Έντυπη Έκδοση

Ο εγκέφαλός μας δεν βγαίνει ποτέ στη σύνταξη

Η συστηματική άσκηση του νου μπορεί να αναβάλει αλλά δεν αποτρέπει οριστικά την άνοια

Από πλήθος ιατρικών δημογραφικών μελετών προκύπτει ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει μια σημαντική αύξηση των λεγόμενων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, των ασθενειών δηλαδή που οφείλονται στον σταδιακό εκφυλισμό και εν τέλει στον μαζικό «θάνατο» των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να πλήττονται βασικές νοητικές λειτουργίες του ατόμου, όπως η μνήμη, η ικανότητα λεκτικής έκφρασης, η έκφραση συναισθημάτων, αλλά και η κινητικότητα.

Πλήρες θέμα...

 • «Το Μεγαλειώδες Σχέδιο» του Στίβεν Χόκινγκ

  • Η δημιουργία του Σύμπαντος χωρίς Δημιουργό
   Είναι απαραίτητη η προσφυγή σ' έναν Θεό για να εξηγήσουμε τη γένεση του Σύμπαντος; Μεγάλο θόρυβο και αναστάτωση έχει προκαλέσει διεθνώς η δημοσίευση του τελευταίου βιβλίου του Στίβεν Χόκινγκ με τίτλο «Το Μεγαλειώδες Σχέδιο» (The Grand Design), που σύντομα θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά. Κάποιοι επιστημονικοί και θρησκευτικοί κύκλοι φαίνεται να έχουν ενοχληθεί έντονα από τις ιδέες που εκθέτει σε αυτό ο διασημότερος αστροφυσικός αλλά και ο πιο ακριβοπληρωμένος εκλαϊκευτής της επιστήμης.
 • Άλλες ειδήσεις

  • Πώς επηρεάζουν τα ουράνια σώματα το κλίμα της Γης
   *ΕΚΔΗΛΩΣΗ Ο Γάλλος αστροφυσικός, μαθητής του Στίβεν Χόκινγκ και συγγραφέας Κριστόφ Γκαλφάρ, θα βρεθεί την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο) για να συμμετάσχει σε εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Ιδρυμα Ευγενίδου και οι εκδόσεις Καλέντη.