Έντυπη Έκδοση

Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού

Η χειρουργική αποκατάσταση μαστού έχει σκοπό να επαναφέρει τη γυναίκα σε παρόμοια κατάσταση με εκείνη στην οποία βρισκόταν πριν από την επέμβαση της μαστεκτομής για καρκίνο του μαστού. Η επανορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε άμεσα (μαζί με τη μαστεκτομή) είτε αργότερα (όποτε η γυναίκα επιθυμεί).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αποκατάσταση του μαστού, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικροχειρουργική αποκατάσταση χρησιμοποιώντας μόνο ιστούς από το ίδιο μας το σώμα είναι το gold standard.

Οι μικροχειρουργικές τεχνικές έφεραν επανάσταση στην πλαστική χειρουργική του μαστού όταν άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως πριν από 20-25 χρόνια.

Η μικροχειρουργική περιλαμβάνει τη μεταφορά ιστών μαζί με τα αγγεία τους από ένα σημείο του σώματος σ' ένα άλλο. Ο ιστός και τα αγγεία επανασυνδέονται στην καινούργια περιοχή με το μικροσκόπιο. Αυτές οι τεχνικές μάς δίνουν τη δυνατότητα, με μια επέμβαση και με τη χρήση ιστών (δέρμα, λίπος, μερικές φορές μυς) από την κοιλιά, τους μηρούς ή τους γλουτούς, να δημιουργήσουμε καινούργιο στήθος χωρίς ένθεμα σιλικόνης.

Τα τελευταία 10 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη η τάση είναι όλο και περισσότερες γυναίκες να επιλέγουν αυτόν τον τρόπο αποκατάστασης του μαστού γιατί έχει περισσότερα πλεονεκτήματα και σχετικά λίγα μειονεκτήματα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα συνοψίζονται στο ότι:

1. Χρησιμοποιούνται ιστοί από το σώμα μας (αυτολόγος).

2. Ο νέος μαστός έχει πιο φυσιολογική υφή, όψη και σχήμα.

3. Χρειάζεται μόνο ένα χειρουργείο.

4. Αποφεύγουμε τη χρησιμοποίηση σιλικόνης ή άλλων ενθεμάτων.

Από την άλλη πλευρά, τα μειονεκτήματα περιορίζονται στα εξής:

1. Μεγάλη διάρκεια χειρουργείου (4-6 ώρες).

2. Πέντε ημέρες παραμονή στο νοσοκομείο.

3. Δημιουργία ουλής σε άλλο μέρος του σώματος (κοιλιά, γλουτούς, μηρούς).

Η κλασική μέθοδος, όπως αρχικά είχε περιγραφεί, περιλάμβανε τη χρησιμοποίηση δέρματος, λίπους και ενός μυ από το κοιλιακό τοίχωμα (TRAM flap, κρημνός). Στο τέλος, στην κοιλιά έμενε μια ουλή παρόμοια με αυτήν που μένει ύστερα από πλαστική κοιλιάς. Επειδή όμως μαζί με το δέρμα και το λίπος μεταφέραμε στον καινούργιο μαστό και τον ορθό κοιλιακό μυ πολλές φορές δημιουργούνταν προβλήματα στο κοιλιακό τοίχωμα (δότρια περιοχή). Τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα να παίρνουμε μόνο το δέρμα και το λίπος τής κάτω κοιλιακής χώρας (spare tyre το λένε οι Αγγλοσάξονες) αφήνοντας πίσω άθικτους τους μυς του κοιλιακού τοιχώματος. Το αποτέλεσμα είναι μια ουλή ακριβώς ίδια με αυτήν που έχουν γυναίκες που υποβλήθηκαν σε κοιλιοπλαστική (tummy tuck), χωρίς καμία αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα.

Για να επαναιματώσουμε τους ιστούς στη νέα τους θέση, αφού δημιουργήσουμε τον μαστό ενώνουμε τα μικρά διατιτραίνοντα (perforator vessels) αγγεία σε αγγεία στην μασχάλη ή πίσω από το στέρνο. Αυτός είναι ο ελεύθερος κρημνός τής εν τω βάθει κάτω υπογαστρίας διατιτραινούσης αρτηρίας (DIEP flap για τους Αγγλοσάξονες). Η επαναιμάτωση των ιστών στη νέα τους θέση γίνεται συνδέοντας τις μικρές αρτηρίες και φλέβες χρησιμοποιώντας μικροχειρουργικές μεθόδους και μικροσκόπιο. Αλλα μέρη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν δεν υπάρχει «ρεζέρβα» στην κοιλιά είναι ιστός από τους γλουτούς ή από την εσωτερική επιφάνεια των μηρών. Η τεχνική μεταφοράς και επαναιμάτωσης των ιστών είναι παρόμοια με αυτήν που περιγράφεται πιο πάνω. Το βασικό «μειονέκτημα» αυτών των επεμβάσεων είναι ότι διαρκούν πολλές ώρες (4-6 ώρες) και ότι είναι απαραίτητο η ασθενής να μην έχει άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μεγάλη υπεροχή αυτών των επεμβάσεων σε ασθενείς που συμπληρώνουν όλα τα προεγχειρητικά κριτήρια αποδεικνύεται από πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια σε έγκριτα περιοδικά. Ταυτόχρονα με το πέρασμα του χρόνου έχουν βελτιωθεί σημαντικά οι μικροχειρουργικές τεχνικές, με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε τη δυνατότητα επιτυχίας ακόμη και σε αγγεία 1-2 χιλιοστών.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω τεχνικές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο από εξειδικευμένους πλαστικούς χειρουργούς που έχουν σημαντική εμπειρία στις παραπάνω επεμβάσεις για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή