Έντυπη Έκδοση

Νευραλγία του τρίδυμου νεύρου

Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα

Η νευραλγία του τρίδυμου νεύρου αφορά 4/100.000 πληθυσμού ανά έτος. Πρόκειται για βασανιστικό αλγεινό σύνδρομο του προσώπου με εντόπιση στην αισθητική κατανομή του τρίδυμου νεύρου (δεξιά - αριστερά ή αμφοτερόπλευρα).

Στη μεγάλη πλειονότητά τους οι ασθενείς παραπονιούνται για παροξυσμικό διαξιφιστικό πόνο διαρκείας δευτερολέπτων, εκλυόμενο από διάφορα ερεθίσματα (λ.χ. ομιλία, ξύρισμα, μάσηση, ζεστό-κρύο νερό κλπ.), με διαλείμματα ανακούφισης ημερών, εβδομάδων ή και μηνών χωρίς νευρολογική σημειολογία.

Η συνδρομή πρέπει να διαχωριστεί από:

* Φλεγμονή από έρπητα ζωστήρα

* Οδοντική-φατνιακή παθολογία

* Παθολογία οφθαλμικού κόγχου

* Ογκο εγκεφάλου

Η παθοφυσιολογία του συγκεκριμένου προβλήματος δεν είναι απόλυτα κατανοητή. Συσχετίζεται με αγγειακή πίεση της ρίζας του τρίδυμου νεύρου στην έκφυσή της από το εγκεφαλικό στέλεχος από την άνω παρεγκεφαλιδική αρτηρία ή από υπολειμματική αρτηρία τρίδυμου νεύρου στην εμβρυϊκή ζωή και με τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η μέχρι πρόσφατα προσέγγιση περιελάμβανε αντιμετώπιση με φάρμακα αντιεπιληπτικής δράσης (καρβαμαζεπίνη) και σε αντιδιαστολή η διήθηση του Γασσέρειου Γαγγλίου με αλκοόλη μετά τοπική αναισθησία σε περιβάλλον τοπικού ή εξωτερικού ιατρείου.

Τελευταία η ιατρική «φαρέτρα» έχει εμπλουτιστεί με νέα φάρμακα αποτελεσματικής δράσης και ελάχιστων ανεπιθύμητων παρενεργειών καθώς και με τη νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα.

Κάθε ασθενής υποβάλλεται πρώτα σε οδοντιατρικό έλεγχο καθώς και σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου και μαγνητική αγγειογραφία εγκεφάλου για αποκλεισμό όγκου ή αγγειακής παθολογίας, όπου τότε η παρέμβαση είναι αιτιολογική και δεν αφορά την παρούσα συγγραφή.

Οταν αποδεδειγμένα ο ασθενής πληροί τις προϋποθέσεις για συνεδρία με ραδιοσυχνότητα, εισάγεται στο νοσοκομείο και μετά στοιχειώδη εργαστηριακό έλεγχο οδηγείται στη χειρουργική αίθουσα. Υπό αναισθησιολογική κάλυψη με μέθη γίνεται καθετηρισμός του ωοειδούς τρήμματος και εισάγεται το ειδικό ηλεκτρόδιο με τη βοήθεια ακτινοσκόπησης. Μετά αφυπνίζεται ο ασθενής και με κατάλληλη κλίση του ηλεκτροδίου γίνεται δοκιμαστικός ερεθισμός του νεύρου, ώστε να αναπαραχθεί η κατανομή του πόνου του συγκεκριμένου ασθενούς· τότε επιλέγεται η θερμοκρασία και ακολουθεί ο ερεθισμός του νεύρου που προκαλεί επιδείνωση του άλγους έως και αναλγησία με αίσθημα μουδιάσματος.

Ο ασθενής παραμένει για ένα 24ωρο για λήψη αντιβίωσης, ενώ κινητοποιείται άμεσα και τρώει απρόσκοπτα.

Συμπέρασμα

Η νευρόλυση του τρίδυμου νεύρου με ραδιοσυχνότητα είναι μια μέθοδος εύκολης εφαρμογής από το γιατρό, χωρίς ταλαιπωρία του ασθενούς και με άμεσα αποτελέσματα. Μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή, χωρίς σημαντικές παρενέργειες και απαλλάσσει τον ασθενή από τη χρήση φαρμάκων που κατά κανόνα είναι μακρόχρονη με παραλάσσουσες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή.

Αποτελέσματα:

Εξαιρετικά 62%

Καλά 26%

Φτωχά 4%

Υποτροπή 27%

Επιπλοκές:

Αδυναμία μάσησης 12%

Παροδική αδυναμία μάσησης 14%

Νευρολυτική κερατίτιδα 0,4%

Στη διεθνή βιβλιογραφία

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή