος το έχει αντλήσει από το περιοδικό «Contemporaneo».
  • Ερμαια και ήρωες
   Είναι το τέταρτο ποιητικό βιβλίο του ουσιαστικού αυτού δημιουργού. Προηγήθηκαν τα εξής: Ορθρου βαθέος (1988), Φυσική ιστορία (1991) και Κρυμμένη εικόνα (1999) - πάντα από τις εκδόσεις «στιγμή». Από την πρώτη του εμφάνιση στο πεδίο των απαιτητικών κειμενικών εφαρμογών έως σήμερα, ο στίχος του Γιώργου Γώτη επιμένει να αποτυπώνει τις διακυμάνσεις, τις ευρύτερες ανακατατάξεις και τις συναφείς ρήξεις, οι οποίες παρατηρούνται στην εξέλιξη των σχέσεων Εγώ - Εκείνο.
  • Πρίγκιπες με ιστορίες γραφής χαμογελώντας στην Ελλη που γίνεται αόρατη
   Η Μαρία Σκιαδαρέση, ιστορικός και συγγραφέας αρκετών καλών βιβλίων, με τη σειρά «Προσωπογραφίες», που κυκλοφορεί εδώ και λίγον καιρό, παρουσιάζει, με τρόπο μυθιστορηματικό, και για χάρη των μεγάλων παιδιών, προσωπικότητες των Ελλήνων που πάσχισαν, αναλώθηκαν, βασανίστηκαν ή και θυσιάστηκαν ακόμη, για να αποτινάξει τον τουρκικό ζυγό η Ελλάδα, και ξανά να κατακτήσει τη θέση της ανάμεσα στα ελεύθερα και προοδευμένα έθνη.
  • Πλήρους απασχόλησης τρόμος της θνητότητας
   Στο νέο, ενδιαφέρον μυθιστόρημά του, «Ο αφανισμός του Νίκου», ο Αύγουστος Κορτώ ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και στην παρωδία του δράματος, μια και ο ήρωάς του, ο Νίκος, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε πάσχον σώμα με ημερομηνία λήξης: δεν είναι απλώς φορέας, αλλά ασθενεί από AIDS.
  • ΟΙ «ΚΛΑΣΙΚΟΙ» της νέας χιλιετίας
   Εργα του 20ού αιώνα που θα αφήσουν εποχή Ο ανατρεπτικός και καινοτόμος Μπάλαρντ, που απεβίωσε μόλις λίγες βδομάδες πριν, συγγραφέας του Crash και του Atrocities Exhibition, χαρακτηρίστηκε συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει πως αυτό που επεδίωκε στα έργα του ήταν «να γράψει για το μέλλον των επόμενων πέντε λεπτών».
  • Οδός Κυλινδρικού Πύργου Δρομάκι Αγοράς του Μαλλιού
   Ο Μίλαν Κούντερα επισημαίνει στο Η τέχνη του μυθιστορήματος ότι, όντας φύσει διαλογικό, το μυθιστόρημα σε κάθε ολοκληρωτισμό και σε κάθε μονομέρεια αντιτάσσει την πολυσημία, την πολλαπλότητα, την πολυφωνία. Ο κύριος διάλογος που περαιώνεται στο ανά χείρας μυθιστόρημα της Νικόλ Μόουνς είναι ανάμεσα στην κινεζική και την αμερικανική κουλτούρα (όπως εξάλλου συνέβαινε και στο πρώτο της βιβλίο στα ελληνικά, Ο τελευταίος Κινέζος σεφ).
 • Συνέντευξη: Θάνος Ψυχογιός

  • Με μολύβι και χαρτί
   Ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης και ο Θάνος Ψυχογιός, νοερώς ναυαγοί σ' ένα νησί, συνομιλούν για την περιπέτεια του να είσαι εκδότης Βρεθήκαμε, νοερώς, με τη δύναμη της φαντασίας, ναυαγοί μεν, αλλά ξένοιαστοι κι ανέμελοι, σ' ένα νησί με τον Θάνο Ψυχογιό, των εκδόσεων Ψυχογιός, βεβαίως, και ανοιχτήκαμε σε μια συζήτηση για τα βιβλία, τον πλούτο τους, τη δύναμή τους, τους τρόπους να μας παρηγορούν, να μας μορφώνουν, να μας ωθούν σε γόνιμες σκέψεις.
 • Βιβλίο

  • Για ένα πράσινο μέλλον Greening the future
   Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου το διάστημα 11-27 Σεπτεμβρίου 2009 και οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αφιερώνεται φέτος στο κύριο θέμα της παγκόσμιας ατζέντας, της υπερθέρμανση του πλανήτη, και αποκτά μία, νέα, διεθνική, διαπολιτισμή διάσταση.
 • Λεξικά

  • Λεξικά για τη χειμαρρώδη ελληνική γλώσσα
   Ο πλούτος σε συνώνυμα και αντίθετα θεωρείται δείκτης καλής, μέτριας ή άριστης γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Πολλοί άνθρωποι επικοινωνούν ή γράφουν χρησιμοποιώντας λίγες εκατοντάδες λέξεων, μετρημένες ίσως στα δάχτυλα του ενός χεριού.
 • Από τις 4:00 στις 6:00

  • BARBRA STREISAND Απλά μοναδική...
   Κυκλοφορεί στο τέλος του μήνα το νέο άλμπουμ της Barbra Streisand με τίτλο Love Is The Answer. Είναι μία σχετικά απροσδόκητη συνεργασία της με την Diana Krall, η οποία τη συνοδεύει με το πιάνο της, έχοντας μαζί της και τους μουσικούς που αποτελούν το κουαρτέτο που χρησιμοποιεί στις ηχογραφήσεις της.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Το τραγούδι του αρχέγονου βάθους και της αρχέγονης χαράς
   Τα έργα που θεωρούνται κορυφές της τέχνης, θέλουμε συνήθως να τα βλέπουμε σαν εκφραστές γενικότερων πολιτισμικών ρευμάτων και τάσεων καθώς και σαν σηματωρούς ιστορικών περιόδων που βρίσκουν την αμιγέστερή τους εκπροσώπηση σ' αυτά μέσα από απίστευτο προσωπικό αγώνα χαρισματικών καλλιτεχνών.
  • Λάμπει η Βιβλιοθήκη της «Καίτης Λασκαρίδη» στον Πειραιά
   Το κοινωφελές πολιτιστικό ίδρυμα «Αικατερίνη Λασκαρίδη» συστάθηκε την άνοιξη του 2007, με προεδρικό διάταγμα και τις υπογραφές των υπουργείων Παιδείας, Πολιτισμού, Οικονομικών και Ναυτιλίας.