Έντυπη Έκδοση

Βιβλία από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων

Randolph S.Churchill, Winston S. Churchill

Ο Πόλεμος των Εξι Ημερών

μτφρ.: Γιάννης Καστανάρας

εκδόσεις Γκοβόστη, σ. 255, 13,40 ευρώ

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Για τον απόντα τη στιγμή της εξέλιξης της, είναι καλύτερο να τη διαβάσει απ' αυτούς που ήταν παρόντες στη διαμόρφωσή της. Οι Randolph και Winston Churchill -γιος και εγγονός του Sir Winston Churchill- δίνουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του Πολέμου των έξι ημερών (5-10 Ιουνίου 1967).

Το βιβλίο παραδίδει μαθήματα Ιστορίας, όμως δεν θα ήταν άξιο αναφοράς αν δεν υπήρχαν οι δυο τους. Πριν από τον πόλεμο ο Winston παρέμεινε στο Ισραήλ επί τρεις εβδομάδες, αρθρογραφώντας για τη «News of the World», ενώ κάλυψε τα γεγονότα της σύγκρουσης. Οταν οι κάννες σίγησαν (προσωρινά όπως αποδείχτηκε), πέρασε άλλες τρεις εβδομάδες ερευνώντας τα πεδία των μαχών, μιλώντας με άνδρες των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, ενώ συνάντησε τους περισσότερους πολιτικούς ηγέτες. Ο Randolph παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τον πόλεμο και ήταν υπεύθυνος για την εξιστόρηση των γεγονότων σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Οι συγγραφείς δεν αφήνουν καμία απορία για το πώς προετοιμάστηκε το έδαφος. Με σαφήνεια και προσεκτική έρευνα παραθέτουν το παρελθόν, ενώ δεν κάνουν παραχωρήσεις όσον αφορά την εικόνα των μεγάλων δυνάμεων. Καθεμιά νοιαζόταν για τα συμφέροντα της στη Μέση Ανατολή και μόνο. Γι' αυτό και τα Ηνωμένα Εθνη είχαν (και έχουν) διακοσμητικό ρόλο. Ο πόλεμος είναι ανθρώπινο δημιούργημα και κοντά στην ανθρώπινη φύση. Δεν έχει σημασία η διάρκεια, ούτε ποιοι εμπλέκονται. Το σίγουρο είναι ότι τα όπλα «σβήνουν» αυτά που έχουν γραφτεί. Αλλάζουν την εικόνα. Η πολεμική αντιπαράθεση του Ισραήλ με τους άραβες γείτονές του (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία) μπορεί να κράτησε λίγο, εντούτοις δημιούργησε νέα δεδομένα: την εδραίωση της κυριαρχίας των Εβραίων, την κατοχή αραβικών εδαφών και την εξανέμιση κάθε ελπίδας για ειρήνη στην περιοχή. Ο ΟΗΕ παραμένει αναποτελεσματικός και τα μεγάλα αφεντικά, το ίδιο μικροπρεπή και ιδιοτελή. Εντέλει, παρουσιάζεται μια σοβαρή καταγραφή, ανάλυση και αποτίμηση για ένα γεγονός που κράτησε έξι ημέρες, αλλά οι παράπλευρες απώλειές του διαρκούν μέχρι σήμερα.

Πολύδωρος Σωπασής

Ο νόμος των παρανόμων

εκδόσεις Πύλη, σ. 198, 10 ευρώ

Οι αληθινές ανθρώπινες ιστορίες έχουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν τις αφηγείται αυτός που τις έζησε. Οταν ο θύτης γίνεται θύμα και το αντίστροφο, υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μόνον ένα στόμα μπορεί τις διηγηθεί. Ο Σωπασής παρουσιάζει ένα κομμάτι της δικής του πορείας. Καθόλου ευχάριστο, αλλά σίγουρα αυθεντικό και σκληρό. Το βέβαιο είναι πως δεν λέει μια πρωτότυπη ιστορία, όμως τα μικρά γεγονότα που τη συνθέτουν δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Γαλανό, ελληνικό.

Ο Σωπασής είναι από την Κρήτη. Η καταγωγή του τον υποχρεώνει να δικαιολογήσει το DNA του, που «απαιτεί» απ' αυτόν θάρρος, τόλμη, λεβεντιά και εντιμότητα στο σάπιο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Βία και κτηνωδία κυριαρχούν στις φυλακές. Το έξτρα στοιχείο που δίνει ο μάρτυρας Σωπασής είναι η ανθρωπιά. Την αναζητεί και με την επιμονή του γίνεται ξεκάθαρο το αίτιο που «γεννά» αυτή την κόλαση. Η απανθρωπιά γιγαντώνει το «τέρας» του ...σωφρονισμού. Εμμεσα μας τονίζει, με τον δικό του τρόπο, πως αν υπήρχε λίγη ευαισθησία, η ένδεια, η ελλιπής μόρφωση και το τρύπιο κοινωνικό περιβάλλον θα έχαναν τη δύναμή τους να υποτάξουν την εύθραυστη ανθρώπινη ψυχή. Ο συγγραφέας «χτίζει» μια μικρή βιογραφία χωρίς έλεος.

Ruth Kluger

Αρνηση μαρτυρίας

Βιέννη, Αουσβιτς, Νέα Υόρκη

μτφρ.: Σοφία Γεωργοπούλου

εκδόσεις Θεμέλιο, σ. 318, 16 ευρώ

Η Ruth Kluger είναι μία από τους πολλούς που έζησαν τη φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν είναι όμως και από τους πολλούς που έχουν γράψει για το Ολοκαύτωμα. Η περίπτωσή της είναι ξεχωριστή, μια και η συσσώρευση έντονων, δραματικών εμπειριών δεν την παρέσυρε σε ανέξοδες κραυγές και παραληρηματικούς συναισθηματισμούς. Εξάλλου, τα εγκλήματα των ναζί είναι λίγο-πολύ γνωστά. Αλλο ένα ιστορικό, καταγγελτικό βιβλίο δεν θα είχε κάτι περισσότερο να προσφέρει.

Η συγγραφέας σε ηλικία 12 ετών μεταφέρθηκε μαζί με τη μητέρα της σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Το 1945 κατάφερε να αποδράσει. Ενα σοβαρό ατύχημα στο Γκέτιγκεν της Γερμανίας, το 1988, ζωντάνεψε τις αναμνήσεις και οδήγησε σε μια αποσπασματική αυτοβιογραφία. Οσο πιο ψύχραιμη και νηφάλια γίνεται.

Το προσωπικό βίωμα, όσο στενόχωρο κι αν είναι, δεν αλλοιώνει την καθαρή εικόνα της Kluger. Ενα κολάζ καταστάσεων, στιγμών και αναμνήσεων με μαύρο φόντο. Αυτό δεν μπορεί να το αποφύγει και δεν θέλει. Επιλέγει όμως να το χρωματίσει.

Η αφήγηση της δεν είναι θλιμμένη. Είναι μελαγχολική και τη βοηθά να εκπληρώσει διπλή αποστολή. Δεν την κυριεύει ο πόνος και διατηρεί το θάρρος της απέναντι σε κάτι τρομερό και καθηλωτικό. Προσπαθεί και καταφέρνει να ανασύρει κομμάτια ζωής που «μεταφέρονται» στον τίτλο. Η «Αρνηση μαρτυρίας» είναι το όχι στη φενάκη του οδυρμού, του κλαυθμού και του μοιρολογιού. Με το συγκεκριμένο θέμα ο αναγνώστης θα περίμενε δικαιολογημένα κάτι θρηνητικό και έντονα λυρικό. Αντιθέτως, έχει την ευκαιρία να διαβάσει κάτι ψύχραιμο, που διατηρεί τη μνήμη. Δεν τη θάβει και μιλά με ειλικρίνεια για μια σκοτεινή εποχή. Στη σελίδα 83 εξηγεί το γιατί: «Σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που με ρωτούν: Μα, αφού ήσασταν πάρα πολύ μικρή για να θυμάστε αυτή την τρομερή εποχή. Τότε εγώ σκέφτομαι, ετούτοι θέλουν να μου πάρουν τη ζωή μου, διότι η ζωή είναι ο χρόνος που πέρασε -το μόνο που έχουμε ζητούν να μου το πάρουν-, εφόσον μου αμφισβητούν το δικαίωμα να θυμάμαι».

Μαρίζα Ντεκάστρο

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης

Τα μνημεία και τα έργα των ανθρώπων. Οδηγός για παιδιά και νέους

εκδόσεις Μεταίχμιο, σ. 72, 13 ευρώ

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι η καλύτερη αφορμή για επαναδιεκδίκηση, για μάθηση, για προστασία, για θαυμασμό. Είναι ευκαιρία να ξανανιώσουν οι επιθυμίες, να αναγεννηθούν οι πόθοι και να μη γεράσει η μνήμη. Να έλθουν και πάλι στο προσκήνιο η κληρονομιά και η μεγαλοπρέπειά μας. Το παγκόσμιο μνημείο, κι όσα το συνοδεύουν, εισβάλλει (ξανά) στο μυαλό και στην ανθρώπινη περιέργεια.

Το έργο της Μαρίζας Ντεκάστρο είναι έγκαιρο και έγκυρο. Η αξία του όμως δεν είναι μόνον αυτή. Η συγγραφέας καταφέρνει να ξεπεράσει τη μονοτονία των επιμορφωτικών οδηγών. Συνήθως, τέτοιες προσπάθειες δεν θέλουν να ξεπεράσουν την αρχική τους αποστολή, που είναι η παροχή πληροφοριών για όσα πρόκειται να δει ο επισκέπτης στο μουσείο. Αυτός ο οδηγός όμως δεν είναι μονότονος. Εξάλλου, το εκτόπισμα των εκθεμάτων είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει κάτι λιγότερο από μεγάλη και ξεχωριστή προσπάθεια. Το βιβλίο δεν «πνίγεται» από λεπτομέρειες. Σίγουρα δεν θα ήταν άχρηστες, αλλά θα κούραζαν. Παράλληλα, καθετί που παρουσιάζεται γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο. Η παρουσίαση είναι όσο το δυνατόν διαφορετική και προσπαθεί να βάλει κάτι παραπάνω από μια ξενάγηση. Η Ντεκάστρο επιλέγει τα πιο ενδιαφέροντα εντός και εκτός μουσείου. Προσπαθεί και επιτυγχάνει να ξεπεράσει τη στείρα γνώση. Εντοπίζει (όσο μπορεί) τα λιγότερο γνωστά εκθέματα. Δεν είναι πολλοί που ξέρουν την ιστορία της «σιωπηλής Αθηνάς» ή για το πώς έγινε σύμβολο της πόλης η κουκουβάγια. Επιπλέον, δίνει απαντήσεις σε μερικά βασανιστικά ερωτήματα: «Από το λατομείο στο εργοτάξιο» (Πώς δούλευαν;), «Εργάτες και μισθοί» (Ποιοι δούλευαν και ποια η αμοιβή τους). Φυσικά και γίνεται αναφορά στην κλοπή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το λόρδο Ελγιν, όπως και στο πώς δημιουργήθηκε το Νέο Μουσείο. Ενας ιδανικός, ελκυστικός, οδηγός, με έξυπνο τρόπο γραφής, για παιδιά και μεγάλους. Ενα ταξίδι σε μια λαμπρή εποχή, σε μια σπουδαία στιγμή της ανθρωπότητας.

Petra Thorbrietz

Συγκέντρωση

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν το παιδί τους. Με τεστ και ασκήσεις

μετάφραση: Ευαγγελία Γεωργούλα

εκδόσεις Αερόστατο, σ. 144, 12 ευρώ

Η πιο πολύπλοκη μηχανή δεν είναι αυτή που έχει φτιάξει ο άνθρωπος, αλλά ο εαυτός του. Δεν είναι υπερβολή και καθόλου περίεργο. Το ανθρώπινο σώμα και κυρίως ο ανθρώπινος εγκέφαλος κρατούν ερωτήματα που ακόμη δεν έχουν απαντηθεί. Ο ενήλικος έχει διανύσει τη δύσκολη διαδρομή και λύνει ορισμένα αινίγματα. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά; Πώς μπορεί να ερμηνευτεί η συμπεριφορά τους, όταν ακόμη κάνουν τα πρώτα τους βήματα; Η Petra Thorbrietz προσφέρει ένα βιβλίο που σίγουρα αφορά τους μικρούς οδοιπόρους και τους γονείς τους. Η βοήθεια που παρέχεται, «αγκαλιάζει» και τα δύο μέρη και μπορούμε να το εξηγήσουμε.

Το θέμα που εξετάζει, σχετίζεται με τη συγκέντρωση και γιατί χάνεται στον εύπλαστο κόσμο των παιδιών. Γιατί είναι σημαντική και πώς μπορεί να κατακτηθεί, να διδαχθεί. Οι απαντήσεις όμως έχουν αντίκτυπο και σ' αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να σταθούν αρωγοί. Τα τεστ και οι ασκήσεις που περιέχονται, θα λειτουργήσουν ωφελιμιστικά και για τους γονείς. Τα παιδιά θα μάθουν το «πώς» κι αυτοί τον τρόπο. Αναμφίβολα, δίκαιη κατανομή, και ο υπότιτλος θα μπορούσε να τροποποιηθεί: «Πώς μπορούν να βοηθηθούν οι γονείς και να βοηθήσουν το παιδί τους».

Η λύση του προβλήματος φαίνεται να βρίσκεται στον εγκέφαλο. Εκεί υπάρχουν οι απαντήσεις. Εκεί είναι αφετηρία και οι μεγάλοι θα πρέπει να μάθουν να ενεργοποιούν εκείνα τα μέρη που απελευθερώνουν αγάπη και ενδιαφέρον. Μόνον έτσι θα μπορέσουν να κάνουν υπομονή, να ενθαρρύνουν και να επαινέσουν. Αυτά είναι τα στοιχεία που θα βάλουν στο σωστό μονοπάτι κάθε αγόρι και κορίτσι. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για έλλειψη συγκέντρωσης. Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, σε έναν κόσμο γεμάτο αποπροσανατολιστικούς παράγοντες (ΜΜΕ, φυσικό περιβάλλον, παιχνίδι). Εντούτοις, ακόμη κι αυτούς είμαστε ικανοί να τιθασεύσουμε και να εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Σ' αυτό το βιβλίο-σύμβουλο, καθετί που έχει να κάνει με την αδυναμία προσοχής αναλύεται. Πάνω απ' όλα, χρειάζεται εμπιστοσύνη στις προσπάθειες των παιδιών, αφού έτσι θα μάθουν να πιστεύουν στον εαυτό τους και θα βρουν τον χαμένο δρόμο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Στη στήλη
Από τους πάγκους των βιβλιοπωλείων
Άλλα θέματα στην κατηγορία Βιβλίο της έντυπης έκδοσης
Κριτική βιβλίου
Στον μυστικό κήπο του Θαλασσινού κοιμητηρίου με έλξη
Ποτέ πια...
Μακριά από το σώμα με λόγο οργής
Ο «πρωτόγονος κομμουνισμός» δεν είναι απλώς ένας ρομαντικός μύθος
Στα άδυτα μιας «ειδικής» λογοτεχνικής κριτικής
Ερμαια και ήρωες
Πρίγκιπες με ιστορίες γραφής χαμογελώντας στην Ελλη που γίνεται αόρατη
Πλήρους απασχόλησης τρόμος της θνητότητας
ΟΙ «ΚΛΑΣΙΚΟΙ» της νέας χιλιετίας
Οδός Κυλινδρικού Πύργου Δρομάκι Αγοράς του Μαλλιού
Συνέντευξη: Θάνος Ψυχογιός
Με μολύβι και χαρτί
Βιβλίο
Greening the future
Λεξικά
Λεξικά για τη χειμαρρώδη ελληνική γλώσσα
Από τις 4:00 στις 6:00
Απλά μοναδική...
Άλλες ειδήσεις
Το τραγούδι του αρχέγονου βάθους και της αρχέγονης χαράς
Λάμπει η Βιβλιοθήκη της «Καίτης Λασκαρίδη» στον Πειραιά