Έντυπη Έκδοση

Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή

Ποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με μια ακαταμάχητη επιθυμία για ένα σακουλάκι πατατάκια, ένα (λιπαρό) κομμάτι πίτσα ή μια σοκολάτα; Γιατί όμως η επιθυμία αυτή είναι τόσο ισχυρή; Ερευνητικά προκύπτει ότι η αναζήτηση συγκεκριμένων τροφίμων είναι ενδεικτική για τον καθένα από εμάς, υποδηλώνοντας και μια διαφορετική ανάγκη του σώματός μας.

*Οταν αναζητάτε αλμυρά τρόφιμα

Το πιο πιθανό σενάριο είναι να υποφέρετε από ανεπάρκεια κάποιων μεταλλικών στοιχείων. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ακολουθούν δίαιτες χαμηλού ασβεστίου, αναζητούν αλμυρά φαγητά περισσότερο από όσες λαμβάνουν επαρκές ασβέστιο. Πιθανότατα, το νάτριο αυξάνει προσωρινά τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα, οπότε το σώμα τείνει (λανθασμένα) να πιστέψει ότι το πρόβλημα έχει λυθεί. Επιπλέον, σε μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η έλλειψη καλίου, ασβεστίου, σιδήρου προκαλεί σημαντικά μεγαλύτερη κατανάλωση επιτραπέζιου αλατιού.

*Οταν αναζητάτε σοκολάτα

Αφενός, αναζητάμε (φυσικά) τη σοκολάτα κυρίως για τη μοναδική της γεύση. Στην πραγματικότητα, όμως, η σοκολάτα διεγείρει την απελευθέρωση της σεροτονίνης, που αποτελεί την κατεξοχήν ορμόνη της διάθεσης. Η σοκολάτα συνιστά ένα αντικαταθλιπτικό σε μορφή επιδόρπιου, που το σώμα αναζητά ενστικτωδώς όταν τα επίπεδα της σεροτονίνης είναι χαμηλά.

*Οταν αναζητάτε πικάντικα τρόφιμα

Αν ζεσταίνεστε εύκολα, το σώμα σας θα αναζητήσει καυτερό φαγητό για να σας κάνει να ιδρώσετε. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, αλλά εξηγεί γιατί τα μεξικανικά και τα αραβικά φαγητά είναι τόσο δημοφιλή, ακόμη και όταν η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι οι άνθρωποι εθίζονται στην αίσθηση των πικάντικων τροφίμων, που συνεπάγεται (με τη σειρά της) αύξηση της πίεσης του αίματος, επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού και γρήγορη αναπνοή.

*Οταν αναζητάτε γλυκά

Ισχύει λίγο-πολύ ό,τι και με τη σοκολάτα: η αναζήτηση γλυκών θα μπορούσε να σημαίνει ότι ψάχνετε τρόπο να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Βέβαια, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο γεύμα έγινε πριν από πολλές ώρες, οπότε το σώμα μας αναζητά μια γενναία δόση ενέργειας. Τα απλά σάκχαρα (από τα γλυκά) απορροφώνται ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο διατροφικό συστατικό και μας δίνουν άμεσα σημαντική ποσότητα καυσίμου μέσω της αύξησης της γλυκόζης του αίματος.

*Οταν αναζητάτε γλυκιά και αλμυρή γεύση

Το σώμα σας χρειάζεται γλυκόζη και το νάτριο για να λειτουργήσει σωστά, καθώς συμμεταφέρονται κατά την πέψη - απορρόφηση της τροφής. Οταν είστε κουρασμένοι και με άδειο στομάχι για αρκετές ώρες, είναι αρκετά πιθανό να αναζητήσετε χαλάρωση και ικανοποίηση σε ένα λιπαρό/αλμυρό φαγητό, που συνοδεύεται τις περισσότερες φορές από επιδόρπιο σοκολάτας. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι σίγουρο ότι πολύ δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε τι και πόσο τρώμε.

*Ψυχραιμία...

Πού καταλήγουμε, λοιπόν; Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ψυχραιμία. Είναι πολύ πιθανό να αναζητήσουμε κάποια στιγμή επιπλέον φαγητό -εκτός τακτικών γευμάτων- και είναι στο χέρι μας τι θα αποφασίσουμε να... καταχραστούμε εκείνη τη στιγμή. Το «τσιμπολόγημα» δεν πρέπει να συνεπάγεται γλυκά ή πατατάκια.

Πέραν της όποιας γενετικής προδιάθεσης, η αρνητική ψυχολογία και η ανία συνεισφέρουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό στη λανθασμένη επιλογή σνακ: π.χ. σοκολάτα ή τυρόπιτα ή και τα δύο. Βέβαια, υπάρχει πάντοτε και η περίπτωση απλά να το... ζηλέψουμε.

Για να αποφύγουμε λοιπόν τις κακοτοπιές, ο καλός νυχτερινός ύπνος (που θα μας ξεκουράσει αρκετά) και η τακτική κατανάλωση γευμάτων (κατά τη διάρκεια της ημέρας) είναι επιτακτικά μέτρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Άλλα θέματα στην κατηγορία Υγεία της έντυπης έκδοσης
21η Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Alzheimer
Η άνοια στο προσκήνιο
Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών
Γυμναστική για το μυαλό
Δομημένα προγράμματα γνωστικής άσκησης
Ανοια και κληρονομικότητα
Άλλες ειδήσεις
Αφαίρεση ινομυωμάτων
Μικροχειρουργική αποκατάσταση μαστού
Το αύριο των πλαστικών επεμβάσεων
Επεμβατική ακτινολογία
Και οι ενήλικοι διαθέτουν βλαστοκύτταρα
Νέο εμβόλιο για την πρόληψη της πνευμονιοκοκκικής νόσου
Νευρόλυση με ραδιοσυχνότητα
Θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αντιυπερτασική θεραπεία
Γιατί η επιθυμία είναι ισχυρή