Έντυπη Έκδοση

Η άνοια στο προσκήνιο

Στις μέρες μας, η αύξηση του αριθμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας έφερε στο προσκήνιο την άνοια, με πιο συχνή μορφή τη νόσο Alzheimer (60% του συνόλου), ως ένα μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Οι πάσχοντες από νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας στην Ευρώπη είναι σήμερα 7,3 εκατομμύρια και στην Ελλάδα 160.000. Παγκοσμίως οι ανοϊκοί ασθενείς είναι 35.000.000 και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια μέχρι το 2050. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση η νόσος Alzheimer απορροφά αυτή τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την Υγεία.

Η επιστημονική έρευνα, οι επενδύσεις και η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα σήμερα είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για την εξεύρεση ριζικής θεραπείας όσο και για την ανακούφιση του φορτίου των ασθενειών αυτών, αλλά και την προσφορά ελπίδας, αξιοπρέπειας και ποιότητας ζωής στα εκατομμύρια των πασχόντων και τις οικογένειές τους.

Το αρχικό σύμπτωμα της νόσου είναι η έκπτωση της μνήμης και συχνά περνά απαρατήρητο τόσο από τον ίδιο τον ασθενή όσο και από τα μέλη της οικογένειάς του. Οσο όμως η νόσος εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, δηλαδή οι κοινωνικές επαφές, η διαχείριση των οικονομικών, η οδήγηση, η φροντίδα του εαυτού. Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται τόσο σοβαρές, ώστε ο ασθενής εξαρτάται ολοκληρωτικά από τους άλλους. Στα παραπάνω συμπτώματα μπορούμε να προσθέσουμε και διαταραχές συμπεριφοράς, απάθεια ή ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης, υπερκινητικότητα.

Τα νευροπαθολογικά ευρήματα

Στον εγκέφαλο των ασθενών που πάσχουν από νόσο Alzheimer παρουσιάζονται χαρακτηριστικά νευροπαθολογικά ευρήματα, όπως είναι οι «γεροντικές πλάκες» και οι «νευροϊνιδιακοί σχηματισμοί» που εντοπίζονται σε συγκεκριμένες «περιοχές» υπεύθυνες για τη μνήμη και τη μάθηση. Η νόσος συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ενώ είναι σχετικά σπάνια σε μικρότερες ηλικίες. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος Alzheimer είναι σποραδική. Σαφής κληρονομική προδιάθεση αναγνωρίζεται σε μικρό ποσοστό προγεροντικών μορφών της νόσου. Στις περιπτώσεις αυτές η ηλικία έναρξης είναι σχετικά μικρή, μεταξύ 40 και 65 ετών.

Εγκυρες, πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι ο έλεγχος των αγγειακών παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπερομοκυστεϊναιμία, παχυσαρκία, κάπνισμα), η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και Ω3 λιπαρά οξέα συντελούν σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας. Οι τακτικές αυτές όμως πρέπει να εφαρμόζονται από τη μέση ηλικία, πριν αρχίσει η νευροεκφυλιστική διαδικασία στον εγκέφαλο.

Στα ειδικά Ιατρεία Μνήμης η διάγνωση της νόσου Alzheimer και των άλλων μορφών άνοιας επιτυγχάνεται με βεβαιότητα έως και 95%, συνδυάζοντας τα διαγνωστικά μέσα που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας (προηγμένες απεικονιστικές τεχνικές του εγκεφάλου, βιολογικούς δείκτες στο αίμα και στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, ειδικές νευροψυχολογικές δοκιμασίες). Συνήθως οι ανοϊκοί ασθενείς εξετάζονται από ειδικό γιατρό 3 χρόνια αφού εμφανίσουν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου. Η καθυστέρηση αυτή στη διάγνωση και στη θεραπεία έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία της νόσου.

Ριζική θεραπεία της νόσου Alzheimer δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως σήμερα φάρμακα (αναστολείς ακετυλοχολινεστεράσης, μεμαντίνη) που αναστέλλουν την πρόοδο της νόσου ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια. Η τελευταία εξέλιξη στον τομέα της φαρμακευτικής θεραπείας της νόσου Alzheimer είναι το διασπειρόμενο δισκίο δονεπεζίλης που είναι περισσότερο εύχρηστο από τις άλλες μορφές και επιτρέπει καλύτερη συμμόρφωση του ασθενούς. Επιπλέον, οι μη φαρμακευτικές θεραπείες, τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης (θεραπεία δι' αναμνήσεων, προσανατολισμός στην πραγματικότητα, ασκήσεις μνήμης και προσοχής) έχουν θεαματικά αποτελέσματα. Τέλος, πολλοί νέοι φαρμακευτικοί θεραπευτικοί παράγοντες βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών με ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα υγείας. Η ελπίδα όλων μας στηρίζεται στην εντατική επιστημονική έρευνα για την ανεύρεση της παθογένειας και της ριζικής αντιμετώπισης της άνοιας. Ομως, οι εντυπωσιακές επιστημονικές ανακαλύψεις σπάνια συμβαίνουν εν μια νυκτί.

Εν τω μεταξύ, ασθενείς, φροντιστές, επαγγελματίες υγείας πρέπει όλοι να αγωνιστούμε για την προαγωγή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με άνοια.

Οι οργανώσεις Alzheimer στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο σάς καλούν να βοηθήσετε!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Σχετικά θέματα: 21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή