Έντυπη Έκδοση

Για ένα πράσινο μέλλον

Greening the future

Το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, που θα διεξαχθεί στους υπαίθριους χώρους του Ζαππείου το διάστημα 11-27 Σεπτεμβρίου 2009 και οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών, αφιερώνεται φέτος στο κύριο θέμα της παγκόσμιας ατζέντας, της υπερθέρμανση του πλανήτη, και αποκτά μία, νέα, διεθνική, διαπολιτισμή διάσταση.

Ετσι, λοιπόν, από μία κυρίως, έκθεση των νέων εκδόσεων για το αθηναϊκό κοινό, φιλοδοξεί τώρα να ευθυγραμμίσει το αφιέρωμά του με τις παγκόσμιες ανησυχίες και το περιεχόμενό του με τον εκάστοτε αφιερωματικό τίτλο. Αφορμή, η καταλυτική δύναμη του βιβλίου και ιδιαίτερα της λογοτεχνίας.

Πρώτο και κύριο θέμα στην ατζέντα της παγκόσμιας κοινότητας είναι το θέμα των κλιματικών αλλαγών, και η επικείμενη σύσκεψη των κρατών στην Κοπεγχάγη. Το θέμα δεν απασχολεί μόνο τον πολιτικό κόσμο. Καλλιτέχνες και λογοτέχνες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται. Ο «Δρόμος» του Cormac McCarthy έχει γίνει θέμα συζήτησης σε συνέδρια και θα μεταφερθεί σύντομα στη μεγάλη οθόνη, το επόμενο μυθιστόρημα του Jan McEwan θα ασχολείται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ενώ οι καλλιτέχνες επιστρατεύουν την τέχνη τους για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Γιατί, όμως, των πολιτών και όχι των πολιτικών; Γιατί στις σύγχρονες κοινωνίες της κινητής επικοινωνίας και του Internet η δημοκρατία, αλλά και η ισχύς του πολίτη έχουν αλλάξει χαρακτήρα. Είναι πολύ μεγαλύτερες και πολύ ισχυρότερες. Οι έλληνες συγγραφείς και καλλιτέχνες καλούνται να λάβουν μέρος στον διάλογο για τον ρόλο της λογοτεχνίας. Καλούνται να διαβάσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους. Το πρόγραμμα του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου θα συμπεριλαμβάνει μετα-αποκαλυπτική ξένη και ελληνική λογοτεχνία, αλλά και λογοτεχνία που υπογραμμίζει την ωραιότητα, και όλα τα θαύματα της ζωής. Της ζωής που θέλουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου θα συνεργαστεί με το Μορφωτικό Τμήμα της πρεσβείας της Δανίας στην Αθήνα αλλά και με τις πρεσβείες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εδρεύουν στην Αθήνα, για μία πιο συντονισμένη και δυναμική παρουσία στο εν λόγω αφιέρωμα.

Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συμμετέχουν το υπουργείο Πολιτισμού με τη Διεύθυνσή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην Αθήνα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, το υπουργείο Εθνικής Παιδείας, το ΕΚΕΒΙ, η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων, η Ελληνοαμερικανική Ενωση, οικολογικές οργανώσεις κ.ά.

Laurie David- Cambria Gordon

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

Ενας πολύτιμος πρακτικός οδηγός για να σώσουμε τον πλανήτη μας

μτφρ.: Αγγελική Χαρίσκου

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 128, 14,50 ευρώ

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου μάς «αγκαλιάζει» όλους. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει. Οι συγγραφείς έχουν να επιδείξουν περιβαλλοντική-ακτιβιστική δράση και το βιβλίο είναι ένα μέρος αυτής. Με απλά λόγια και χωρίς πολλές λεπτομέρειες, εξηγείται το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προτείνονται τρόποι αντιμετώπισής του, αφού ακόμη υπάρχει χρόνος.

Kay Barnham

Σώσε το νερό

Σειρά: Περιβαλλοντική δράση

μτφρ.: Ντίνα Σιδέρη

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 40, 9,90 έκ. ευρώ

Η σειρά περιβαλλοντική δράση φέρνει στο ανήλικο κοινό δύο σημαντικά θέματα: νερό και ανακύκλωση. Το πρώτο είναι πηγή ζωής και το δεύτερο επιβάλλεται στις μέρες μας. Δύο μαθήματα που επιβάλλεται να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι.

Τζορτζ Μόνμπιοτ

ΗΕΑΤ

Πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου

μτφρ.: Αγλαΐα Μηλιώνη

εκδόσεις Ψυχογιός, σ. 360, 16,60 ευρώ

Ο χώρος και ο χρόνος αλλάζουν. Το κλίμα της Γης, επίσης. Ομως, δεν ήταν πάντα έτσι. Τουλάχιστον όσον αφορά το κλίμα. Τις τελευταίες δεκαετίες διαπιστώνουμε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά από το αθάνατο πέπλο που μας περιβάλλει. Κρύο και ζέστη υπήρχαν πάντα. Δεν εναλλάσσονταν όμως τόσο γρήγορα. Τώρα πια είμαστε κλεισμένοι στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και όχι στον αθώο, καθαρό ουρανό. Η Φύση σε σύγχυση και ο άνθρωπος εν πλήρει αδιαφορία.

Ο Τζορτζ Μόνμπιοτ είναι μάλλον αισιόδοξος και σίγουρα εκνευρισμένος. Δείχνει όμως και αποφασισμένος. Δεν καταγράφει απλώς το παγκόσμιο πρόβλημα. Προτείνει λύσεις ύστερα από εξαντλητική σκέψη. Δεν είναι σίγουρος ότι θα αποδώσουν, αλλά προσπαθεί με τον αμέσως επόμενο αποτελεσματικό τρόπο. Γράφοντας αυτό το βιβλίο διαμαρτύρεται για την ακίνδυνη πολιτική των κυβερνήσεων και την παθητικότητα των συνανθρώπων του. Ο πιο ουσιαστικός τρόπος είναι να κουνηθούμε, όπως αναφέρει, και δεν έχει άδικο. Σελίδες γεμάτες ενέργεια και γνώση. Ο τίτλος «ΗΕΑΤ» σημαίνει ζέστη, και αυτό θέλει ο Μόνμπιοτ. Να ζεσταθούν η καρδιά μας, το μυαλό μας, η σκέψη μας.

Φτιάξ' το! Μην το πετάς, δημιούργησε!

Σειρά: Με φροντίδα για το περιβάλλον

σχεδιασμός: Jane Bull

κείμενα: Penelope Arlon

μτφρ.: Ελένη Γκαγκάτσιου

εκδόσεις Πατάκη, σ. 62, 14 ευρώ

Κάποτε υπήρχε ένα διαφημιστικό σλόγκαν που έλεγε: «Σκέψου, πριν αγοράσεις». Παραφράζοντάς το, θα μπορούσαμε να πούμε γι' αυτό το βιβλίο: «Σκέψου, πριν το πετάξεις», το πλαστικό, το μέταλλο, το ύφασμα, το χαρτί. Κράτησέ τα. Οι δημιουργοί τού «Φτιάξ' το» (Jane Bull, Penelope Arlon) σου προσφέρουν ιδέες για να αξιοποιήσεις τα «άχρηστα» υλικά. Μην τα πετάς, δημιούργησε.

Stephane Frattini-Stephanie Ledu

Πρωταθλητές κόσμου στην οικολογία

εικονογράφηση: Par Dab's

εκδόσεις Αγκυρα, σ. 95, 12,50 ευρώ

Ο Σούπερ-Ρατόν παίρνει τα παιδιά από το χέρι και παίζει μαζί τους. Το παιχνίδι όμως έχει διδακτικό χαρακτήρα. Στόχος είναι τα παιδιά άνω των 8 ετών να αγαπήσουν το περιβάλλον. Μέσα από τα χρώματα και το παιχνιδιάρικο ύφος γραφής κάτι τέτοιο καθίσταται εφικτό.

Συγγραφείς της γυναικείας  λογοτεχνικής συντροφιάς

Ο πράσινος κουμπαράς

πρόλογος: Αγγελική Βαρελλά

εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

εκδόσεις Ψυχογιός σ. 120, 6 ευρώ

Ο κόσμος ανήκει στα παιδιά και στους απογόνους τους. Κάθε γενιά «νοικιάζει» απ' αυτά τη γη. Επειδή όμως δεν την παραδίδει στην αρχική της μορφή, είναι αναγκαίο να μάθουν οι μικροί και αθώοι κάτοικοι του πλανήτη μας πώς να αγαπούν το περιβάλλον.

Η παιδική λογοτεχνία δεν μπορεί να κοιτά από απόσταση την καθημερινότητα και οι ιστορίες που παρατίθενται έρχονται να ενισχύσουν το οικολογικό αίσθημα των τρυφερών ηλικιών. Τα κείμενα φέρουν γυναικεία υπογραφή, και ίσως είναι καλύτερα έτσι, καθώς το «αδύναμο» φύλλο έχει μεγαλύτερη ευαισθησία σ' αυτό το θέμα και τίποτα δεν μένει απ' έξω: μόλυνση, κακοποίηση ζώων, πυρκαγιές κι άλλα δεινά που δημιουργεί ο άνθρωπος.

Sheldon Rampton- John Stauber

Η μεγάλη απάτη

Η επιστήμη στην υπηρεσία των εταιρειών

μτφρ.: Κασσιανή Μπουλούκου

εκδόσεις Οξύ σ. 560, 25 ευρώ

Αυτό που υποπτευόμαστε, αλλά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά, παρουσιάζεται σ' αυτό το βιβλίο. Το συγγραφικό δίδυμο μας δίνει επιχειρήματα για να τεκμηριώσουμε την αμφιβολία και τη δυσπιστία μας απέναντι στις εταιρείες και τα ΜΜΕ. Αποκαλύπτουν τους μηχανισμούς χειραγώγησης και ελέγχου του καταναλωτικού κοινού. Η δημιουργία «ειδικών» και η τοποθέτηση τους στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τις εφημερίδες και τα περιοδικά είναι μία από τις κύριες στρατηγικές της βιομηχανίας των δημόσιων σχέσεων. Η επιστήμη και οι δημοσιογράφοι στην υπηρεσία των πολυεθνικών. Οι τελευταίοι είναι ακούσιοι υπηρέτες, μια και δεν έχουν χρόνο για εξονυχιστικές έρευνες. Τίποτα δεν είναι όπως παρουσιάζεται και θα πρέπει να έχουμε την περιέργεια και την υπομονή να τραβήξουμε τη στιλβωμένη κουρτίνα που μας επιβάλλουν.

Emmanuelle Paroissien

Απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για την Οικολογία

μτφρ.: Μαίρη Γραμμένου

εικονογράφηση: Jacques Dayan,Yves Lequesne

εκδόσεις Μοντέρνοι Καιροί, σ. 168, 19,50 ευρώ

Οι απλές ερωτήσεις θέλουν και απλές απαντήσεις. Το συγκεκριμένο βιβλίο ανταποκρίνεται θαυμάσια στις οικολογικές απορίες μικρών και μεγάλων. Ενα παιχνίδι γνώσεων.

Κωνσταντίνα Τσαμπούκου-Σκαναβή

Περιβάλλον και κοινωνία

Μια σχέση σε αδιάκοπη εξέλιξη

εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, σ. 248, 20 ευρώ

Εύστοχος τίτλος και καλό να τον έχουμε στο μυαλό μας. Περιβάλλον και κοινωνία είναι δεμένα, κι ας νομίζουμε ότι είμαστε μόνοι μας. Η συγγραφέας παρέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τον μόνιμο σύντροφο της ζωής μας.

Αλέξανδρος Γεωργόπουλος

Γη, ένας μικρός και εύθραυστος πλανήτης

εκδόσεις Gutenberg, σ. 599, 28 ευρώ

Ο Αλέξανδρος Γεωργόπουλος δημιούργησε ένα «εργαλείο» που θα βοηθήσει όσους θέλουν να έχουν μια συνολική άποψη για τα περιβαλλοντικά προβλήματα: τα φυσικά οικοσυστήματα, ο πληθυσμός του πλανήτη, η διαχείριση φυσικών πόρων και οι μορφές ρύπανσης. Ειδικά κεφάλαια για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την τρύπα του όζοντος και την όξινη βροχή.

Περιβάλλον και ανάπτυξη της υπαίθρου

Οικονομικές, γεωγραφικές και περιβαλλοντικές πτυχές

Επιμ.: Η. Μπεριάτος, Δ. Ψαλτόπουλος

εκδόσεις Θεμέλιο, σ. 252, 17,50 ευρώ

Η έκδοση αυτή φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση σημαντικών πτυχών του ζητήματος της αλληλεξάρτησης του περιβάλλοντος και ανάπτυξης του αγροτικού χώρου. Δεν στοχεύει μόνο στην επιστημονική διερεύνηση αλλά, κυρίως, στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση μιας συνεκτικής πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη της υπαίθρου.

Δημήτρης Παπαϊωάννου

Η τέχνης της οικολογίας και άλλα κείμενα οικολογικής προπαίδειας

εκδόσεις Τυπωθήτω, σ. 295, 18,09 ευρώ

Η ευαισθησία ενώνει την οικολογία με τη λογοτεχνία. Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου παρουσιάζει μια αξιόλογη προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το τοπίο που μας περιβάλλει. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη, και είναι συλλογή ιστοριών που στηλιτεύουν, μαθαίνουν, θυμίζουν, απαιτούν να ξυπνήσουμε, εμείς οι τύραννοι.

Περιβαλλοντική ηθική

εκδόσεις Gutenberg, σ. 514, 28,03 ευρώ

Η «Περιβαλλοντική ηθική» είναι ο τίτλος, αλλά και κάτι καινούργιο στην ανθρώπινη θέαση. Ο συγγραφέας μάς προτρέπει να την αποκτήσουμε. Πρέπει να διαμαρτυρηθούμε και να σεβαστούμε τη Φύση. Ολοι, ειδήμονες και μη.

Ν. Κ. Χλέπας-Ε. Μέρτζιου

Οδηγός του πολίτη για την προστασία του περιβάλλοντος

εκδόσεις Παπαζήση, σ. 302, 14,11 ευρώ

Η διάθεση μετράει πάνω απ' όλα για την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνη της όμως δεν μπορεί να είναι όσο αποτελεσματική θα έπρεπε. Εγχειρίδια όπως αυτό έρχονται να ενισχύσουν την ακτιβιστική δράση.

**Στο κέντρο της Αθήνας, στην καρδιά της πρωτεύουσας, υπάρχει το «Σπίτι της Χαράς», χώρος αυστηρά για παιδικά βλέμματα. Εμπνευστές και δημιουργοί αυτού του χαρούμενου σπιτιού, οι εκδόσεις Αερόστατο. Εκεί δεν υπάρχουν ηλεκτρονικές παιχνιδομηχανές και πολύχρωμες κούκλες. Υπάρχει γνώση και ευτυχία γι' αυτά που θα ανακαλύψουν και θα πουν στη μαμά και τον μπαμπά.

Το παιδικό βιβλιοπωλείο (Τοσίτσα 1Α) φυλάει στα ράφια του μεγάλη ποικιλία τίτλων απ' όλους τους εκδοτικούς οίκους. Τα βιβλία «Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;» και «Οποιος τον φόβο ξεπερνά πράγματα κάνει θαυμαστά!» είναι δύο μόνο από τα πολλά. Επιπλέον, διατίθενται ξύλινα, οικολογικά παιχνίδια από την Plan Toys. Πρωταρχικός σκοπός, η επαφή με το βιβλίο. Οι εικόνες θα τα μαγνητίσουν. Οταν θα βάλουν τα γράμματα σε σειρά, θα αρχίσει και η μάθηση. Ευχάριστη, όμως, χωρίς κανόνες και πρέπει. Η πορεία που έχει χαραχτεί αφορά κυρίως το περιβάλλον, μια και επιθυμία είναι να βοηθήσουν στην απόκτηση οικολογικής συνείδησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Στον μυστικό κήπο του Θαλασσινού κοιμητηρίου με έλξη
Ποτέ πια...
Μακριά από το σώμα με λόγο οργής
Ο «πρωτόγονος κομμουνισμός» δεν είναι απλώς ένας ρομαντικός μύθος
Στα άδυτα μιας «ειδικής» λογοτεχνικής κριτικής
Ερμαια και ήρωες
Πρίγκιπες με ιστορίες γραφής χαμογελώντας στην Ελλη που γίνεται αόρατη
Πλήρους απασχόλησης τρόμος της θνητότητας
ΟΙ «ΚΛΑΣΙΚΟΙ» της νέας χιλιετίας
Οδός Κυλινδρικού Πύργου Δρομάκι Αγοράς του Μαλλιού
Συνέντευξη: Θάνος Ψυχογιός
Με μολύβι και χαρτί
Βιβλίο
Greening the future
Λεξικά
Λεξικά για τη χειμαρρώδη ελληνική γλώσσα
Από τις 4:00 στις 6:00
Απλά μοναδική...
Άλλες ειδήσεις
Το τραγούδι του αρχέγονου βάθους και της αρχέγονης χαράς
Λάμπει η Βιβλιοθήκη της «Καίτης Λασκαρίδη» στον Πειραιά