Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΙΖΟΣ Ο ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΕΝΟΣ ΦΙΛΟΣ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΥ ΗΓΕΤΗ

Δίπλα στον Μαντέλα ο «θείος Τζορτζ»

Ο δικηγόρος και ιδρυτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νομικών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νότια Αφρική, Γιώργος Μπίζος, ο οποίος υπερασπίστηκε τον Νέλσον Μαντέλα, θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ερχεται για να παρουσιάσει τον πρώτο τόμο της αυτοβιογραφίας του «Οδύσσεια προς την ελευθερία. 1928 -1964. Από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στη υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα» («Καστανιώτης»).

Τον Ελληνα νομικό και προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα τιμήσει την Παρασκευή (στις 12 το μεσημέρι) στο Δημαρχιακό Μέγαρο ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, με το Μετάλλιο Τιμής και Ευποιίας της Πόλεως των Αθηνών. Θα μιλήσει ο πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο Αριστείδης Κ. Σάνδης. Ο δεύτερος τόμος έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει προς το τέλος αυτής της χρονιάς.

Στον πρώτο τόμο, ο Γιώργος Μπίζος αφηγείται τη δική του οδύσσεια, η οποία ξεκινάει το 1941, όταν, σε ηλικία δεκατριών ετών, φεύγει από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας μαζί με τον πατέρα του σε μια βάρκα, για να φυγαδεύσουν στην Κρήτη επτά Νεοζηλανδούς στρατιώτες.

Αντί να φτάσουν στον προγραμματισμένο προορισμό τους, ο κακός καιρός τούς βγάζει στην Αλεξάνδρεια. Εκεί τους περισυνέλεξε ένα βρετανικό πλοίο και τους οδήγησε στη Νότια Αφρική. Εκτοτε, ο Γιώργος Μπίζος συνέδεσε τη ζωή και το έργο του με τον αγώνα του αφρικανικού λαού αυτής της χώρας εναντίον του απαρτχάιντ.

Προλογίζει ο Μαντέλα

«Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον "θείο Τζορτζ"», λέει ο Νέλσον Μαντέλα για τον Γιώργο Μπίζο, που θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τον πρώτο τόμο της αυτοβιογραφίας του «Οδύσσεια προς την ελευθερία. 1928-1964. Από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στην υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα» (φωτ. ΑΠΕ) «Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον "θείο Τζορτζ"», λέει ο Νέλσον Μαντέλα για τον Γιώργο Μπίζο, που θα παρουσιάσει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα τον πρώτο τόμο της αυτοβιογραφίας του «Οδύσσεια προς την ελευθερία. 1928-1964. Από το Βασιλίτσι Μεσσηνίας στην υπεράσπιση του Νέλσον Μαντέλα» (φωτ. ΑΠΕ) Την αυτοβιογραφία του Γιώργου Μπίζου προλογίζει ο Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος συνδέεται με τον Ελληνα ακτιβιστή -τον προσφωνεί Τζορτζ- εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια. Θυμάται τα πρώτα χρόνια της γνωριμίας τους:

«Ο Τζορτζ ήρθε στη Νότια Αφρική μαζί με τον γενναίο, αντιναζιστή πατέρα του, σε ηλικία δεκατριών χρόνων - πρόσφυγες, μετά από ένα ταξίδι διαφυγής από τις δυνάμεις του φασισμού που σάρωναν ολόκληρη την Ελλάδα. Γνωριστήκαμε στο Πανεπιστήμιο του Βιτβάτερσραντ, και είμαι ευχαριστημένος που στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο Τζορτζ μιλάει και για τους αντιρατσιστικούς αγώνες υπέρ των μαύρων φοιτητών».

Ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης παραδέχεται ότι, λόγω των ενεργειών του τολμηρού υπερασπιστή του, δεν καταδικάστηκε με την ποινή του θανάτου από το ρατσιστικό καθεστώς: «Αντ' αυτού», γράφει με ευγνωμοσύνη, «καταδικαστήκαμε σε ισόβια κάθειρξη και όλοι μας προσφύγαμε στον Τζορτζ για να συνεχίσει την υπεράσπιση των συντρόφων μας και την παροχή βοήθειας στις οικογένειές μας, κάνοντας κυρίως ό,τι μπορούσε για τη μόρφωση των παιδιών μας κατά την περίοδο της φυλάκισής μας».

«Ανθρωπός μας»

Ο Νέλσον Μαντέλα ακόμη κι όταν βρέθηκε στη θέση του προέδρου της Νότιας Αφρικής δεν ξέχασε τον φίλο του Γιώργο Μπίζο: «Συχνά επιζητούσα και ελάμβανα, πάντα γενναιόδωρα, τις συμβουλές του Τζορτζ για πολλά νομικά, συνταγματικά και προσωπικά θέματα. Ουδέποτε δίστασε να με συνδράμει παντού και πάντα· είναι πια μέλος της οικογένειάς μας. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον "θείο Τζορτζ"».

Το συμπέρασμα του μαντελικού προλόγου για την αυτοβιογραφία χρωματίζεται κι αυτό από τον έπαινο: «Η αυτοβιογραφία του Τζορτζ δεν είναι απλά ένας προσωπικός απολογισμός μιας εκπληκτικής ζωής, αλλά ένα πολύτιμο πρόσθημα στα ιστορικά αρχεία του έθνους μας από έναν άνθρωπο του οποίου η συμβολή στην εδραίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -που αποτελούν την ουσία των δικών μας συνταγματικών αξιών- είναι ανεκτίμητη». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κριτική βιβλίου
Νοτια Αφρική
Άλλα θέματα στην κατηγορία Διεθνή της έντυπης έκδοσης
Απελάσεις Ρομά
Και μη Ευρωπαίοι Τσιγγάνοι
Φάκελος: Μπερλουσκόνι
Το φαινόμενο Μπερλουσκόνι
Ιταλία
«Το κράτος μπορντέλο» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι
Νότια Αφρική
Δίπλα στον Μαντέλα ο «θείος Τζορτζ»
Τουρκία
Μετράει έξι συνεχόμενες εκλογικές νίκες...
Μέση Ανατολή
Η μυστηριώδης «εξαφάνιση» του ιμάμη
Αφγανιστάν
Ο φόβος πάει στις κάλπες
Σουηδία
Η Σουηδία στις κάλπες με την ακροδεξιά να «βλέπει» Βουλή
Αγορά καλλιεργήσιμης γης
Καλά, αυτοί σορτάρουν τώρα και στα τρόφιμα...
Άλλες ειδήσεις
Βρετανία: η ΜΙ5 «βλέπει» επίθεση από την Αλ Κάιντα