Έντυπη Έκδοση

Αφαίρεση ινομυωμάτων

Η ινομυωματεκτομή είναι η χειρουργική διαδικασία που γίνεται για την αφαίρεση ινομυωμάτων, τα οποία είναι οι πιο συνήθεις όγκοι στις γυναίκες, με επικράτηση 20-50%. Αυτοί οι καλοήθεις ινώδεις όγκοι ή λειομυώματα φαίνεται να μεγαλώνουν όσο εκτίθενται στην οιστρογόνο ορμόνη.

Τα συμπτώματα μπορεί να κυμαίνονται από βαριά ή δυσλειτουργική μητριακή αιμορραγία, σφοδρό πόνο, ανεξήγητη αναιμία ή πρόβλημα πίεσης από τα αναπτυσσόμενα λειομυώματα. Η στειρότητα και οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν συνδεθεί με τα λειομυώματα, τα οποία παραμορφώνουν τη μήτρα.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν τη θεραπεία προγεστερόνης, αντισυλληπτική θεραπεία (από το στόμα) και/ή φαρμακευτική θεραπεία για να μειωθεί το μέγεθος του λειομυώματος ή των πολλαπλών λειομυωμάτων. Η διάρκεια της θεραπείας με φάρμακα διαφέρει, παρ' όλα αυτά είναι γνωστό ότι η παύση της συνήθως καταλήγει στην επανεμφάνιση του λειομυώματος.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική ή πιο δραστική. Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να αφαιρέσουν τη μήτρα, η μυωμεκτομή είναι μια σωστή επιλογή για τη συνέχιση της γονιμότητας. Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν άλλα παιδιά, ίσως θα θέλουν να εξετάσουν την περίπτωση αφαίρεσης της μήτρας ξέροντας ότι τα πολλαπλά λειομυώματα έχουν ποσοστό επανεμφάνισης 50%, ενώ τα μεμονωμένα λειομυώματα επιστρέφουν σε ποσοστό 10-20% των αναφερόμενων μελετών.

Η μυωμεκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με υστεροσκόπηση είτε μέσω κοιλιακής προσέγγισης, με λαπαροσκόπηση, που αποτελεί και τη θεραπεία εκλογής. Οι ασθενείς που ενδιαφέρονται για τη μυωμεκτομή θα πρέπει να έχουν υπ' όψιν τους ότι εάν συλλάβουν, η πιθανότητα καισαρικής τομής είναι αρκετά μεγάλη.

Ο στόχος του γιατρού είναι πάντα να διαλέγει την πιο αποτελεσματική και λιγότερο προβληματική και επίπονη επιλογή για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για αυτήν την κοινή γυναικολογική πάθηση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή