Έντυπη Έκδοση

Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πνευμονιοκοκκική νόσος είναι η πρώτη αιτία θανάτου σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5 ετών παγκοσμίως, που μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό. Ο όρος πνευμονιοκοκκική νόσος περιγράφει μια ομάδα ασθενειών που προκαλούνται από το βακτήριο του στρεπτόκοκκου της πνευμονίας (Streptococcus pneumoniae), γνωστό επίσης και ως πνευμονιόκοκκος.

Ο πνευμονιόκοκκος αποτελεί σημαντικό μικροβιακό αίτιο λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως είναι η πνευμονία, η οξεία μέση ωτίτιδα και η παραρρινοκολπίτιδα. Προκαλεί επίσης διεισδυτικές λοιμώξεις, όπως είναι η μικροβιαιμία, η πνευμονία με μικροβιαιμία και η μηνιγγίτιδα. Αυτό το παθογόνο βακτήριο, που επηρεάζει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες, είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου και ασθένειας παγκοσμίως.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την έγκριση ενός νέου 13δύναμου συζευγμένου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου με την ονομασία Prevenar 13.

Το νέο 13δύναμο εμβόλιο κυκλοφορεί πλέον και στη χώρα μας, έχει ήδη ενταχθεί στο ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται κατά 100% από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Το 13δύναμο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο αναπτύχθηκε με βάση την επιστημονική γνώση και εμπειρία του παλαιότερου 7δύναμου εμβολίου, παρέχοντας έτσι εφάμιλλη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια με το 7δύναμο εμβόλιο, που έχει ήδη χορηγηθεί σε εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Συμπεριλαμβάνει τους 7 αρχικούς ορότυπους συν 6 επιπλέον ορότυπους, οι οποίοι ευθύνονται πλέον για την πλειονότητα των περιστατικών διεισδυτικής πνευμονιοκοκκικής νόσου, οξείας μέσης ωτίτιδας και πνευμονίας που παρατηρούνται παγκοσμίως. Επιπλέον, το 13δύναμο είναι το μόνο συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που περιλαμβάνει τους ορότυπους 3, 6Α και 19Α, οι οποίοι έχουν αυξημένη παρουσία και στη χώρα μας κατά τα τελευταία χρόνια.

Τα παιδιά που έχουν ήδη ξεκινήσει εμβολιασμό με το 7δύναμο εμβόλιο μπορούν να συνεχίσουν με το 13δύναμο σε οποιοδήποτε στάδιο του εμβολιασμού. Επίσης για τα παιδιά που έχουν ήδη ολοκληρώσει το δοσολογικό σχήμα του 7δύναμου εμβολίου και είναι μέχρι 5 ετών, συνιστάται μια επαναληπτική δόση με το 13δύναμο, προκειμένου να προστατευθούν και από τους 6 επιπλέον ορότυπους και να θωρακίσουν ακόμη περισσότερο τον οργανισμό τους.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών είναι μια ουσιαστική και εν δυνάμει εξαιρετικά αποτελεσματική παρέμβαση Δημόσιας Υγείας. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Είναι γεγονός όμως ότι η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Να συνεργάζονται με τον παιδίατρό τους για την τήρηση του κατάλληλου εμβολιαστικού σχήματος. Να μην αμελούν την έγκαιρη χορήγηση των δόσεων. Να προσέχουν την ενημέρωση του βιβλιαρίου υγείας από τον παιδίατρό τους. Η τήρηση του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών είναι η ασπίδα προστασίας της υγείας των παιδιών μας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή